Arıların petekleri benimseyip benimsemediği aynı yıl farklı markalar alınıp denenmiş midir?
veya
Mevsim iyi olduğunda kabartılan peteği mi kaliteli zannediyoruz?
Bir de arının kabartmak için kullandığı balmumu temel peteğin % kaçıdır?
1 kg balmumu salgılamak için 5-25 kg arası bal ve nektar harcanır. 25 kg nektar harcatana kadar, daha az bal ile besleme yapıp hızlı petek kabarttırmak mümkün müdür?
İşte bu. Hakkaten bir kilo için şu kadar bu kadar bal ilk etapta korkuyor insanı, yazıktır bu kadar bal peteğe değermi diye ama olay ayrıntılarda gizli 1 kilo temel petek bile 13-14 adet tartıyo terazide. Bunu arıların imal ettiğini düşünürsek ikiye katlar sayıyı büyük ihtimalle, o kadarda korkulacak durum değilmiş diyor insan.
gözlemlerime göre temel peteğin en iyi sarıldığı ve kabartıldığı dönem ana bal akım dönemidir.
bizim Kars bölgesi için nektarın en yoğun olduğu dönem 21 haziran - 15 Temmuz
tarihler dışında temel petek verince mumu kemirmeye başlıyor.
saf mumu kullanmak pek nasip olmuyor fakat bence saf mumu sarması ve kabartması daha kolay olur diye düşünüyorum.çünkü arının varlığı boyunca karşılaşmadığı bi kimyasalla karşı karşıya kalması onun tabiatına ters
Yanlış hatırlamıyorsam, sıcak döküm bir petek ortalama yetmiş gram geliyor.
Evde sıfır kilometrede bir kaç boş kabarmış vardı. Tek zerre çiçektozu ya da balözü konulmadan, bıçak gibi kesilen akım yüzünden kovandan yürütmüştüm.
Akşam tartayım, çerçeveler arası ağırlık farkını görmezden gelerek kaç gram geldiğini söyleyeyim.
Fuzuli Bey, bence tahmininiz çok yüksek olmuş… Daha az olacağını sanıyorum çünkü kabartma sırasında, verdiğimiz ham peteğin mumunu daha çok kullandıklarını düşünüyorum.
Kabartma fiili, katma fiilinden daha yakın geliyor bana…
Sevgili Murat Akın öğretmenim çoktan ölçmüştür belki…
Cahit beyin sorusuna cevap ancak denemeyle bulabiliriz.Bir kovanın içine aynı anda bir saf balmumundan,birde saf olmayan petek vererek gözlemlerimizi yaparız.
Tahminim arılar ilk saf peteği kabartır.
Bunun doğru bir tahmin olduğunu düşünüyorum. Zira ham petekteki kapalı gözler açık sarı ve ham peteğe yakın bir renkte iken, esmer kabarmış peteklerdeki pupaların rengi de esmer olduğunu gözlemledim. Bu da, arılar balmumu salgılamaktan daha çok verilen ham ya da kabarmış peteklerden faydalandığını gösteriyor …
Üstat, doğal nektarla kabartaçaklarsa, bence 1 kg mın altındadır.
Bizim verdiğimiz sıvı ile kabartılaçaksa 1 kg mı biraz geçer.
Arıların işleyişi çok ince olduğu için fazla mum harçamazlar.
Cahit abimin sorduğu soruyuda şöyler yanıtlayaçağım.
Mutlaka mum kalitesinin yanında, nektar akımıda çok önemli.
Nektar bolça geldimi, anada hızlı yavru atmaya başladımı, yeterli genç nüfusta varsa,
ne verirsen ver dantel gibi işlerler peteği, hiç yüksünmezler.
Eskiden sadece karakovanlar varmış…
Fenni kovanların yaygınlaşabilmesi için temel petek kullanımının da yaygınlaşması gerekiyormuş…
Temel petek kullanılırsa, arının derlediği balözünün balmumu üretiminde değil de bal üretiminde kullanılacağı algısını oluşturmak için biraz bilimsel bilgi, biraz abartı ile propagandaya başlanmış.
Balın balmumuna dönüştürülmesindeki hesaplamaların hangi yöntemlerle yapıldığını henüz öğrenemedim.
En iyisi sorunun neden kafama takıldığını da söyleyeyim:
Bir temel petek üreticisinin dediklerinden anladığıma göre,
tüm işlemler çok kaliteli biçimde uygulanır ve gerçekten kaliteli temel petek üretilirse arılar bu peteği tercih etmeyebilirler.
((Tercih edip etmemeleri için ortada başka bir temel petek daha olmalı.))
Tam anlamıyla saflaştırılmamış, örneğin, dinlendirme kazanında yeterince dinlendirilmemiş, balmumundan üretilen temel peteği daha çok tercih edebilirler.
Yani, kendi temel petekleri hakkındaki şikayetlerin özünde bu yanılgının da payı varmış.
Sayın BİLEN, ithal karışımlı ham petek verip.
Doğal alışımlı kabarmış petek alıyorlar.
Petekçiler ithalı karıştırmak için ellerinde geleni yapıyorlar.
Dürüst arıcıklarda, bu karışımı saflaştırmak için uğraş veriyorlar.
Burada en karlı yine petekçiler.