Konuyla azda olsa yakından alakası var sorumun Üsküp beldesine gitmiştim ve orada karacalının çok olduğunu gördüm karacalı ciceği ile ayciçeği aynı yada yakın zamanlardamı acıyor karışım olabilirmi ?O bölgede yediğim bal ve polen iyiydi.
Sayın mustafa kemal alkoç:
Karaçalılar yıllara göre değişse de, ayçiçeğinden yaklaşık 2 - 3 hafta önce açar.
Eğer çiçek açtıktan sonra yağmur yağmazsa 1 hafta kadar bal özü verebilir.
Balı güzel kokulu hoş bir baldır.
yurt dışında birinci sınıf bal olarak geçtigini içerik olarak ayçiçek balının kalitesinin yüksek oldugunu okudum. ayrıca bal ekadar çok donarsa okadar içinde çiçek tozu çok diyede bi yazı okumuştum . anlamadıgım bizim balların hepsi dondu ayçiçekde var içlerinde bu donmayan ballar yöreye göre degişiyomu yoksa iç anadolunun balımı erken donuyo. sizinkilerde dondumu ??? buraya herhafta bal getiriyolar hiç donmamış 10 liradanda veriyolar anlamadım gitti acaba bizim ballardamı sorun var.
Çiçek ballarının hepsi eninde sonunda donuyor.
Aralarındaki fark donma süreleri.
Donmayan ballar ise salgı ballarıdır. kestane, çam gibi.
Bizim buraya da bazen bal getiriyorlar.
2 kilosunu 15 tl den satıyorlar.
Bazen düşünmüyor değilim ;
Acaba alıp arıya versem yer mi diye ;D
Kestane balı salgı balımıdır?
ıhlamur muydu yoksa ?
Kestane ve ıhlamur balları, çiçek ballarıdır.
Çamdan salgı balı üretilir.
Bazı seneler meşeden basra (bal çiği) balı üretilir.
Benim bildiğim 2 tane vardı.
biri çam diğeri de kestane diye aklımda kalmış.
Bu kestane ağacı ve çiçeği, arı da bu çiçekten topladığı nektardan bal yapıyor.
Kestane balının krıstalleşmesi çok yavaştır.
benim demek istedigim önemli olan balda şifa sonra lezzet benim görüşüm çogu insan önce şifa kaynagı olarak yiyor . formda ayçiçek balı istenmeyen bi bal çeşidi gibi sürekli eleştirilere maruz bırakıyoruz. araştırmacı üstatlarımız bilir ama bende tahlil sonucu var yazayım.
dogu yöresindeki bi tahlil sonucu ve ayçiçek tahlil sonucu
ayçiçek dogu bölgesi balı
rutubet %17,3 %17,5
glikoz+fruktoz %77,3 %77
sakkaroz %4,6 %3,6
asidite 2,8(N NA OH) 1,5(N NA OH)
KÜL 0,39 %0,4
POLEN VAR VAR
ÇOK DETAYLI DEİL SANIRIM AMA KARŞILAŞTIRMA YAPMAK LAZIM ACABA ELİNDE TAHLİL SONUCU OLANLAR BURDA TARTIŞMAYA AÇABİLİRMİ
Ayçiçek balının kendisini eleştirmiyoruz.
Genelde eleştirdiğimiz nokta farklı. Özellikle Trakya bölgesinde bol miktarda üretimi yapıldığı için, fiyatı düşük.
Arıcılar perakende olarak teneke hesabı kilosunu 10 tl’ye, kavanoz olarak da 15 tl’ye satabildiklerinde Allah bereket versin diyor.
Arıcılar da dahil, toplumun bir kesimi 10-15 liraya bal mı olur muhakkak sahtedir şeklinde bir görüşe sahip.
Ben Trakya’dan süzdüğüm balın 720 cclik kavanozuna 15 tl dediğim zaman satma sorunu yaşıyorum. Aynı bala 20-25 tl fiyat koyduğumda sorunsuz satıyorum.
Gelelim eleştirdiğimiz noktaya.
Toptancılar, arıcıların ve toplumun bir kısmının küçümsediği balı 5-6 tl gibi rakamlara topluyorlar.
Bu bal kavanoza girip market raflarında boy gösterdiğinde 20-25 tl oluveriyor.
Arıcı ucuz fiyat söyleyince, acaba sahte midir? şüphesi taşıyanlar, aynı balı daha yüksek fiyata alınca gönül rahatlığıyla tüketiyor.
Bu arada kaliteli bal nedir sorusunun cevabını biz başka veriyoruz, bilim adamları ya da gıda uzmanları başka veriyor.
Dünya standartlarında kaliteli bal, hijyenik ortamda üretilmiş, ilaç kalıntısı içermeyen, içinde tahta kırıntısı tozu, toprak vs içermeyen, belli hmf, diastaz, kül, nem ve invert şeker oranlarına sahip baldır.
Hiç bir standartta balın şifa değeri şudur şeklinde bir madde yok. Tam tersine, arıcı şifalı olduğunu düşündüğü bitkilerden elde ettiği balı, yukarıda sayılan standartlarda üretmezse, şifa niyetine zehir satıyor.
Aşağıda da başka bir çalışmadaki analiz sonuçları. Merak edenlere:
[iframe=800,500]http://www.scribd.com/full/47786403?access_key=key-5s4n95746t6pl7syvd2[/iframe]
ayçiçeği balının donmasını önleyen bir metot var mı?
ne yaparsak bu bal donmaz… bilen var mı?
marketlerde satılanlar ısıl işlemden geçirilip öyle piyasaya sürülüyor, o şekilde donmuyor.
ısıl işlemden nedir?
ısıl işlemden nedir?
benim duyduğum emin değilim, kaynar suda belirli bir süre ile kaynatıyorlarmış…
kötülemek için söylemedim. arıya ayçiçek balının diğer ballara göre az yaradığını düşünüyorum taze baharda arı gelişimi yavaş oluyor şahsen 4-5 çıta camdan gelen arımı yoksa 7-8 çıta ayçiçeğinden gelen kolanimi derseniz camdan geleni tercih ederim.ama mecburen hersenede giderim ayçiçeğine
Murat hocama katılıyorum.
Benim arılarda ayçiçek balı ağırlıklı bal ile kışlıyor, çok şükür iki kışta sıfır zaiyat.
ayçiçek balı ile kışa girmemin şu sakıncası var eğer kış çok soğuk geçer ve arınız biraz gevşekse bilesiniz ki arınız acından ölür.ayçıcek balı ağustosta donmaya başlıyor tenekede zayıf arı o soğukta o donmuş balı sokmesinin imkanı yok. bunu yaşadığımı söyleyebilirm.
Bu tecrübeden “ayçiçeği balıyla arı kışlatılmamalı” sonucu çıkartılabileceği gibi, “kışa girerken arı güçlü olmalı ve iyi sıkıştırılmalı” sonucuna da varılabilir.
kesinlikle iyi sıkıştırılmalı sadece kışın değil,herzaman hele bal akımı başladığı zaman.