Arının hırçınlık sebepleri

Deri eldivenden rahatsız oluyorlar, kokuyor herhalde

hırçın arının varroya karşı dirençli olduğunu,üzerinden daha çabuk atabildiğini okumuştum bir yerde.benim arılarda çok hırçın ve varrovaya çok az rastlıyorum.

Çok yakındır karniyolla tanışma isteğiniz.

Yemi görmüşsünüz ama henüz yeme saldırma yok.

Öğrencilik ve sonrasında okulun arı kolonilerine yakın olmam ve o kolonilere pek çok insanın bakması bana bir şeyler öğretti.

Arılar arıya saygısı olmayanı fena yaparlar.

Korkanı, korkmuyorum bana bir şey olmaz diyeni, arılıkta arıdan başka bir şey düşüneni,

Kokanı, sert hareketler ile kabadayılık yapanı, arıcılıktan zevk almayanı, günlük streslerini atmak için

Arıları kurcalayanı, üstü temiz olmayanı, deri yada koyu kıyafetler giyeni, arının hangi havada

Açılacağını bilmeyeni, arısının besin durumunu takip etmeyeni, üzerine gelen ilk arıda el kol sallayanı,

Mutlaka sokarlar.

Ama en çok sokulan kişiler bana bir şey olmaz diyenler ile arıya saygı göstermeyenlerdir.

Arıya saygı nedir derseniz.

Çok uzun bir konu ama kısaca bir eve misafir (hatta görücü) olarak gidince nasıl davranıyorsak

Arı kovanına da öyle yaklaşılmalı. Malum onlarında bir evi ve sosyal düzenleri var.

H.Basri Bey , Sürdürülebilirlik felsefesine çok yakın duruyor :smiley:

Saygı gösterceksin ki saygı göreceksin :slight_smile:

Arıları en çok kızdıran şey, çerçeve çekerken ya da yerine koyarken ezilen arıların olması.

2 katlı bir arıya ayrıntılı bakım yaparken ortalama 150 arının ezildiği hesaplanmış.

Bu yüzden eldivenle çalışıldığında, el hareketleri hassasiyetini kaybettiği için, daha çok arı ezer ve daha çok kızdırırsınız.

Aşırı hırçınlık genetik bir özellik olmakla birlikte, yönetilebilir hırçınlıktaki arıların ortalığı savaş alanına çevirmesinin en büyük sebebi arıcının kendisidir.

Gözlemlediğim hırçınlığa etken eden en büyük faktör besin azlığı, nektar veya bal akımının durması. Bunun yanında açık yavruarın yoğun oması. Açık yavru oduğu dönemde hava rüzgarlı ve serin iken kovanın açıması. Pis koku veya temiz kokuya da çok hassaslar. Pis kokular arıların acil sokma sebebi olmaktadır. Gül kokusu, limon kokusunu çok sevmektedirler.

Valla benim arıların ipi sapı belli olmuyor.Bazen melek gibi oluyorlar.Bazen de sanki birileri gelse de bir soksak der gibi oluyorlar.Bir de dikkatimi çeken bir şey var.Bir arı size kafayı taktıysa resmen arılığın girişinde nöbet tutuyor.Hep o aynı arı(gibi sanki). ???

Bir hafta bekler mi acaba?

Murat Hocam bir hafta beklemez herhalde.Ama bir gün bekleyebilir. ;D

Birde arıların üstünü uzun süre açık tutmak arıların saldırgan olmalarına neden oluyor. Kovanı açarken fazla gürültü yapılmasıda arıları çok tedirgin yaptığından saldırganlaşabiliyorlar. :'(

Bence de en çok bakım yaparken çıkan sesten ve ani hareketten etkileniyorlar,
seri ve fakat yumuşak çalışmalıyız.

Arılığın sessiz bir ortamda olması da arıyı etkiliyor olmalı , geçen sene evimde bakarken ben de arının hırçınlığından dertliydim , bu sene köyün dışında sessiz bir yerdeler ve sadece kelle maske takarak eldivensiz bir şekilde bakım yapıyorum. Elhamdulillah daha bir kere elimden bir arı soktu.

Arılar hırçınlıklarını  anadanmı babadanmı alırlar.Arılıkta birkaç tescilli hırçın kovan var.Tabii  mazlum saldırgan olmayanlarda.Mantık olarak  mazlum kovanlardan ana üretmeyi düşünüyorum fakat yeni doğacak analar haliyle  hırçın mazlum  karışık olarak çiftleşecek.Bir yerlerde  okumuştum hırçınlıkları  babadan alır  diye  fakat emin değilim.Eğer  öyleyse  arılığızda ki hırçınları değiştirmek   sakin  nesil  oluşturmak zor  olacak.

Merhaba

Kovandaki gıda stoku da arının hırcınlığına direkt etkisi olduğunu sık gözlemliyoruz.

Benim arılar yanlışlıkla kovandan 1 tanesini öldüreyim, deliriyorlar.

herkese selamlar bende suna dikkat ettim benim kovalarda giris deliginden duman verdimi hırcınlasıyorlar herzaman sakin bir sekilde üsten acarak üsten hafif hafif duman veriyorum bu sefer isleri rahat yaıyorum

İnanmam! :slight_smile:

Kovan girişinden duman verirken, körüğün ucuyla tıkırtı yapıyor olmayasınız?

Her neyse… Kolayını bulmuşsunuz ya; önemli olan o.

Kovan girişinden hiç duman vermedim,hep üsten yavaşca veriyorum.Hiç hırçınlıklarını görmedim.Genelliklede tam kovan başına gelip üst kapak açtığımda körüğüm söner :-\

Aynı olay benim arıların bazılarında da var,dumana körüğe saldırıyor.Üsten duman verince şöyle bir dalgalanıyorlar sanki deniz gibi,beş on tanesi hemen maskeye saldırıyor.