Esmer petekteki sırların da aynı renkte yapılışının sebebi bu mu gerçekten?
Gözleme dayalı bir çıkarım…önder Bey’in savını bu gözlem destekliyor.gerçekten öyle mi? Ben de bilmiyorum. Sizce?
Bence arılar şişirmek için temel petek seçmiyorlar. Yeterki kovanda mum üretme kaabiliyeti olan genç arıların çokça olması. ;D ![]()
Bu hesabı yapmak gerçekten zor.
Üç tane tellenmiş boş çerçeveyi tarttım:
242, 260 ve 239 gram çıktı.
Geçen yıl kullandığım ham petekten elimde yok.
Bu yıl aldığım sıcak dökümler, ortalama 73 gram geliyor.
Kabartılmış çerçevelerden sadece birinin gözleri uygun evsafta.
Diğer ikisinde göz yükseklikleri kısmen yeterli, kısmen değil…
Halil Beye fotoğraf yolladım. Kaliteli olmasa da belki yayınlar.
(Benden önce davranmış…) ![]()
365, 398 ve 400 gram geliyor.
Bu durumda, çerçeve darasını 250 g , ham peteği 75 g kabul edersek:
400 - 325 = 75 gram sonucuna varırız…
Ham petek başına katılan mum miktarı…
Benim elimdeki malzeme ile bu “bilimsel” sonuç ortaya çıkıyor…
Bu “bilimsel” veriyi ciddiyetle ele alacak olanları uyarayım:
Tezekten terazinin dirhemi b.ktan olur… :![]()
Resmi yayınladım ben efendim…
Ben de esmer peteklerin sırlarının aynı renkte oluşunun sebebini merak ediyordum doğrusu. Cüneyt bey, belki çıkarımınız doğru olabilir. Tecrübeli arkadaşların da bu konudaki bilgi ve görüşlerini alabilseydik…
Şuna biri cevap versinde bizde merakdan kurtulalım.
Yoksa yarın bir adet geçen sene kabartılmış çerçeveyi elime alıp kuyumcuya gideceğim kabarmamış petekle kabarmış petek arasındaki farkı öğrenmek için.ama gören deli diye bana bakar diye korkuyorum.
Bence bir adet kabarmış peteğin farkı 50 gramın altındadır.
Ahmet abi, yapamazsın.
Yapamaz değil mi?
Yapamaz Yapamaz.
Yapar Yapar.
O kadar Rizeli içerisinde bir kuyumcu vardır ![]()
Enver Öder- Uygulamalı Arıcılık’ta “Yeni kabartılmış bir gömecin ağırlığı yaklaşık 140 gr’dır. 6-7 yavru çıktıktan sonra ağırlığı 280-300 gr’a ulaşır. 15 dölden sonra 450 gr. olur.” şeklinde bir bilgi var. Muhtemelen temel petek dahil ağırlık bu şekildedir. Önder Bey’in dediği şekilde 73 gr çıkarsak geriye yine yaklaşık 70 gr kalıyor.
Cahit Ağabeyin açtığı yoldan gideyim istedim.
Konu başlığı yazacaklarımdan birazcık farklı görünse de amacıma uygun düşüyor.
Bahar geliyor. Kötü gitmeyecek gibi bir bal sezonu yaklaşıyor üstelik.
Temiz, güvenilir, nitelikli, usta işi ham petek siparişi vermenin tam zamanıdır.
Bu özellilkelrinin hepsini bir arada bulabileceğimiz neresi var hocam?
Arkadaşlar temel petekleri hazırlık amaçlı erken satın almak dogrumu ?
Erken alındıgı için bayatlama olurmu, olursa arılar petekleri kabartmama gibi problem çıkarırmı acaba.
Kısmet olursa bahara ilk arılarımı alacagım .
Ve köyden şehire gidip gelmek biraz sorun benim için mesafeden dolayı,yolum düştüğü zaman lazım olan malzemeleri alsam diye düşünmüştüm.
yardımcı olursanız sevinirim.
Erken almanızda bir problem olmaz ama temiz ve hijyenik bir ortamda saklayın kurtlanma falan olabilir. Erken almanızdan dolayı ucuda alabilirsiniz.
malzeme satan yerdeki adam şimdi alma bayatlar arılar sevmez falan dedi , bahar başında alırsın dedi.
bana kalsa satarım sonucta para kazanacagım ama senin için söylüyorum dedi , öyle diyince almadım .
gecen eylül ekim aylarında almıştım onuda veriyim o zaman bahar alırım diyerek çıktım .
deyiştirirkende işçilik alırız biraz dediler.
sogukta sertleşiyor ve kırılıyor petekler
Sn Tatar gecen seneden kalma petekleri farkina bakmadan verin zira kurumus sertlesmis ozeeligini yitrmis petekler Cok daha buyuk zararlara mal Olur petekleri vaktinde cerceveye takmak ve o cerceveyi kovana vermek en mantikli olanidir.
Saklama ortamınız kötüyse arılar sarmak istemezler.
Biliyorsunuz balmumu ortam kokusu çok kolay emen bir madde.
Saklama ortamınızda sorun yok derseniz kullanılabilir.
Eski petekleri takılması anında bir kaç dakika güneşe koyun, yumuşasın, üzerindeki beyazlık gitsin, takılabilir ve kullanılabilir duruma gelir.
Arılara verirken üzerine şerbet püskürtürseniz daha kolay sararlar.
Sayın Murat Akın Hocam gerekenleri söylemiş ama yukarıdaki iletilere cevap oluşturabilmek için bir iki noktaya değinmek istedim.
Hocamızın belirttiği gibi, balmumunun ortamdaki kokuları emeceğini, temas edebilecek her tür malzemeden etkileneceğini unutmamak gerekiyor.
Balmumu soğukta kırılgan hale geleceğine göre, satın almanız,satın alır almaz çerçevelere takacağınız anlamına gelmemelidir.
Ham peteklerde kurtlanma görmedim şimdiye kadar. Güvelerin ve kurtçuklarının mum değil çiçektozu yediğini; çiçektozuna ulaşmak için mumu deldiğini biliyorum.
Soğuk baskı peteklerde, kalıpta kullanılan uygunsuz sıvıların niteliğinden dolayı sanırım bekleme biraz sıkıntıya yol açıyor fakat sıcak baskıda bir fark olduğunu düşünmüyorum. Murat Hocamın dediği gibi, güneşi gördüğü anda sıkıntı kalmıyor.
Yeter ki aldığınız petekleri kokusuz, herhangi bir sıvıyla temas etmeyecek şekilde, fare ve benzeri zararlılardan uzak tutarak koruyun. Petekleri saklayacağınız ortam ne kadar kirliyse peteklerin de o kadar kirli hale geleceğini unutmayın.
Nisan ayında alacağınız petek nisanda imal edilmiyor ki…