Komşuyu rahatsız etmesinler bu önemli,
bal alacağız diye kimsenin hakkını yememek gerekir.
Komşuyu rahatsız etmesinler bu önemli,
bal alacağız diye kimsenin hakkını yememek gerekir.
Benim ilk baharda 4 koloni arım vardı. Bölme yaparak 9 koloniye çıkardım. Edremit te bu gün hava çok güzeldi. Ben de hem daraltma yapayım hem de sağına soluna köpük koyayam diye gittim arılığa. Geçen sene kuzu gibi olan arılardan yapılan bölmeler bu sene vahşi köpek gibi. Kovanın kapağını açar açmaz saldırıya geçiyor. Arıcı elbisesinden kollarımı sokuyor. Kot pantalondan delip geçiriyor iğneyi. Anaları gençleştirelim diye yaşlı anaları da öldürdük yazın. Aldık mı başımıza belayı? Aynı ananın yavruları nasıl bu kadar saldırgan olabilir, Anlamak mümkün değil. Gayet iyi balı var, yavrusu var, halâ arılar polen taşıyor. Eee bu saldırganlık niye? Bilen varsa lütfen bana da söylesin.
Bence bunu dert etmeyin.
Düzelecek…
Ülke genelinde böyle bir sorun var.
Halil Hocam vallahi bugün beni arabaya kadar kovaladılar. Arabaya elbise ile bindim. 200 metre gittikten sonra durdum. Benimle beraber bir kaçtanesi de arabaya binmiş. Onları kovaladıktan sonra ancak elbiseyi çıkarabildim. ![]()
Önder abi, anlatıver. ![]()
Ahmet abi arabaya binenler arkadaş olmak istemiş qaliba.
Ama tehlikeli arkadaş.
Ben ilk arımda sakinine denk geldim sanırım. Daha eldiven giymeme gerek olmadı. Ama çok sakin hareket ediyorum. Bazısı bir hışımla geliyor ve vızıldamaya başlıyor. Ben biraz duraksıyorum. Benden karşılık bulamayınca geri dönüyor. Buna rağmen iki kovan açmamın birinde bir tane sokuyor elimden. Ama alerjim yok. Sadece canım yanıyor. Şişme falan olmuyor. Poşetle beslemeye başladım. İlk iki uygulamada maske ile verdim poşeti. 3. de çok sakin, okşar gibi hareket ederek maskesiz verdim. Çok şükür bir sıkıntı olmadı. Normalde maskesiz açmamak lazım ama kendimi alıştırmaya çalışıyorum.
![]()
Perşembe günü arılıktan çıkmadım, kaçtım…
Son besleme ve stok kontrolü için öğle saatlerinde arıları açmaya başladım.
İlk on kovanda sorun yok. Besinleri yeterli, bir de şerbeti görünce, yoklama çeken üç beş arı da diğer kovanın kapağı açılırken kaybolmuş oluyor…
Geldik on ikinciye… Sıkışmışı on çerçeve, o nedenle üzerinde kat duruyor. İki tane bölme yemlikte şerbet ve yanında kek var, üzeri Z çuvalla örtülü.
Bu arı sert, o nedenle iyice körükleyip, aynı şekilde Bilecik olan bir yandakini de körükledim.
Daha kapak açmadan maskenin üzeri arıyla sıvandı. Deri eldivenden ve körükten başladılar, omuzdan çıktılar.
Sabredeyim dedim. Katı indirip bir çerçeve daha çekebilirsem çekip kapatacağım.
Anam…
Maskenin içi arı kaynıyor…
Ulen nereden girdi bunlar diyerek bir taraftan arıları öldürürken diğer taraftan arabaya koşup bagaj lastiklerini belime dolamaya başladım.
Ohh… Kovanın yanına gittim, katı indiremeden kapatıp yandakini açtım.
O da sıvandı maskeye… Gelen uçup gitmiyor…
Vıınnnnnıınnnn…
Biteviye ötüyorlar gözümün önünde…
Kafayı iyice geriye çekip tırsarak dururken daha yakın bir vınlama geldi.
Aha, maskenin içinde…
Tam konduğu anda sağ kulağıma şaplağı indirdim…
Hay Allah… Ses azalacağına arttı fakat tonu değişti…
Zaten ter içinde kalmışım ama kulağımdaki his terden değil…
O vızladıkça sokmasın diye ben ittim, ben ittikçe o daha ince bir tonda vınlamaya devam etti.
Kapağı kapattım, kafamda iki çerçeve arı yumağıyla çeşmeden üzerime su serptim, bekledim…
Beklerken, bir taraftan da arının sokup sokmadığını anlamaya çalıştım. Baktım olacak gibi değil, malzemeleri toparlayıp arabaya bindim. İki kere durup silkelendikten sonra maskeyi çıkardım ama arıyı göremiyorum…
En iyisi köy bakkalına kadar gideyim, orada çıkarttırırım…
Aklıma geldi, bu sertlik konusunu daha önce konuşmuştuk diye Halil Beyi aradım.
“Abi” dedi, “yapışıp kalıyor, sürekli vıı diye taciz ediyorlar…”
Bilmez miyim dedim, bir tanesi şu an sağ kulağımın içinde…
Kısa bir sessizlik oldu… ;D
Neyse, bakkala girdim. Arıyı görüyor ama cımbız geniş geliyor…
O sırada arının sesi de kesildi. Tamam, eve kadar gideyim, pensetle çıkartayım dedim.
Evde eşim pensetle çekti, Sadece karın kısmı geldi…
Ertesi gün doktora gittim. Bir gliserin damlasıyla son parçanın çıkmasını bekliyorum şimdilik…
Gülsen bir türlü gülmesen bir türlü,
Geçmiş olsun.
Arıcı teçhizatına “kulak tıkacı” eklemek gerekecek bundan böyle…
Gül Hocam gül…
Ben gülüyorum…
Geçmiş olsun Önder abi.
Demek ki baskı ile kulağın içine kadar girmiş…
Bu mevsimde 10 çerçeve sıkışık arıyı tutar mısınız?
Oh olsun…
Götürün davulgaya bakın nasıl helva oluyorlar…
[quote author=Önder BOSTANCI link=topic=6768.msg181223#msg181223 date=1383419644]
Gül Hocam gül…
Ben gülüyorum…
Önder by öncelikle geçmiş olsun, tamamen anlatımınızdan ve kendimdende bildigimden gerçekten kusura bakmayın ama bende güldüm ![]()
iyi günler
oğlumla arı bakmaya gittik ilk kovan hırçın ikincisi aynı dolanıyoruz sakinler diye nafile
oğlanı kovaladım yanımdan kuzu gibiler
gençler parfüm dökmüş arıya gelmiş
Arıdaki hırçınlık o kadar olur
Neden acaba?
Çiçek var, bal özü akımı mı yok?
Gün dönümü mü?
Hava değişimi mi?
Güneş hangi burca girdi, astrolojik bir durum mu?
İşin daha önemlisi jeolojik değişim mi desek?
Önder abi geçmiş olsun.
Vakumla çekmeyi deneyin birde (pipet gibi birşeyle).
Murat hocam,
Vallah MKP’den bizim çam bölgesine giden arıcıların birçoğu ile çam bölgesinde arılıklarında iken görüştüm.
Hatta bakım yaparken yanlarındaydım…
Arıları farklı zamanlarda çıkarttık bölgeden.
Haydi benimkiler farklı ama hepsinde bölge arısı var.
Tamamında sertlik konusunda serzeniş var…
Yalnız ben bugün birkaç bakım yaptım hiç sıkıntı yoktu…
Ama öğlene kadar arı döküldü…
Neden bilmiyorum…
Polen gelişi de bahar gibiydi.
Geçmiş olsun Önder bey.
Önder bey gelmiş geçmiş olsun. Kalan parçada sıkıntısız, sorunsuz çıkar umarım.
Kulak vukuatım çok Adem.
Sol kulağa da Londra’da şemsiye teli girmişti. :![]()
Küreselleşme tarifi gibiydi o olay da…
İngiltere’nin başkentindeki önemli meydanlardan birinde, dikkatsiz bir Amerikalı kadın, elindeki Çin malı şemsiyenin kumaşının sıyrıldığını fark etmeyerek bir Taylandlı’ya fotoğraf çektirmek üzere poz veren Türkün kulağına şemsiyesinin telini sokuyor… Olay yerine gelen polis de Hint asıllı…
O yüzden pipeti denemem… ![]()
Herkese teşekkürler…