Arının hırçınlık sebepleri

Bahçeme gübre getiren İbrahim Bey, arıcı imiş.
Benim arılar beni çok sokuyor dedim.

-Ne, sen de arı mı var? Nerde? Bakabilir miyim? Masken var mı?
Kimden aldın. Ham petek verdin mi? Malzemeni kimden alıyorsun.
… yerden al. İyidir, ekonomiktir.
Ben de tabanlarımı değiştiricem, havalandırmalı alacam.
Bende de 3-5-10 derken 40 arı oldu…

İnanılmaz bir sempati ile şeceresini serdi gözönüme.

Ve dedi ki:
Arılar aç.
Aç arı kızgın olur.
Belini daha kolay büktürür ve sokar.
Tok arı hem sakin dir, hem de belini öyle kolay büktüremez.
Dumanı da istediğin kadar ver, beklediğin yararı alamazsın.
Çünkü bal yok.
Dumanı veririz, arı bala yönelir, yer ve sakinleşir; Duman işe yarar.
Bu aralar çiçek, nektar yok gibi.
Hemen şerbet getir, petekleri bir an önce örsün, balı toplamaya başlasınlar.
Sakinleşeceklerdir.

Şerbeti elimden aldı, verdi, maskeyi çıkardı, eyvallah etti gitti.

Mutlu etti beni.

Ne dersiniz ustalarım. Biyolojik olarak akla yatkın geldi.

Benzer olayı bir öğretmen arkadaşım anlatmıştı.Tok arı kolay kolay saldırmaz demişti ki arıları çok sert.

Dumanı verip biraz beklemek gerekiyor, ama hepsi de karnını balla doldurmuyor zannederim :smiley:

Umarım karınlarına doldurdukları balı , bakım işlemi bitince gene peteklere bırakıyorlardır , aksi takdirde her bakım yarım kilo bal demek oluyor. ::slight_smile:

Saldırganlıkta 1. faktör genetik ise 2. faktör açlıktır. Diğer etkenler geçtiğinde arı sakinleşiyor ama, kovanda bal yoksa 30 metreden yakalayıp öpüyor. Tecrübe ile sabittir. Irk olarak ta, sert arı, herşeye daha duyarlı oluyor.

arkadaşlar ben akşamları kontrol ediyorum
sabah saatlerine göre genelde sakin olduklarını gözlemledim akşama doğru

böyle bir gözlem yapan oldu mu acaba?
yoksa bana mı öyle geliyor.

Sayın Yüksel
Ben kendi gözlemimi belirtmek istiyorum.
Arılar aç kaldıkları zaman hırçınlaşıyor,
Hava bulutlu yağmur yağma ihtimali var ve arı çalışamıyorsa hırçınlaşıyor,
Akşam üzeri güneş battıktan sonra kovanı açarsanız hırçınlaşıyor.
Akşam üzeri çalışmak zorunda kaldığım kovanlar hırçınlaşıyor.
( Akşam üzeri terlemiş olmamızın etkisini dikkate almak gerekir diye düşünüyorum )

dediğiniz gibi terleme sorun oluyor gibi
ben akşam saat 6 dan sonra açıyorum genelde
bir sıkıntı olmuyor şimdilik

Aynı anadan3 ana ürettim ,ikisi gayetsakin ama biri var ya biri ,kovanı bakım için bile açarken açmak gelmiyor içimden , mutlaka sokuyor ,peşini de bırakmıyor,dolayısı ile başka arılara bakmakta zorlaşıyor.
Böyle koloniler insanı canından bezdiriyor,mubarek hayvan cebimde neişin var,cebimden bacağıma 20 iğne,pantolon altıdanyukarı çkıp 5-6 iğne vızırtısı da cabası.
Bugün kovanın yerini degiştirdim eski yere de kendinden kapalı yavrulu 2çıta arı bıraktım , anayı  ayırdım.Yarın anayı az bir ekiple ruşete alıp,kalan yavruları da transferle ana arı üretiminde kullanmayı düşünüyorum.Bu ara da ilk larva transfer çalışmalarına başlamış durumdayım.Eğer tutturursam artık arılığımın ilk resmi olarak kullanabilirim   :).

Arıların veya ana özelliği gereği bazı kovanların sakin bazı kovanların hırçın olmasını genetiğe bağlamak bana çok inandırıcı gelmiyor.
Her kovanın şartları aynı değil ki.
Stok sorunu olan kovan saldırgan olabilir diğeri olmaz.
Kovan içindeki her gelişmemin fotoğrafını çekemiyouz ki ne olup bittiğini tam manasıyla çözmiyoruz ki.
Rahatlamış nektar gelen kovanın, hiç bir sorunu olmayan kovanın saldırgan olacağını düşünemiyorum.

Nektar ve polen açısından belki de en iyi durumda olan kolonilerden olduğunu sanıyorum.Çünkü kuluçkalığa bugün erişmedim.Yoksa besleme yaparken onu daima göz önünde tutuyorum.Ancak bu kovan gelişinden öyle, bugün saldırıda  zirve yaptı. ???
    Ancak muhakkak ki birsebep bugün onları fazla kızdırdı,sizin haklı olma durumunuzda kuvvetle ihtimal,bakalım yarın durum netleşecek.Zaten sertliği nedeni ile o koloniyi başka amaçla kullanmayı düşünmüştüm. :)

Sadece polen ve nektar açısından bakmak eksik olur sayılacak onlarca neden olabilir.

İnsan beslediği arılarını katletmek ister mi ? Evvelki yıl pürmüzle girişmeyi düşünmüştüm bir koloniye :smiley:

Yiyecek bol, polen bloke çerçeveleri vardı, Ana arı sağlıklı yumurtluyor, gelde yaklaş kovana.

Kovanın 1 metre yakınına yaklaştığımızda bir avuç arı saldırıya çıkıyordu, kapağı açtığımız anda yüzlerce iğne…!

Ama sorunu hallettik sonunda.

Halletme arılar için pek hayırlı olmamış anlaşılan  :) Bu deliler, afrika arısı gibi .Arıları çok sevmeme rağmen birkaç iğneden sonra artık duygusal travmaya uğramış gibi oluyor insan.Ancak salim kafayla düşünmek gerek,ben yarın o anayı uçuruyum en iyisi.

Bende de var bir tane.Bugün sadece arılığa başka işler için gittim.Daha kapıdan girer girmez hücuma geçiyor.
Bela valla.Bal sağımından sonra anasını değiştirmeyi düşünüyorum. :-\

Ana arıyı değiştirdikten sonra kurtulduk.

Dün arılıktaki bütün kovanları açtık kontroller için, tek iğne takılmadı.

çok uysal olan arı dün nedense aşırı saldırgandı ..ilk yumurtasınıda atmış.şerbeti dökerken bir anda         havalandı.bugün ise yanına yaklaştırmadı ...
         komşular  köyden ogulun gectiğini söylediler .
         ogul çıkarmasına imkanda yoktu ...
         mumkun mertebe kontrolda etmıstım..

neden hırçınlaştı kı ?
Açlıktan mı?
yumurta atmasından mı?
oğul çıkarmıs olmasından mı? (ki yarın bakacagım kolanı saysında bır düşme var mı)

Arıların hırçınlaşmaması için en az hata ile çalışmaya gayret ediyorum. ama o eskiden kalma arı korkusunu tam olarak atamadım ve arılara 60-70 m uzakta, devamlı astronot gibi giyinerek arılığa giriyorum. ama genede çoraptan yada eldivenin kumaşından yada pantolonun üstünden iğneyi yiyorum :slight_smile: Aslında yaptığım hataları biliyorum. Ama kovanı açtığımda birkaç arı yüzüme püskürünce , kendimi zoraki sakinleştirsemde hata yapıyorum ve arıda bunu kesin affetmiyor :slight_smile:

Şu içimdeki irkilmeyi atmalıyım . ama nasıl bilmiyorum :slight_smile:

bazı kovanlar saldırgan olabiliyor bugun bir abinin kovanı kapak kapalıyken bile saldırıyo sürekli diger kovanlar sakin ama o kovan inatla vuruyor maskeye ve eldivene vurdugunuda hissediyorsunuz …

benim kovanlar sakin… bir haftadır her türlü olumsuzlugu gördüler acemi arıcının elinde

igne yemek nasip olmadı daha cinsi ile alakalı bir durum heralde

Mustafa, daha işin başındasın ne iğneler yersin.
Ne ballar yersin, hele bir sabırlı ol.