Ayçiçeği balı

Ne amaç güdülüyor?

20 çıta ile bal akımına girdiniz 2 çıtasını alın 18 e düşürürsen petekli bal daha çok olcak ananın önünü daha iyi kesecek(yavru yapması engelleyerek bal tüketimi azalacak)ben öyle yapıyorum şahsen hatam varsa bilmek isterim

Yeniyim ben anlamamış olabilirim ayçiçeği balı üretip satış yapmak sonra bu ayçiçekgi balını arılara yaramıyor demek bu balı yiyenler bu yorumları görse ayçiçeği balı alırmı tekrar ?

ayçiçek balını sofralık olarak ben tüketmiyorum şahsen perakende satsam sattığım kişiye birdaha bal satamam ki?kır ve cam balı satıyorum cevreme

Ben anlamadım yorum hocaların

Maalesef bizim insanimizda olusmus bir Kanaat bu,Eger Bal Kristallesmisse, gercek bal degil,"Buz gibi seker"böyle tabir ediliyor.Kimsenin damak zevkine söyleyecek sözüm yok,fakat donan balin kötü bal oldugunu düsünmüyorum.
Ayrica Ari kekini yiyebilen ari Bali da yiyebilir,problem oluyorsa sebebi baska yerde aramak gerekir diye düsünüyorum.
Selamlar.

Doğan Abi kusura bakma benim anlamadıgım şu kendi ürettiginiz ayçiçeği balını sofraya koymuyorsunuz perakende satmıyorsunuz çevreye kır çam balı satıyorsunuz mecburiyetten gittiğiniz sonra hasat ettiğiniz ( sıfır Sağım ) yaptığınız ayçiçeği balı nereye gitti ?

Mustan bey benim ek bi işim yok emeklide değilim kırda aldığım 60-70 teneke balla bu iş yapılmaz kredi kullanıyoruz mecburen 15-20 bin tl perakende satışla bunu toplamak zor iş. ürettiğim ay çiçek balı çok kaliteli ona şüphe yok,toptan satıyorum kalıntı ve şeker oranı yüksek olursa benim arıcılığım biter. ben ayçiçek balını tat ve reha bakımından sevmiyorum aklıma gelmişken pamuk balıda aynıdır. balları isteyen olursa tenekesi 250 tl den verebilirim.Muzaffer bey balın donması normal. bana göre donmaması anormal bir durum her bal aldığı çiçek türüne göre er yada geç donar. sert kış günlerinde arı kekini zayıf koloniye verin bakalım ne olur %90 ını donar ve arı sökemez.

Konu kalite değil strateji. olabilir tabikide.

fakat kışın ayçiçek balının kovanda donmasına şahsen katılmıyorum. Sırlı balın donması daha zor. Kovan içerisinde belirli sıcaklıkta muhafaza edilen sırlı balın donması ise daha da zordur. Velevki dondu. Keki tüketmesinden daha kolaydır bence.

Koloni kışa yeterince hazırlanamadıysa (varroa mücadelesi, teşvik beslemesi ve sıkıştırma) ne ayçiçeği ne kestane ne de çam balı…

Sonuç aynı olur gibi geliyor.

çama giden arı kışa 2-3 çıta ile girer %80 böyledir.2-3 arının bal stoğu varsa hiç mudahale yapmadan pekala kışı çıkarır.ama ayçıçek balı varsa mudahale yapmaz isen o arı söner.ayçiçeğine gidipte içindeki balı değştrmek için egeye giden çok arıcı vardır.sadece şunu diyorum ayçiçek balının arıya verdiği enerji,ısı cam ve kır balına göre az

Doğan 1332 bey böyle kesin konuşuyorsunuz elinizdeki kriterler nelerdir ayçiçek balının

enerji bakımından diğer ballara göre az olduğu ayrıca ayçiçekten sonra egeye gitmenin amacı

çam balı almaktır içindeki balı değiştirmek değildir

Pamuk, Ayçiçek gibi tarımsal bitkilerin ballarını hali hazırda çiçek balı, yayla balı diye marketlerde satıyorlar zaten.

Yılını hatırlayamayacağım ama Türkiye bal sınıflandırma yarışmasına girip 1. olduğunu biliyormusunuz.

Her balın kendi tat özelliği var.

Pekiyi çam balı balmıdır?
Pamuklu bit böceğinin pisliğidir dersek diğer arıcılar kırılmaz mı?

Ayçiçeği balı sizin damak tadına uygun olmayabilir.

Merak etmeyin artık ayçiçekleri eskisi kadar bal özü salgılamıyorlar, kaşıklayıp yiyebilirsiniz.
ama 30 - 40 önce bir kaşık yediniz, ikinci kaşığı yiyemezdiniz.

Artık günümüzde tek başına ayçiçeği balı yok, ayçiçeğiyle aynı anda açan çiçeklerin balı yoğunlukta.

Piyasada satılan balların belki yarısı ayçiçeği balı.

Ayçiçeği balının bir özelliği bütün ballarla karışım yapabilmesi, yani bütün balların ana maddesi, dolgu maddesi ayçiçeği balıdır.

Size bir soru:
“Ayçiçeği balı” yoksa “beyaz gül balı” mıçok satılır?

Her sene ayçiçeğine gider ve kuluçkalıktaki balı arıya bırakırım.
Arı ayçiçeği balı ile kışa girer. Aynen öyle de çıkar.
Arı koyduğum yer inanılmaz rüzgar alan bir yer olmasına rağmen (daha önce oraya arı koyan arkadaş, kış ortasında kaldırmış oradan, başka yere taşımış. Bana da arıların ölür sakın koyma oraya demişti.) ben kış kaybı yaşamıyorum.
3 çerçeve olan arı da kıştan çıktı 7 çerçeve olan da.
Kışın sadece 1 kovan söndü.
Bal varsa varroa mücadelesi sağlam yapılmışsa ve koloni hava cereyanında kalmıyorsa sönmüyor kesinlikle…

Tabikide Beyaz Gül Balıııııı ;D ;D ;D

Ben bir haber kanalında izledim Türkiye için şöyle diyorlarmış balı bir arı üretir birde Türkler. Benim düşüncem arının kendisi dogadan toplayıp yaptığı bala laf edilmez şunuda belirteyim herkesin damak zevkine hitap etmeye bilir ama onunda bir hikmeti vardır ( şifası ) tadı farklı kimi tuzlu kimi tuzsuz gibi

Kestane ve kır balını tenekesi 500 tl den aşağıya zor bulursunuz arıcıda zora düşmediği sürece toptan satmaz zaten.ama geçen sene ayçiçek balı 200 tl den gitti.herkez elimde kalmasın diye acelede etti balparmak alımı durdurduğu zaman türkiyede bal satmak çok zor(toptan peşin)peki bu kalıta değilde ne?

Hayatta en sevmediğim vede belki de bal üreticisi olarak bizlerin en yapmaması gereken şey, arıcı dostlarımızın, meslektaşlarımızın ürettiği balın kalitesi hakkında çevremize olumsuz görüş bildirmektir.

Falanca yerin kestane balı şöyledir, yaramaz.

Ayçiçek balı şöyledir, böyledir. (Sakın almayın gibisinden…)

Çam balı bilmem neyin dışkısıdır aman yemeyin…

Pamuk balı su gibi olur aman…

Narenciye balı çok sulu olur, sakın yemeyin…

Panzer balı diye satılan bal kesin sahtedir, aman…

Bilmem nerede üretilen bala kesin şeker katmışlardır, sakın haaa…

Ama işin aslı şudur.

Bindiğimiz dalı kesmemek adına söylüyorum.

Biz arıcılar her nerede olursak olalım, dünyanın en güzel balını üreten kişileriz.

Bizim gözümüz gibi baktığımız ve yetiştirdiğimiz arıların doğadan topladığı nektarlardan üretilen ballar dünyanın en güzel ballarıdır.

Ürettiğim kanola balına bile paha biçemiyorum. Varsın millet ucuz desin, yaramaz desin. Ben biliyorum ki yüzde yüz saf baldır. Ve zamanı gelince o da hak ettiği yeri bulacaktır.

Benim Bulundugum yerde Cam+Orman baliyla Ari kislatilmiyor.
Kisin Ari beslemek de yok denecek kadar azdir.(eskiden Kovanlarin üstüne Balon denen bir Surup kabi konarak beslenirmis)
Ben Mini lerde yedek Ana kislatirim bir iki defa Cerceve üstü kek verdigim oldu bir defasi haric problem yasamadim.
O sefer de ki son sefer oldu zaten, bir Parca kek Cerceve araligindan Ana Arinin üstüne düsmüs, bir daha vermedim.
Selamlar.

Trakyada Ayçiçeği nezaman açmaya başlıyor?