Baharın ayak sesleri:

Öksüz oğlan çiçeklerinden çok güzel polen geliyor. Ama daha açmalarına en az yirmi gün vardı açmışlar. Gecen sene garip bir sezondu, Bu senede garip başlıyor hayırlısı…

Ben dün katları koymaya başladım…

Genel olarak durum, duvarlar hariç yavrulu…

Geçen hafta verdiğim kabarmışlara yavruyu basmışlar…

Bizde Durum böyle iken ani soğuklar gelirse riskli olabilir…

Kat derken ballıkları mı koydunuz?

Evet…

Kıytırık kat dediğimiz yöntem…

Koloni gücüne göre çerçeve koyup Z diye tabir ettiğimiz yöntemle boş kısım örtülüyor…

Ben bu gün arıları kontrol ettim.

Kovanlarin hiçbirisi sönmemiş elhamdülillah.

Bir kovandan şüphe ediyordum, o da canlı.

Ama henüz bir kovanın anasını kontrol ettim, iyi.

Diğer kovanlar biraz daha güneşli günlerde kontrol edilecek.

Bursada hava öğle 12. 14 derecede

Arıların temizlik uçuşuna çıktıklarını görünce Rulamit ile duman verdim.

Bir gün sonra cekmecelerde bir iki varroa gördüm.

Fakat uçuşa çıkan arıların birazı yerde soğuk sebebiyle uyuşup sonra ölüyor.

Hatalarim varsa uyarin ustalarım.

Bugun bende kovanları kontrol ettım…

Arkadaslarla beraber 10 tane kovanımız vardı…4 tanesı bolme…

4 tane hazır analı bolme sapa saglam eksılme bıle olmamıs gıbı…balları bayagı eksılmıstı…

Fakat gecen senenın Cayelı rekortmenlerınden 2 tane kovan sonmus…

Sonmenın sebebı kesınlıkle varroa…

Halbukı sagımdan sonra vamıtrat va lardan yakıp daha sonra varroasetlerden koymustum…

Demekkkı yetmıyormus…

hemen yanlarındakı kovanda hayatımda ılk defa ana arının tam kafasının arkasında varroa yı gozlerımle gordum…

dıger arıların uzerlerındede vardı…

hava sıcaklıgı 16 derece cıvarındaydı…bende o telasla her bırıne 20 mg lık kagıtlardan yakıp verdım…hava guzel gıderse 2 ya da 3 gun sonra tekrar yakacagım…

Ve bolmelerın balları eksılmıs gıbı gordugumden kek verdım…

Bızım burdakı problem bızde kıs olmuyor…dolayısı ıle salkım olusumu bızde cok az…arı sureklı calısıyor…

Sevgili arı sevdalıları

Arısını kontrol edenler varsa kontrollerinizdeki gözlemlerinizden istifade edelim.

Koloni sönmesi olan inşallah yoktur.

Varroa mücadelesinde ne yapıyorsunuz?

Arıların besin durumu nasıl?

Şerbet vermeye gerek var mı?

Ana arı var mı, sağlıklı mı?

Sizin koloni sayınızdan fazla zaiyatım var, buyurun yorumlayın

Abi geçmiş olsun, sebep nedir?

Kovan sayınıza oranlarsak çok sayılmaz.

İbrahim hocam, geçen yıl kalitesiz üretilen analar miadını dolduruyor,
birkısmı pürende değiştirdi yırttı kefeni,
değiştiremeyenlerin de ben dünyasını değiştiriyorum, koloni birleşiminin en kolay olduğu zamandayız kalan sağlarla devam,
biz birileriyle tanışmadan önce %20 yi başarılı görürdük, şimdi 8-10 kovanı zaiyattan saymıyoruz. ;D ;D

Acaba nasıl yorumlasak. Koloni sayımız yetmiyor.

Savaş bey bu yıl özellikle pürene gidenlerde çok yoğun koloni kayıpları yaşanıyor.

Püren ile zayiatın alakası nedir ustalar.

Ercan bey onu pürene gidenler daha iyi anlatır.

3metre arayla konulmuş 300-500 kolonılik gruplar, kimisi bal alır, kimisi kek veriri, bazıları güzel ilaçlama yapmıştır - bazıları hiç yapmamıştır

500 kovanlık yerde 5000 kovan, zayıf kolonilerin çoğu darbeyi yer. Aynı akifin şiiri gibi 7 millettten 7 ırk arı aynı yerde.

Arın güçlüyse sorun yok balı ya yağmadan yapar yada pürenden 8) ama yapar.

bazı arıcıların kovanlarının önü avuç dolusu arı ölüsü, tam bir savaş alanı.

Gürsel Bey,

Böyle söylenince gizemli, anlatılamaz, anlaşılamaz bilgiler varmış gibi bir durum ortaya çıkıyor.
Acaba, püren balı için arı hazırlayanlar varroa mücadelesini ister istemez ertelemek zorunda kaldığı için mi yüksek oranda koloni kayıpları yaşandı?

Eğer böyleyse, konuyu tartışmak, karşılaşılan güçlükleri aktarmak hepimiz için yararlı olacaktır.

Bütün arıcılarımıza kayıpsız bir başlangıç diliyorum.

Savaş Bey ben yazıncaya dek yazıvermiş bir çırpıda…
Melheme-i kübrayı gördüğü anlaşılıyor.
Varroanın yanına yağmayı ve gezgin arıcı kümelenmelerinin etkisini de eklemiş.
Tartışıp paylaşmaya değer bir konu…

Önder bey yazdıklarımda gizemli bir şey yok. Bu yıl özellikle pürene giden arkadaşlarda yoğun kolini kayıpları
yaşadıklarını anlatıyorlar. Ben oradaki durumu ve kovanların nasıl bir seyir izlediğini bilmiyorum.
Savaş bey yaşananlardan bahsetmiş. Bu yıl pürenden son yıllarda görülmeyen bir bal alındı.
Sebepler tartışabilir.

Hafta sonu kavonlarımıza bakamaya gittik ve su anda durumları güzel görünüyor tek tük giriş çıkış var hava biraz serin oldugu için acıp bakamadık.

Kovanların ön tarafında bulunan agacın dıbınde biraz ölü arılar var ve cogunun arka kısımları kopmus arılar agaca ne konup soguktan ölmüş olabilirler mi_?

Birde bahcesine arılarını koydugumuz ve genelde beraber baktıgımız bir hocamızın 6,7 kovan arısı var onun kovanın önünde bana aşırı gelecek sekilde ölüler vardı yani her kovanın önünde 3 avuc genişliğinde yeri karartacak kadar.Neden dolayı oldunu anlayamadım yaklasık 1 ay önce oksalik uygulamıstık acaba ondan mıdır ustalrım ?

Dün Arılığa gittim yine, kovanların durumunu kontrol için şükür bir sorun yok 20 gün önce verdiğim kekler bitmişti bende 1/1 şurup hazırlayıp buzdolabı poşetlerine doldurdum her kovana 1’er tane yarım kg’lık verdim.Yavru durumu: her konvada 1 tane petekde avuç büyüklüğünde alana yavru atmaya başlamış ana arı.Şubat ayının sonlarına doğru yavruya teşvik için 1 kaç günde bir şurup vermeye başlayacağım.İzmirde lodos durdu hava şu aralar açık yaklaşık 17 derece