zamana bırakmak lazım.
25 mayısta yumurtlayan bir kovanım çok hırçın kotrol bile etmenize gekek yok sağından solundan 50 metre uzağından geçerken bir direk sorti yapıyor.
Bende bu hafta sonu anayı değiştirmeye karar verdim.
4 çerçeve arıydı sekiz çerçeve ful arı olmuş.
dört çerçevede sıvama yavru var çok canlı bir kovandı anayı buldum refakatçı arılarla kafese aldım.
Ana ana değil azman gibi bir şer şey
kıyamadım takrar saldım kovana
varsın sorti yapsın balıda versin
Göksel abi benimde bir kovanım vardı öyle saldırgan olanından. Bu yıl 3 oğul çıkardı hepsini ayrı koloni yaptım. Neden dersen iğne yemek hoşuma gittiği için değil. Gerçekten çalışma sistemi çok güzel hem yumurtlama hem bal konusunda diğer arılarıma nazaran çok iyiler. Seninde bahsettiğin gibi bakımları zor oluyor. Pek çok kere o arıyı pas geçiyorum bakım zamanı. Ben bakmadıkça o gelişiyor bende anlamadım
Yanında yattığım arı ölüyor o maşallah 3 e 5 katıp çoğalıyor. Varsın soksunlar verimi iyiyse banada sorarsan yaşamayı hakediyordur. Saygılar.
Bu sezon ki bölme çalışmalarımda bütün eski analar değişti.25 yeni ana sadece 1 tane eski ana.
İşte bu eski ana sizin ana gibi Göksel Bey.
Hırçın mı hırçın bir koloni.Kovanın giriş deliğine parmağımı uzatsam askerler yığılıyor girişe.
Kovan kontrolünde eğer çok yoğun duman kullanmazsam vay halime.
Ayrıca kovan kontrolünde çerçeve üzerinde arılar öyle hızlı hareket ediyorlar ki inanın başım dönüyor tabiri caizse.
Yavru atımı mükemmel.
Polen toplama performansı çok iyi.
Sadece petek kabartma performansı kötü.Çok sık petek kesiyor.
İki çerçeve arıyla böldüğüm bu koloni başka bölmelere bir kaç defa kapalı yavrulu petek takviyesi yaptığım halde neredeyse ful 10 çerçeve oldu.
Uzun lafın kısası ben de bu koloninin bütün eziyetlerini sineye çektim ve anayı değiştirmeye kıyamadım. :-\
Sevgili dostlar, hırçın arılar her zaman çalışkan oluyorlar.
Arılıkta onlarada ihtiyaç var, her gelen arıların içine dalmasın öyle.
Arıların hırçınlığı bence değişken.
Ana değilde babaları suçlu olabilir
Ve de bizim acemiliğimiz ve uygulamalarımız.
Ben arıları ilk getirdiğimde 2-3 metreden fazla yaklaşınca yoklma çekmeye başlıyolardı.
Şimdi ise kovanların ortasına 1 metreden yakın mesafeye seyyar koltuğumu atıp oturuyorum.
Birşey diyen yok.
Bu aralar dikkatleri eşşek arılarında.
Çok sıkıştırıyolar.
Birde arı kuşları tebelleş olmuş.
Ben arıcılığa başlamadan önce yoklardı piyasada.
valla benim arılar yerli bazı kovanlarımın arıısı madkenin içine giriyor ;D
arkadaşlar arılar neden hırçın olur ben bugün dört arım var yanıma bir kontrol edeyim dedim üçünü da baktım bir sıkıntı yok dördüncü arıya bir bakayım dedim bakmaz olsaydım arı bir saldırdı şaşırdım biraz baktım nedeni nedir diye araştırdım ve ne göreyim arını balı yok asker çok ana yeni daha yumurta atmamış bütün sorunlar bundan olduğunu düşündüm ve buna kara verdim
Arı stresten saldırmış…
:DGeçmiş olsun. ![]()
Öğle arası ben de arılığıma gittim.
Orta kuvvette rüzgar vardı.Sadece bir koloniyi açtım şöyle kenardan bakıverdim.
Bu arada dün bir kaç koloniyi kaydırmak suretiyle kışlık pozisyonlarını almaları için düzenleme yapmıştım.
Bir tanesini biraz fazla kaydırmışım galiba.Azıcık arı katliamı olmuş.Bir avuç kadar.
Arılar öyle bir saldırıyorlardı ki tabiri caizse kaçacak delik aradım valla. ??? ???
Arının hırçın olmasının farklı sebepleri olabilir.
1-Mevsime iklime ve hava şartlarına bağlı hırçınlık.
2-Arıcının el işçiliğine bağlı hırçınlık.
3-Anaya bağlı hırçınlık(nadiren)
Bu mevsimde dahi maske kullanmadan kovanlarımı kortrol edebiliyorum.
Bir kovanım var ki ne şimdi nede nektarın bol zamanın davranışında bir farklılık yok.
kovan kapağını kaldırmak yeterli 20 metre önünden geçmek yeterli.
Hatta temmuz ayında anayı değiştirmek için için kafese aldım sonra geri bıraktım çünkü benim gördüğüm en gösterişli anaydı.
Sarıca arıların o kovana girmediklerini farkettim.
Çam bölgesine götürün. ![]()
Bizim çam bölgesinde mantardan ve ayıdan başka bir şey yok ki. ![]()
Çam mantarları çıksada toplasak ![]()
Aclık arıların hırcınlık nedenlerinden,bir kovanın durumunu inceledim hırcınlığını anlamak istedim altından aclık cıktı.
Erkeklerden de olsa asiri hircinlik buyuk problem. Benim 5 kovandan biri biraz daha agresif ama simdiden cok iyi cakissada yapabilirsem sezonda ondan ana uretmeyip en sakininden uretecegim.
arkadaşlar oyum size,altı üstü iki kovanım var ama teki duman attırıyor…diğeri ise bi uysal bi uysal…
nedeni?? birinde ballı petek çok keyifleri yerinde, diğeri ise açlık derdinde…
Yazılan nedenlerden dolayı hırçınlık olması doğal hatta mevsimsel nedenlerden dolayı hava şartlarına bağlı nedenlerde sayılabilir ancak nadirende olsa ana ile ilgili saldırganlık eğilimide olabiliyor.
böyle bir kovanım vardı bir kaç defa anayı değiştirmek için girişimde bulundum her seferinde vazgeçtim çok iyi bir anaydı
geçen hatfa anayı imha ettim başka bir kovanla birleştirdim.
saldırgan kovan şimdi kuzu gibi oldu maskesiz açıp kapatıyorum.
eskiden mümkünmüydü bir ay hiç kontrol edemediğimi biliyorum.
Sevgili dostlar, hırçın arılar her zaman çalışkan oluyorlar.
Arılıkta onlarada ihtiyaç var, her gelen arıların içine dalmasın öyle.
evet arkadaşa katılıyorum hırçın arı lazım arılıgı kım koruyacak ama bazı sitelerde karniyol arısını çok metediyorlar ne diyım bende deneme istiyorum 2 ana alıp ![]()
benımkıler arılıgın dışına kadar kovalıyo ![]()
Sayın Acar,
Hırçın arılar sokmaya gelince çalışkan oluyorlar.
Benim de çeşit çeşit arılarım vardı. Saldırganlığın çalışkanlıkla bir ilişkisi olmadığını gördüm.
Verimi iyi değildi.
Bence kurtulun saldırganlardan, benim gibi rahatlayın, komşularda rahatlasın.