Arının hırçınlık sebepleri

Bigilendirdiğiniz için teşekkür ederim önder bey,

bende böyle düşünmüştüm ama tereddütüm vardı acaba konum değişikliğini kısa sürede kabul

ederlermi diye. unutmak sözcüğünü yanlış kullanmışım.

Arı kovanın yerini güneşe göre belirliyor yer değişikliklerinde yeni yerde en az 3-7gün arasında durulması gerekiyor, bir hafta sonra arı eski yerine getirilse de yeniden kovan yeri tanıma uçuşu yapıyor esas olan nektar aldığı yeri unutmaması değil kovanın yerini tanıması. Kovanın yerini tanıyan arı sabah kovandan direk uçuyor ve aynı kovana dönebiliyor.Kovan yeri değişikliklerinde önce güneşin konumuna göre kovan yeri tanıma uçuşu ile yeri tanıyor sonra nektar uçuşuna çıkıyor. Neticede en az 3-7 gün diyorum.Saygılarımla…

kovanları taşıyıp ,kısa zamanda geri yerine getirmede iki yöntem izlenebilir:

1. En az 15 gün beklemelisiniz.
    eğer o kadar bekleyemem derseniz.

2. İlk yerinden kovanları kaldırmadan önce numara verip işaretleyin.
    İstediğiniz bir zamanda geri döndüğünüzde kovanları eski yerlerine koyun.
    Bu kargaşa çıkmasını,arıların kovanlarını şaşırmasını önler.

Kolay gelsin.

Siz uygulamasını yaptınız mı?

3 - 7 gün denilince yanlış olmasın, bu süre içinde dönülürse arıların birazı ilk yerlerine dönerler.

Ne demek yusuf bey bilgi paylaşınca değerlidir:) bu arada arı unutmaz sadece şaşırabilir diye biliyorum. Yeni nesil gelmeden eskiler bilirler her yeri. sağlıcakla kalın sizede kolaylıklar dilerim iyi bir sezon geçirmeniz dileğiyle :wink:

Arkadaşlar ben böyle bir şey düşünemiyorum; geçen gün arılarımın yerini değiştirdim bir arkadaşımın  arılarının yanına koydum, zaten iki kovanım var.

Bugün durumunu kontrol etmek için gittim, birini açtım normal sıra ikinciye geldi senmisin açan yüzlerce arı üstümde başka kolonim olsa anasını öldürüp dağıtacağım bir, birbuçuk ay sonra kaybolup giderler. arkadaşın arılarıda var maskesiz kovanların arasında dolaş yok bir şey ama benimkiler acayip arılıktan ayrılacağım 100-150 metre kadar en az on onbeş arı başımdabeni takip ediyor.

vali beyin dediği gülsuyunu denedim sirkeyi denedim yok yok yok sanki yiyecek beni. kovanın üstünde dolaşmıyor benim üstümde dolaşan kadar 

Zaten bunun saldırganlığı yüzünden önceki yerimden ayrılmak zorunda kaldım

Bu arılığa yeni geldim arkadaşla görüşüp onunda görüşünü alacağım da sizler ne önerirsiniz. 

tüm arkadaşlara bol kazançlar dilerim.

Körüksüz bakıyorsan eğer saldırmayan arı da saldırır.

Birinci kovana bakarken birinciler tepende sinirli sinirli dolaşırlar.

Tepende birinci kovanın arıları sinirli sinirli dolaşırken ikincinin üstünü açıp elini çerçeveye uzattığın an birden vuv diye bir ses gelir, yüzlerce arı tepene biner.

Körük kullanırken de bir çerçeveyi yerleştirdikten sonra diğer çerçeveyi çekmeden önce çerçevelerin üzerini dumanla arılar içeri kaçsın.

Körüklerken bazen aralıklı duman ver, arılar şaşırmasın, körükleme aralıklarında içeri girsin.

Kovanın kenarına biriken arıları da körükle içeri sok. Yere arı dökme. Yere dökülen arılar da tehlikeli.

Körük kullanmana rağmen veya bakım esnasında hata yapmıyorsan, arılar saldırgan ise anasını değiştir rahatla.

Teşekkür ederim Adem bey, bunların hepsini yapıyorum. yalnız bir şey var ben bu yıl oğul 

çıkartmamak için ana memelerini kesiyorum tek şüphem bu kaldı , anayı değiştirmek en doğrusu

olduğunu düşünüyorum.

sağlıklı günler dileklerimle tüm arkadaşların babalar gününü kutlarım.

iyi geceler.Benim de bir sorunum var. Kovanımın biri ballıklı üstte ballık ta altı çerçeve var.Bunlar da sırlanmamış bal var.Ancak yaklaşık on gündür bu kovandaki arılar aşırı saldırgan ve çok uğultu çıkarıyorlar. Kuluçkalığa bakamadım bile .En iyi çalışan koloni idi ne olmuş olabilir?Acaba ana kaybı olabilir mi? Anası geçen senenin anası idi ve gayet sakin bir kovan idi.Hayırlı geceler.

Mustafa bey,sırlanmamış çerçevelerin alt kısımlarında mutlaka yavru faaliyeti vardır dikkatli bakarsan günlük bile görebilirsin,

sırlanmamış bal olupta hiç yavru yoksa sıkıntı var gibi duruyor.kuluçkalığı kontrol etmen gerekebilir.

Mustafa Bey,
Önceki sayfaları incelerseniz bu kovanın hırçınlaşmasına yol açan birkaç neden bulabilir ya da yakıştırabilirsiniz.

Büyük olasılıkla bir süreliğine balözü akımı azalmıştır.
Umarım yeni çiçekler açar…

Kolonide anaarı varlığından (arıların hırçınlığı konusundan bağımsız olarak) her zaman için emin olmamız gerekir.

Kolaylıklar dilerim.

Doğru söylüyorsunuz İbrahim Bey ballıktaki sırlanmamış çerçevelerin alt kısımların da yavru faaliyeti hiç yok.Kuluçkalığa bakacağım ama arının üstünü açınca hepsi birden saldırıyor,çalıştırmıyor.Artık bir arkadaş bulup onunla gideceğim.
   Cahit ağabey sizin dediğiniz doğrudur.Benim diğer kolonilerim de bu koloni ile yanyana,arının bulunduğu yer rakım olarak biraz yüksek.Nektar akımı devam ediyor gibi geldi bana.Bir de belirtmeyi unuttum sanki erkek arı sayısı fazlalaştı.Kovana bayağı erkek arı giriş çıkışı var.Ballıkta iki adet kasnak çerçeve var.Erkek arı sayısının artması bununla ilgili olabilir mi? Bu hırçınlıktan önceki kontrolümde hiç meme ve oğul faaliyeti yoktu.Saygılarımla..

Hırçınlığa tedavi yoktur.Irkla kaynaklanıyor.Şu zamanda saf ırk bulmakta çok zor.

Zaman zaman ağız kokusunun arıyı hırçınlaştırdığına dair yorumlar okuyorum. Nasıl bir ağız kokusudur ki arıyı hırçınlaştıracak anlayamıyorum :slight_smile: Çerçeveyi yüzümüze yaklaştırdığımızda ister istemez üfler gibi nefes veriyoruz arıların üzerine. Asıl hırçınlık sebebi bence bu. Yoksa bir arıcının ağzı arıları hırçınlaştıracak derecede kötü kokmaz, kokmamalı.

alkol adıysanız hırçın olurlar. O yüzden İtalyan arısı besleyin onlar şaraba felan alışkındırlar. nede olsa İtalyan katoliktir :slight_smile: işin şakası bu sadece.

alkollan gic alakalı deyil herkezin ama herkezin nefesi kokar arı hassas olduğu icin daha cok duyar ve kızar kovanı acıp petek cekince deneyi verin

Bu arı beni sokacak dediğimde kesin sokar ( evrene ! yanlış mesaj gönderiyoruz) :smiley: :smiley: :smiley:

arıda bırakalımda arılığını yapsın hamama giren terlermiş arıylada uğraşan biraz öpülecek yapacak birşey yok haftasonu arıların 5 metre yanında çardakta çay içmemlazım yoksa arıcılık niye yapıyom onları izlemek zevk veriyor bu arada birkaçtane hoşgeldin diyen çıkıyo

Benim demediklerim de sokuyor netekim… :frowning: :smiley:

Düzelecek.