Ayçiçeği balı

Herkeze iyi akşamlar geçenlerde sarıyer ilçe tarım müdürlüğünün sitesinde konuyla ilgili birşey okumuştum , ben pek anlamadım.

ARICILARIMIZIN DİKKATİNE
Arı Üreticilerinin Dikkatine;
Arı kayıplarına sebep olan “Imidacloprid” etkili maddeli sistemik insektisitin ayçiçeği tohumlarında kullanıldığı ortamlarda arıların küçük kafeslere konarak “Imidacloprid” içeren şuruplarla beslenmesi sonucunda arının yön bulma, çiçeğe ve nektara ulaşma yeteneklerinin kaybolmasına ve kovana geri dönmesine engel olduğu belirtilmiştir. Kovana geri dönmeyen ve nektara ulaşamayan arının boşa uçuşu bir süre sonra ölümle sonuçlanmaktadır.
Üreticilerin ruhsatlı bitki koruma ürünlerini, Zirai Mücadele Teknik Talimatlarında önerildiği şekilde kullanılmasını sağlamak ve arı üreticilerinin “Imidacloprid” etkili maddeli sistemik insektisitin kullanıldığı ortamlarda arı kayıplarına yol açtığı ve büyük tehdit oluşturduğu saptanmıştır.

://www.sariyertarim.gov.tr/duyuru/detay/id/10/default.aspx

Murat hocamın açıklamalarına arşivimizden bir katkıyı da yapma görevi bana düşüyor herhalde…

http://img812.imageshack.us/img812/199/img2593y.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/2227/img2596cf.jpg

Halil Beye teşekkür ederim.
Resimlerle yazımı güçlendirmiş.

Arılar çok kıllı hayvan olduğu için çiçek tozları çok fazla bulaşır.
Kanatları dışında çok daha fazla sarı olanları var, kanatlarını uçarken çırptığı için az da olsa temiz kalabiliyor.

“Halil bey” demek…

Buyrunuz o zaman…

Daha da destekleyelim.

http://img522.imageshack.us/img522/9844/1207200943.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/8605/img0654il.jpg

http://img816.imageshack.us/img816/9315/2007izin2.jpg

Bu son fotoğraftaki direk kör olmalı…

Halil Bey; Arıları Bezirciye koydunuz, Tatlısuda’da kardeşinizin yazlığı var. Programı yapmak size kaldı selamlar. Hayırlı akşamlar.

Bezirci’ye gezmeye gideriz. Daha yakın ayçiçek havzaları var bize…

arkadaşlar gelmek isteyen forum üyelerine yer buluruz bizimde aycicek verimlerimiz artar halil bey gelirse musakcada sütlü levrekte var arıları indir pindir arı bakımı yani cıraklıkta var dedemde gelirse deyme keyfime

İnşallah,neden olmasın. Sizde buyurun.

Camgöz kardeş, haber verirsen, bizde üveyiklerin ayçiçeğine zarar verdiği günlerde ayçiçeklerini üveyiklerden korumak için yardıma geliriz. :slight_smile:

Demek ki üveyikler koruma altında değilmiş. :smiley:
Hocam keklik ne durumda?
Kardan dolayı Mogan gölünde yiyecek bulamayan keklikler nişancı mangası gibi beşerli kollar halinde binalara yaklaşıyor da… :smiley:

sayın mehmet abicim her zaman beklerim işallah üveykler gelirde ben senin oturup bek yapacağın yerleri bile su başından tutarım ama iki yıldır ben görmuyorum yani yaban hayatıda bitiyomu ne mesala şimdi culluk zamanı ama daha culluk vuran avcı yok benim nacizane gümem var ben gitmedim ama arkadaşlar ikitane kücük ördek vurdular ördek bile kalmadı avcı olduğunu öyredim ya göc gelirse haberin olur saygılar

camgöz kardeş köyünüz tam olarak nerede demiştiniz?

bandırmadan gönene giderken 21. km de edincige 8 km eskiden anayol köyün icinden geciyordu şimdi hemen dışından

sayın kenan bey aynı şeyler sizin icinde gecerli cıraklığa kadar

bu çulluk dediğiniz kör yelvemi oluyor.

Burada avcılığın ne olduğunu tartışmaya ve anlatmaya gerek yok, bu işi seven olduğu gibi karşı olanlarında olması gayet doğaldır.

Mogan gölündeki keklikler tehdit altında ise (kekliğin gölde yaşaması mümkün değil ama) gider mücadeleni yasal zeminde yaparsın.

Gerçek avcı, gerçi şu anda av sezonu kapandı ama bilgi olsun diye söylüyorum, çetin kış şartlarında doğayla mücadele eden aciz hayvanı avlamaz.

Kural tanımayan eli silahlı güruhla, herşeyi kurallara göre yapan gerçek avcıları da ayırmak gerekir.

Herkesİn biribirinin yaptığı işi sevmesi şart değil ama birbirine saygı göstermesi, beşeri ilişkiler açısından gerekli sanırım.

Bunun tartışılacağı platfom burası değil maalesef.

Sevgili camgöz kardeş, avcıyım ama söylediğin gibi ava gittiğimde illaki av vuracağım diye ava gidenlerden değilim.

Heleki su başında , kuru ağaç dibinde bekliyenlerden değilim, benim avcılık anlayışıma göre sevmediğim bir avlanma şekli.

Davetin için teşekkür ederim, dediğin gibi mevsimsel şartlar ,yanlış sulama projeleri ve üreme alanlarının yok edilmesi, zirai mücadelede kullanılan ilaçlar, bunun yanında da bilinçsizce yapılan avcılık, yaban hayatının yok olmasına yol açtı.

Tabi burada avcı, her zaman olduğu gibi günah keçisi ilan ediliyor.

Savaş bey kör yelve dediğiniz su birikintilerini seven küçük bir çulluk cinsi, bahse konu olan, bir cinsine de sultani denilen bir tür.

Ormanlık alanlarda gizlenen, çürümüş yaprakların alrındaki kurtçuklarla beslene, bir göç hayvanı.

evet biadıda yelve

Gençünal hocam, basit bir latifeyi ne kadar ciddiye almışsınız.
Latife olduğu belli olsun diye gülücük de koymuştum oysa…
Avcılık karşi olduğum değil, bilmediğim bir alan. Bunu daha önce de belirtmiştim.
Kekliğin nerede yaşadığını bilirim ama geldiği yeri belirtmek için göl lafzını kullanmıştım.
Mogan ve Eymir gölleri koruma alanı olduğu için bu alandan gelmeleri doğal.
Belki ben anlatamamışımdır çünkü dere kenarındaki arılar denilince arının bir su canlısı olmadığı bilinir diye düşünürüm.
Keklik cazip gelir de Ankara’ya da teşrif ederseniz tanışırız idi asıl maksat.
Konu içindeki sohbet bu yöndeydi çünkü…
Demek ki ben latife yaptığımı bile anlatamamışım…
Özür dilerim…

Sn Keskin görüşme ve tanışma konusunda Ankara’ya yolumuz düşerse tabi ki görüşürüz, neden olmasın.

Neticede hepimiz belli bir olgunluğa erişmiş insanlarız, avcılık dışında konuşabileceğimiz, keyifli bir uğraşımız var.

Çil keklik avı yasaklanmadan önce Haymana’ya çok geldim, artık eskisi kadar ava gitmiyorum.

Çaptan düştüğümüzden değil, sadece iş yoğunluğu ve balık avcılığının öne geçmesi dolayısıyla kara avcılığını ikinci plana attım.

Ancak, bir şeyi anlatırken hatalı hareket edeni suçlamak değil de, genelini töhmet altında bırakacak şekilde ifade kullanılması beni rahatsız .

Konu başlığına döndük:

Nedendir bilinmez bazı arıcılar ayçiçeği balını küçümser durumda gibi görünüm içindeler.
Yinede gezginci arıcıların hücum edercesine ayçiçeği ekim alanlarına yığılırlar.

Ayçiçeği balı belli süreler içinde bol bal özü akımı sağlayan kültür bitkisi, dolayısıyla çiçek balı.

Çiçekten olmayan salgı balları övülürken, ayçiçeği balına burun büküyorlar.

Aslında çok üretilmesi, bol bulunması bunun nedeni olabilir.
Piyasada satılan balların karışım olarak içinde büyük oranda ayçiçeği var.