s.a
şerbeti bekletmiyorum şerbet kışın peteklerin içinde kiristalize oluyormu ?
oluyorsa ne yapmalı içine ne katmalıyız
tecrübeli arkadaşlara bende bir soru sorayım bala hasadından sonra süzdüğümüz ballardan kalan balın üstüne toplanan kısmı ayrı yere alıp varoa ilaçlaması yaptıktan sonra şurup yerine bu balı versek olurmu cevaplarsanız sevinirim …
Sayın kağan:
Eğer arılarınızın sağlıklı olduğuna güveniyorsanız, bal artıklarını uygun şekilde arılarınıza verebilirsiniz.
Şerbet hazırlarken içine katabilirsiniz, şerbetiniz bal kokulu olduğundan arılar tarafından daha sevilerek tüketilir.
Bir sorun olabilir yağma için önlem almalısınız.
Sayın: Mehmet hocam verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim. Ballı çerceveleri sağmamı söylemişsiniz bu çercevelerde açık ve kapalı yavrular var,sağım sırasında bu yavrular zarar görmezmi? Ayrıca sağdığım kolonilerin kuluçkalıklarında ne doğrudürüst bal var, nede yavru, % 80 polen dolu.Arı yukarıdaki balı bu bölgeye taşır ve yavru alanı oluştururmu? Yoksa ben ballı, yavrulu, petekleri kuluçkalığa indireyimmi? Saygılarımla teşekkür ederim…
Hasan bey, bundan sonra kışlatma düzenine geçeceğiz.
Yavrusuz ballı çerçeveleri süzebilirsiniz.
Kuluçkalıkta doğru dürüst bal be yavru yok diyorsunuz, o zama yapacağınız tek şey kuluçkalığı bal kemerli ve yavrulu çerçevelere hiç dokunmadan düzenlemek.
Polenli çerçevelerin fazlasını alarak diğer kovanlara dağıtabilir veya güveye karşı önlem alarak saklıyabilirsin.
Kolay gelsin
Arılar oğul verme sona erince sakaları diş
arı atarlar sakın üzülme.
,
Arıların sarmadığı petekleri kovandan alınca,
arıların birbirini daha kolay ısıtması,
petekleri daha iyi koruması,
kalıntı sorununu en düşük düzeyde tutma dışında da yararlı sonuçlar elde edebiliriz. Gözlemlerime göre:
- Kovandaki arı miktarını daha iyi görürüz ve vereceğimiz ilaç miktarını daha iyi ayarlarız;
- Flumetrin şeritlerden kullanıyorsak etkinliğini artırmış oluruz;
- Perizin kullanıyorsak dağınık duran arılar üzerindeki zararlı etkilerini en düşük düzeye indirmiş oluruz.
Formik Asit ve Oksalik Asit-dihidrat’ın sıkışık ya da dağınık durumdaki arılar üzerinde etki farkını bilmiyorum.
Önemsenecek bir fark oluyor mu?
Saygılar… Selamlar.
Yukardan damlatılan ya da şerit şeklindeki ilaçlar arıların birbirine değmesi ile yayılıyor.
Bu mantıkla bakarsak, sıkışık olmaları arıların birbirine değmesini artıcağı için, ilacın etkinliği de artar gibi.
Formik asit ve oksalik asit kullanırken, arının aşırı sıkışık olması gerekmiyor.
Formik asitte, dış ortam ısısına ve belli bir hacime göre doz ayarlaması yapılıyor.
Formik asit uygulaması yapıldığında bilakis sıkışık değil, giriş dahil ne kadar havalandırma varsa sonuna kadar açıyoruz.
Oksalik asidi yavrunun olmadığı veya en az olduğu dönemde kullanıyoruz, uygulamayı, ister sıvı damlatma şeklinde ister buhar formunda yapın, arı zaten sıkışık durumda (salkım düzeninde) oluyor, onun için sıkıştırma veya seyrek düzende olması gibi bir zorunluluk yok.
Kimyasal ilaçlarda bunun tam tersi, arının sıkışık olması ilacın etki düzeyini artırır.
Mehmet hocam verdiğin bilgilere sonsuz teşekkür ederim.Tüm arı doslarına ve arıcılara kolay gelsin.
sevgili arıcı arkadaşlar bende bu günlerde varoaya karşı ilaçlama yapacağım elimde varoset var körükte yakarak duman olarak vereceğim bu ilacın etkisi nasıl ve kaç gün arayla yapacağım tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim…
Sayın: Kabaoğlubal Arılar oğul verince “sakaları” dışarı atar sakın üzülmeyin demişsiniz.sakalar kelimesi ile erkek arılarımı ifade ettiniz,Bu kelimeyi biraz açarmısınız. Saygılar,Yazışmak dileğiyle…
Oğul verince değil artık oğul olmayacak duruma gelince erkek arı yanı saka ları dişarı atarlar.
Teşekkür ederim, öğrenmiş olduk bilgi bilgidir.
sevgili arıcı arkadaşlar bende bu günlerde varoaya karşı ilaçlama yapacağım elimde varoset var körükte yakarak duman olarak vereceğim bu ilacın etkisi nasıl ve kaç gün arayla yapacağım tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim…
Biz üç gün arayla 3 kez uyguluyoruz o ilacı.
Tek başına çok etkili gelmedi bize, isterseniz sizde farklı bir ilaç daha kullanın sonrasında.
Biz formik asit emdirilmiş kağıt ve sonrasında şerit de kullanacağız.
Sayın: Kağan üç gün ara ile dört kez kullanın. Tek başına yeterli olmayacaktır,etken maddeleri farklı en az üç çeşit ilaç kullanmak gerektiğini üstatlardan öğrenmiştim.
Bir soruda benden,varrosetin bir paketi 15 kovan için diye yazıyor.Benim 6 kovanım var.Paketi ikiye bölsem yarısını şimdi,yarısınıda 3 gün sonra kullansam olurmu.
Olur.
Flumetrin etken maddeli piyasaya yeni bir şerit daha çıkmış, ama fiyatı biraz pahalı geldi bana.
Kağıda emdirmişler zayıf kovana tek güçlü kovana çift konuluyor.