Arının hırçınlık sebepleri

Forumda sıkça karşılaştığımız bir durum, hırçın arı ile çalışan arkadaşları biliyoruz.

Benim merak ettiğim konu hırçın arı sakinleştirilebilir mi?

Tamam genetik olarak bir hırçınlık varsa anayı değiştirmekten başka şansımız yok yada astronot gibi gideceğiz yanlarına…

Anayı değiştirmeden evvel bunları denemekte fayda var.

Arı neden hırçınlaşır?

Stres sebebi ile…

Stres yaratan etkenler nelerdir? Aşağıda şimdiye kadar okuduğum kaynaklardan sebepleri listeledim.

[ol]- Hastalıklar

• Parazitler
  • Arıcı!!!
  • Kovan içi nem ve ısının korunamaması
  • Etrafda polen ve nektarın az oluşu
  • Çok fazla kovanı kurcalama (bizim tarafımızdan)
  • Gece arıların fare, köstebek gibi zararlılar ile rahatsız edilmesi
  • Ana arıdan gelen bir sorun ile koloninin tehlikeye girmesi
  • Dolu veya yağmurun çatıda davul çalması ile rahatsızlık
  • Kuluçkayı koruma isteği
  • Kovanı koruma isteği
  • Yakındaki yoldan geçen kamyonların yarattığı titreşimler
  • Tarlada ki traktörün titreşimleri
  • Körüğün dumanı
  • Arıcının nefesi
  • Arıcının kokusu, ter
  • Arının az insan görmesi
  • Kovanın 4 saatten az güneş alması
  • Güve
  • Yan tarlada kullanılan böcek ilaçları
  • Deprem sarsıntıları[/ol]

Bu listedeki çoğu stres faktörü engellenebilir. Var mı test yapacak olan?

Bu listeye eklenecek başka faktörler aklınıza geliyor mu?

sigara içilmesi :smiley:

Sokak lambasının gece arılığı aydınlatması bir sıtres yaparmı?

Tavukların arılıkta olması bir stres yaparmı?

rüzgar da hırçınlık sebebidir

Tavuk kovanları gagalıyorsa stres yapabilir.

Sokak lambasının stres yapacağını sanmıyorum ama gece uçuşlarına neden olabilir. Benim banyo kovanların hemen yanına denk geliyor ve gece banyoda ışığı açınca cama arı geliyor. Güneşe göre kovanın yerini tayin ettiklerine göre lambayı da güneş sanabilirler.

Sigara nefesi çok fazla değiştirdiği için kesin stres kaynağıdır diyebiliriz. Normalde nefesdeki karbondiyoksit ve diğer kokular rahatsız edici geliyormuş arılara.

Rüzgar sebebi ile gece kovana dal filan çarpıyorsa olabilir. Yada gündüz rüzgarlı havada kovana dönmek zorunda kalan arılar ertesi güne stresli başlayabilir.

Ülkede varroa ilk görüldüğü sıralarda arılar tütünle dumanlanıyordu fakat hiç stres yapmıyorlardı. Geçen gün ülkeyi vuran fırtınadan sonrada hiç stres yoktu arılarda,fakat diğer yerlerdekileri bilemiyorum tabii. :stuck_out_tongue:

Birkaç kolonimin stresi hiç geçmedi.bazıları çok uysal.körük yakmadan dahi çalışılıyor.Stresi geçmeyen arının cinsi kılıç cisiymiş.Çok saldırgan olurlarmış.Ki öyle bol dumanla çalışıyorum gari.herkese iyi akşamlar.

Rüzgarın estiği yön arıda davranış değişiklikleri yapabilir.

Yoğun yavru gelişiminin olduğu mevsimde kovana da gelişim oranında çiçek tozu girer.

Hava lodosa dönünce çiçekler de bal özü salgısı ve çiçek tozu verimi azalır.
Böyle olunca yavru gelişimi için yeterli çiçek tozu kovana girmeyince arılar strese girer.

Bu beni sokar dediğim kesin sokuyor.
Evrene negatif enerji yayıyorum :smiley: :smiley:

Yani bazıları doğuştan asabi olabilir;bazıları ise mazereti olduğu için. :wink:

Açlık stres yapar… Kıbrıs arısı felaket hiç şikayet etmeyin bence… Türkiye de kafkasla veya uysal arılarla çalışma şansınız var… Kaç gündür fırtına rüzgar derken bugün hava güzeldi tüm kovanların şerbetliklerini doldurdum astronot gibi, sorun olmadı… Fakat öyleden sonra oğul varmı diye sessizce uzaktan bir tur atayım dedim… Kafamdan boynumdan alnımdan şişlediler ??? arabaya atladığım gibi topukladım, canımı zor kurtardım yemin ederim :-X

Abi sokacak denilen arı mutlaka öpüyor salı günü biri kaşımdan bir yanağımdan öptü ama bal akımı süper neden olduğunu anlamıyorum …

Bal akımı süperse nasıl k.kıvırıp ta sokar ki? yüklü arı sokamaz.

Bal akımı oldumu arı sakinleşiyor.

Arılığa yaklaştırmayan iki kovan arı almıştım şimdilerde gayet uysal.

Abilerim bal akımı olmasa çıtalar maşşallah kalkmıyor 15 gündür şerbet desteğide vermiyorum yani arıya ihtiyaç olmasa yavrular için nerdeyse alacaktım. ya sedat abinin dediği gibi vücudun korku salgıladığını anlayıp direk geliyorlar. sadece ben ve ceviz aşılayan arkadaşa arılar geldi bir ona iki bana bana gelenler sokdu ona gelen dolandı gitti ha arılığa 40 metre yoktu mesafemiz…

Ben kovanların yanına giderken, selam veriyorum, konuşuyorum, hal hatır soruyorum. Elime aldığım bazı arıları seviyorum. Bizim hanım da bana tuhaf tuhaf bakıyor. Yaşlanınca çok komik biri olcaksın diyor ;D.

Şaka bir yana evrene negatif enerji yayma olayı olabilir. Yada şimdi iğnelenicem diye biz stres yaparken değişen vücut kimyası arıları harekete geçiriyor olabilir.

Birde forumu karıştırırken şu atletle kovan açma mevzusunu okudum. Yarabbim sen bize o günleri bahşeyle. Amin. ;D ;D ;D

Atlete gerek yok, maske kafamı delmesin yeter :smiley:

benim arılarımda eldiven taktığım zaman çok sinirli hırçın oluyor.bir hafta eldiven taktım bölmeleri ayarlarken,eve kadar takip edenler oldu.sonra eldivensiz devam ettim normal.arılıktan 20 metre sonra maskemi açıyorum.(çok şükür)

Abi dediğin gibi kovanların arkasından geçerken; Bu sokacak diyorum ve bakım sırası ona gelince sokuyor.
Bide tescillenmiş kovanlar varkiii…

geçen sene başladı arı sevgisi ama neredeyse vazgeçecektim,sebebi her kontrolde en az on adet iğnelendim,alerjide cabası baktım olmayacak çift pantolon çift çorap giymeye başladım,ama şunu anladımki kovana ne kadar tedirgin yaklaşırsan o kadar saldırı çok oluyor,bu sene fazla korkmuyorum onlarda bunu biliyor ki saldırmıyorlar,yanlarına yaklaşıyorum oturuyorum bazıları etrafımda dolanıp sanki burdan git de gibi saçlarıma birkaç darbe vuruyor,artık kim tutar beni hemen uzaklaşıyorum.maskesiz eldivensiz kovan açıp bakımını yapanları hayretle izliyorum.