Hırçınlık
-cinse bağlı
-Kişinin süründüğü parfüm gibi kokuya bağlı
-Havanın durumuna bağlı
-çalışma saatine bağlı
-Bal gelişine Yiyecek stoğuna bağlı
-Çalışan kişinin çalışma şekline bağlı
-Anası olmayan kovan stresli olduğu için
Arkadaşlar benim arılar da bu sıralar hırçın.
Ben nektar gelmemesine bağlıyorum.iki gündür havalar güzel.bugün düne nazaran daha iyiler.stokları çoğaldıkça daha iyi olacaklar gibi.
Dün bir kovanımda Yüksük kontrolü için katı kapağın üzerine indirdim.
Kuluçkalıktaki çerçeveleri tek tek kontrol ederken arılar üst ön ve arka taraftan (örtü tahtasının bastığı yerden) kovan dışına çıkmaya başladılar ve bir iki derken tacizler 10 kadar oldu.
Katı yerine koymak için epey uğraştım.Bolca duman ile kovan içine yönlendirmeme rağmen zor oldu.
Katın sol kenarını yerleştir, sağ kenar 4 parmak havada, ön pervazdan duman ver, yoruldum.
Ön pervazı sökmeyi düşündüm.katı kaydırarak yerleştirmek için.epey arı eziyorum.
Benim sorunum şu : Kuluçkalıkta bakım yaparken arıların dışarı taşmasını nasıl engellerim ? bu konuda uygulamalarınız nasıl . Şimdiden teşekkürler ediyorum.
Anasız kovanların hırçın olduğuna katılmıyorum.Bende tam tersi anasız kovanları maskesiz eldivensiz açıyorum kontrol ediyorum analı güçlü kovanların önünden geçene yemek ısmarlarım
Nektar kaynaklarının yetersiz olması sebebiyle geçici bir hırçınlık. Biz yıllardır tam bu günlerde 10-15 gün süren bir hırçınlık yaşıyoruz. Yani tecrübe ile sabit. 10-15 güne kadar koloniye gelen nektar miktarı arttıkça hırçınlıkları da ortadan kalkıyor.
İnsanlar tedirgin olduklarında yada korktuklarında bir dalga yayıyorlar bu aynı zamanda arıların istemediği bir kokuda oluşturuyor o dalga yada titreşim arıları rahatsız ediyor arıcı sakin olduğunda arıda da bir rahatlık oluyor.Bu arıcının arıya alışmasıyla da ilgili biraz…
son bir haftadır rüzgar nedeni ile arılar bayağı bir hırçındı. Bugün rüzgar kesti gibi, akşam üzeri saat 20,00 gibi arıların yanında idim. elimde kalan 7-8 kabarmış peteği kovanlara dağıttım. Akşam üzeri olmasına rağmen sıkıntı yoktu. İnşallah rüzgar esmez artık. 1 haftadır arılar günün yarısını yatarak geçiriyor.
geçen seneye göre bu sene aynı anaların olduğu kovanlarda hırçınlık var. Birkaç tanesine ben de maskesiz girmeye çekiniyorum. arkadaşların dediği gibi ;
Irk, bal akımı, iklim koşulları önemli rol oynar. özellikle rüzgarlı bir akşamı takip eden gün sert arılarla muhatap oluruz. Eski arıcılar bilir Anadolu arısının hırçın olan türü ve sakin türü olduğunu. Hırçın olan için 2 kat pantolon giymeden girilmezdi. ben hayal meyal hatırlarım. öyle hırçınları görenler bu arılar hırçın mıymış derler sanırım hafif gülümsemeyle.
Arkadaşlar benim sizlerden öğrenmek istediğim birkaç konu var yardımcı olursanız sevinirim;
iki kolonim var bunlar o kadar hırçın ki kapağı açıyorum ikiyüz kadar arı başımda dolaşıyor. Ananın birinin yaşını bilmiyorum biri bir yaşında, yaşını bilmediğim ananın arıları aşırı hırçın diğeri o kadar değil, hırçınlığın ananın yaşıyla ilgisi varmı onuda bilmiyorum.
bahara iki ve üç çerçeve çıktıkları için ana memelerini kestim ki kendilerini toparlasınlar diye şu anda yedi ve sekiz çerçeveler. Haftada iki kez dumanla varoa mücadelesi yapıyorum. yavru durumu iyi.
Birde ben çalışırken çok terliyorum, ter kokusunun arılar üzerindeki etkisini azaltacak bir şey varmıdır bilen varsa burada paylaşırsa memnun olurum.
Kovanı kapatıp gideceğim en az yüz metre ileride arabanın başında bekliyorum gitsinler de arabaya bineyim kapıyı açsam benden önce hepsi içeride.
Birkaç koloni daha yaparsam sadece bu yüzden karniyol ana düşünüyorum, egenin sıcağında verimli olurmu onuda bilmiyorum ya.
yusuf bey öncelikle allah kolaylık versin:) benim kolonide çok fena, bugün kafesin üstünden kafamın tam ortasından şişlediler:( o kadar dikkat ediyorum sakinim ve az hareket ediyorum, sıkı giyiniyorum ama bir açık buluyorlar bende napıcam şaşırmış durumdayım=) 4 gün önce de kalçadan şişlemişlerdi bu gidişle arılar beni ortadan kaldıracak allaha çok şükür ağır bir alerjik reaksiyon göstermiyor vücudum. sokulan yer biraz şişiyor kızarıyor daha sonrada kaşınıyor sonra iyi oluyorum =) gül kokusu ve limon kokusunu deniycem umarım işe yarar saygılarımla=)
Sizede kolay gelsin vali bey gül ve limonu duymadım ama bir yerlerden sirke aklımda kalmış sanki bu hafta denemeyi düşünüyorum.nasıl olsa hırçınlar onlarıda deneyeceğim olaki birinden fayda görürüm,
Ama talan beyin dediğini de göz ardı etmemek lazım ana arının etkisi olabilir.
tüm arkadaşlara kolaylıklar dilerim.
Arıları sık sık açmak, açarken fazla ses çıkarmak, fazla karıştırmak.
Arının açılış zamanı, havanın rüzgarlı olası, nektar akışının az olması vb, gibi durumlar
hırçınlık sebebleri olarak sıralanabilirler.
Açmadan beş dakika önçe bolça bir duman verin ve yavaşça açın bakalım.
yusuf bey tekrardan merhabalar bugün ham petek verdim dün arı dalak yapmıştı bugünkü kontrollerimde ellerime alnıma ve kafama gülsuyu sürdüm sadece 1 tane arı dolaştı durdu kafamda oda saplamadı iğnesini hayırlısı bakalım ayrıca bugün hava rüzgarlıydı kovanıda açmak zorundaydım ve işimide kazasız hallettim=) yalnız birşey dikkatimi çekti giriş deliğinin önünde bir kaçtane arı var valla onlar çok fena daha kovanı açmadan hazırlık esnasında 5 metre öteden geliyolar hemen uzaklaş diye =)
İyi oldu bunu sizden öğendiğim vali bey demek ki duyumları değerlendirmek lazımmış, bunu uygulayacağım verdiğin bilgi için teşekkür ederim.
ben bu gün arılarımı kaldıracağım başka bir yere, ama nereye hala tespit etmiş değilim komşumun bağında çalışma var onu rahatsız etmişler acil kaldırmam gerek. hırçınlıkları başıma dert açtı,
Birde ben şunu sormak istiyorum bilen tecrübesi olan arkadaşlara, diyelim arıyı kaldırdım en az beş km uzağa bu civara ne kadar zaman sonra dönebilirim yani arı bu nektar aldığı yeri kaç gün sonra unutur.
tüm arkadaşlarıma kolaylıklar dilerim
İşçi arıların, ömürlerinin son 21 gününde tarlacı oldukları bilgisinden hareket ederek, kovanın eski yerini bilen arılar ölene kadar eski yere dönülmüyor.