Değerli büyüklerimize sorum olacak;
Bal hasadı yapıldıktan sonra bugünlerde kovanlarda yapılması gereken işlemler varmıdır.
Saygılar.
Değerli büyüklerimize sorum olacak;
Bal hasadı yapıldıktan sonra bugünlerde kovanlarda yapılması gereken işlemler varmıdır.
Saygılar.
İlk önce, acil olarak Varroa mücadelesi ve peşinden besin takviyesi.
Bu dönemde nektar gelişi olmadığı veya azaldığı için, elindeki bal da alındığından, ana arı yumurtlamayı azaltır
Besleme yaptığınızda, ana arı yumurtlamayı kesmeden, yavru faaliyetini sürdürür, kışa genç ve güçlü arı nüfusuyla girersiniz.
Besin takviyesi yaparken yağmacılığı tetikleyecek beslemeden kaçınmalı ve bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Kolay gelsin.
Mehmet hocam fondon şekeri yavruya teşvik sağlarmı (yağmacılığı önlemek açısından)
Katı veya sıvı beslemenin her türlüsü bu dönemde teşvik yerine geçer.
Sıvı besleme, koku çıkmayacak şekilde, örtü altına buz dolabı poşeti içersinde çerçeve üzerinden yağma riski olmadan verilebilir.
s.a
şekerin kiristalize donmaması ıçin ne yapmalıyız
Şebeti ne kadar bekletiyorsunuz ki kristalize olsun.
Uzun süreli beklemelerde tüketilmezse ekşime yapar, o yüzden kısa sürede tüketecekleri miktarlarda yükleme yaparsınız.
poşetle şerbet verirken poşetin ağzının açılmasına nasıl bir önlem alınmalı…koku yaptırmayacaz derken kovanı tamamen serbetlememek açısından.
Buzdolabında gıda saklamak amacıyla kullanılan ince naylon poşetlerden kullanacaksınız.
İçersine belli bir miktar şurup koyup, havasını alarak bağlıyabileceğiniz en uç noktasından düğüm atın.
Çıtaların üzerine bıraktığınızda kalınlık oluşturmasın, ister iğneyle bir delik açıp bırakın, isterseniz olduğu gibi birakın, arılar gerisini halleder.
Poşet içersine hava girişi hızlı olmadığı için damlama da olmaz, arılar kontrollu olarak boşaltırlar.
Poşetle şerbet verdiğinizde çok fazla bekletmemek gerekiyor poşeti.
Bir iki gün sonra şerbeti çekmişlerse alın poşeti.
Aksi taktirde arılar param parça ediyor.
Hem arılar boşa enerji harcıyor, hem poşeti almak zorlaşıyor.
kek versek olur mu? sıvı besleme yapamıcam bu aralar
birde arıyı sıkıştırma işlemi tam ne zaman oluyor???
Konu başlığından itibaren yazılanları bir gözden geçirin lütfen, daha yazılanlar bir sayfayı geçmedi.
Mehmet Abi verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
Mehmet abi sıkıntı olmassa forum için; varroa için ne kullanmamı önerirsiniz ve nasıl kullanılmalı?
Saygılar.
selamarkadaşlar. bende geçen seneki yaptığımı paylaşayım. bal hasadından sonra her hafta 1.5 lt.şurup verdim.ve devamlı verdim.sonra yavru alanı daraldı. bu sütunda arkadaşlara sordum, ara ver dediler.iki hafta ara verdim. nefis açtılar, yavruyu döşediler. çok da güzel oldu.bana göre her hafta teşvik amacıyla bir lt. vermek iyi olur.yinede kontrollü olmak kaydıyla diyorum.Ayrıca arılar bölünür,varova mücadelesi yapılır.(ben iki defa LAKTİK ASİT verdim, bu hafta üçüncüyü verecem) ballı çerçeveler çektirilir.vallahi iş çok.herkese kolay gelsin.
tesekkur ediyorum.İlk sıvı beslemede deneyeceğim.şuana kadar yemliklerle vermiştim.
[size=10pt]
S.A.
ariciliga bu yil mayis ayinda basladim 3 kovanim var su ana kadar her sey güzel sizin kadar deyil o yüzden hasat aldim hatta ariyada biraktim
ardindan varoa islemini uyguladim su an ise sivi takviye kova ile birlikte yaptim fakat kafami karistiran arilarim sakalari disari atiyor
ne yapmam lazim.
sevgilerle selamlarimi sunarim
Mehmet Ali
merhaba saf bal saka dediğin erkek arılarsa sorun yok hatta senin arılar gec bile kalmış dışarı atmaya
Sayın: Mehmet hocam benimde bir kaç sorum olaçak yanıtlarsanız sevinirim.
1- Süzülen petekleri koloniye yalatmak için verdikten, kaç gün sonra geri almalıyız.
2- Birinci ve ikinci ballıkta yavrulu çerciveler var bu çerceveleri, nasıl bir düzene koyup üzerindeki balları yavru çıkımından sonra nasıl alabilirim.Saygılarımla…
Hasan bey, bir iki günde temizlenmiş olarak alabilirsiniz.
Ballı çerçeveleri alıp süzdükten sonra geri verebilirsiniz.
Arı kuvvetli ise güve oluşumu olmayacağı için geç te alsanız sorun olmaz, bir yerde emniyetli depolama diyebiliriz.
Tam ne zaman almalıyım dersen, herşeyi bitirip Varroa ilaçlamasını yaptıktan sonra, sıkıştırarak kışlatma düzenine geçtiğin zaman derim.
6 ağustosta hasat yaptığım üç kovanıma geri verdiğim petekler güzel temizlenmiş. Ancak bugün baktığımda bir kovan 2 çıtayı sırlanmamış halde fullemiş. Bu durumda daha nektar geldiğine göre besleme yapmaktanda yalanmış petekleri almaktanda vazgeçtim. Yaptığım doğrumudur? Bu arada yer Kayseri rakım 1050.
Aynen düşündüğünüz gibi, bekleyebilirsiniz.
Arı kolonisi yönetirken bizlerin yaptığı, arıların verdikleri işaretleri okuyarak neyin gerekli olduğuna karar vermek ve o doğrultuda hareket etmek.
Koloni gelişirken boşa dalak sallandırıyorsa nasıl ham veya örülü petek veriyorsak, son bahar düzenine geçerken de, arının sarmadığı fazlalık olan petekleri geri almalıyız.
Hasan bey’e yazdığım cevapta varroa ilaçması yaptıktan sonra diye bir ifade kullanmıştım.
Varroa mücadelesi yaptığımızda, boş peteklerin ilaç kalıntısına maruz kalmaması için, arının srmadığı petekleri kovandan almakta yarar var.