BAL HASADINDAN SONRA YAPILMASI GEREKEN

Varroset’in prospektüsündeki önemli bilgiler:

BİLEŞİMİ:Her arı tütsü kağıdı 400 mg.amitraz ihtiva eder.

'' UYGULAMA ŞEKLİ,ZAMANI VE DOZAJ :Poşetten çıkarılan rulo oluklu karton şeklindeki bir tütsü kağıdı iki ucundan yakılarak boş bir körük içine konur.İlk çıkan ilaçsız dumanı atmak için körükle havaya 5 defa sıkılır.Daha sonra her kovanın uçuş deliğinden 6 defa tütsü(duman) darbeler halinde verilir.Kara kovan ya da sepet kovanlar için 4 tütsü(duman)darbesi yeterlidir.İlaç uygulaması 3-4 gün ara ile 3-4 defa tekrarlanmalıdır.Uygulama esnasında ve sonrasında kovan uçuş deliğini kapatmayınız.8X20 cm. ebadındaki 1 tütsü kağıdı 15 kovan için yeterlidir.Eğer bir defada sadece  7 kovan ilaçlanacaksa ; bir arı tütsü kağıdı (oluklu karton)poşetinden çıkarılır,enine ortasından kesilir ve bu yarım tütsü kağıdı körükte yakılarak 7 kovanın ilaçlanması sağlanır.

ZAMANI: İlaçlamalar ,erken ilkbahar ve geç sonbahar aylarında ,akşamüstü yapılmalıdır.Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir.Bu sebeple kış mevsiminde hava sıcaklığının 14 derece den yüksek olduğu zamanlarda (güneşli günlerde)VARROSET ile mücadele yapılırsa Varroa mücadelesinde daha iyi sonuç alınır.Bal arıları 12 derecenin altında kış salkımı oluşturduğundan ,soğuk havalarda ilaçlama yapılması ana arının ölümüne sebep olabilir.Bu sebeple hava sıcaklığı 14 derecenin altına  düştüğü zamanlarda  ilaçlama yapılmamalıdır.
       Bir dişi varroa yazın 2-3 ay,kışın 5-8 ay canlı kalır.Ergin varroalar kışı ergin arılar üzerinde geçirirler ve ergin arıların vücut sıvısını emerek beslenirler.Bu sebeple varroaların üremediği ve ergin arılar üzerinde açıkta bulunduğu geç sonbahar ve kış aylarında yapılan mücadeleden daha iyi sonuç alınır.Varroaların petek gözlerinden çıkışı dikkate alınarak ilaçlama,uygun olduğu süre içinde ,4-5 gün arayla 2 veya 3 defa tekrar edilmelidir.

İLAÇ KALINTI ARINMA SÜRESİ :Bal akımı (tutumu )süresince ve bal akımının başlamasına 30 gün kalınca ilaç uygulanmamalıdır.Son ilaç uygulamasından sonra 30 gün boyunca elde edilen ballar insan tüketimine sunulmamalıdır.
     İlaçlı dumanı (tütsüyü)teneffüs etmeyiniz.''

saygıdeğer abilerim. kovanın birinde ana arı az yumurtluyor.dün baktım iki çıtada ortalarında yavru var. ana da bu yavruların kenarına çok az yumurtlamış.ayrıca arı da azalıyor sanki.hareketlilik de azaldı. ana arı neden çok az yumurtluyor. cevap verirseniz sevinirim. saygılarımla…

O kovan hakkında biraz bilgi verseniz sorunuzda.

Bunu herkes için yazıyorum.

Hadi yazım hatalarını geçelim.

Sorunlu kovanın özelliklerini bilmeden nasıl yardımcı olacağız.

En azından çerceve sayısı, arı mevcudu, yumurtlamaya müsait petek durumu gibi kısacık bilgileri verseniz bizde sorununuzu değerlendirebilsek.

Şu anki soruş tarzınızdan çıkartılabilcek bir kesin sonuç yok.
Aşşağıdaki seçenekleri değerlendirin.

Yumurtlacak yeri yok.

Ana arı yaşlı.

Yeni çıkan yavruda varroa hasarı var.

Arı açlık çekiyor.

Arı uzun zamandır gelişmiyorsa bir kuluçka hastalığı mevcut.

Kovanda fazla çerceve var ise arı kuluçka düzeni kuramıyor.

Daha bir sürü şey.

Görmediğimiz bir kovanı değerlendirirken, bazı bilgilere ihtiyacımız olduğunu unutmayın.

Hüseyin Bey!
kovan sayısı 9, hemen hemen her kovanda hilal şeklinde bal da mevcut.Hatta şerbet de verdim şerbeti içmemişlerdi.Yani aç değiller.Varoa ilacını yeni vermeye başladım.Arıcılığa yeni başladığımdan yandaki kovanla karşılaştırdığımda yumurtanın ve arının az olduğunu gözlemliyorum.Saydığınız sebepler arasında benim durumuma en uygun olanı galiba kuluçka düzeni kuramamak.Bu verdiğim bilgiler ışığında siz ne düşünüyorsunuz?2 peteğin ortasında yumurta var.Ana arı yumurtaların etrafına günlük yumurta attığını gözlemliyorum.Diğer boş peteklere yumurta atmıyor.Sizin düşüncenizi merak ediyorum.Saygılarımla…

Hüseyin Bey diye başladım ama diğer abiler de yorum yazarlarsa sevinirim.İyi akşamlar.

Kovan sayısını değilde, o sorunlu kovanın içindeki durumu alabilsek birde.

Kovandaki çerceveler arının sardığı kadar kalsın.

Bunların bir taneside temiz balı süzülmüş yumurtlamaya hazır bir petekli çerçeve olsun.

Eğer bu yoksa o balı sırlı çercevelerden birinin üzerindeki sırları açın. Yağmaya dikkat edin.

Arının sıkı sıkıya sarmadığı bir çerceve kalmasın.

Şerbeti almayan koloni bu günlerde sıklıkla uğraştığımız yavru çürüklüğünü aklıma getiriyor.

Etrafınızda bu hastalık yönünden arıyı kontrol edebilecek biri var ise bir baktırın derim.

Arıcılarımız sıcak giden havalara aldanıp arıyı sıkı tutmuyorlar ve dağınık kuluçka ile birlikte bir sürü sorunun yanında yavru çürüklüğü içinde iyi bir yaşam ortamı oluşturuyorlar. Boşta kalan her petek arının işini aksatır.

Bir koloni şerbeti içmiyorsa…

Kesinlikle sorun vardır. Bu sorun genelde kuluçka ile ilgili sorunu işaret eder.

En iyi şerbeti tok arı tüketir zaten…

Yani aç değiller demek ifadesi doğru değil.

Çok haklısınız Halil Bey
Şerbeti tüketmiyor veya nazlı tüketiyorsa muhakkak bir gorun çıkıyor o kolonide.

Bu günlerde bir kez şerbet verip, sorun var mı diye bakmak tavsiye edilir mi?

2 tur şerbet verin…

Önce az…

Sonra biraz daha çok…

Eğer 2 turu da sorunsuz bitirene bahar hazırlıkları kapsamında 1 kg. ham mum sipariş edin.

Eğer sorun varsa önce sorun tespiti…

2 tur az az olmak üzere sorunlulara tekrar verin…

İçti içti, içmedi tekme…

“tekme”

Yazıyı okuyanda sizi arı canavarı sanacak.

Murat bey foruma yeni gelen biride olsa eğer forumda konuları (özellikle Halin Bilen yazılarını) okuyan varsa zaten alışmıştır. Biz alıştık artık;
oğula gidiyorsa tekme, şerbeti içti içti içmedi tekme, vs. olmazsa olmazımız artık tekmeler. Bazen düşünüyorumda biraz da hakkı var galiba biz arıyı yöneteceksek bize uymayan arıya tekme… ;D

Yeni başlayıpta helede 2 3 kovan arın varsa okadar zor gelirki o tekme atmak

Ben cok iyi bilirim :slight_smile: :slight_smile: :smiley:

Değerli Arı Dostları;
 Balını aldıktan sonra,biraz koyu şerbet yüklemesi,ardından da formik asit ile varua mücadelesi yapmış olduğum bir kovanımda 4çıta ful yavru ile yoğun arı vardı. 5 KM ötede daha uygun bir bölgeye götürdüm.gün aşırı geldigimde kovan önünde yoğun bir arı ölüsü ile karşılaştım,Ancak,kovandaki arılar oldukça sakinledi.Kovanı inceleyip,kapalı gözlü yavru miktarının da azalma olduğunu fark ettim

.
Bu durum benim karşılaşmadığım
bir durumdu.Şimdi ise bunun sebebini çok merak ediyorum.

Otopsi yapıldı mı?

İğrenç bir espri gibi ama ölüler size söylemiştir ne olduğunu ama…

Ölüleri görmeden birşey söylemek zor…

Ölülerden benim net bir sonuç çıkarmam zor.Ancak ölülerin yağmacı olduğunu sanmıyorum ,kovandaki aşırı nüfus artışı sonucu mu bu durum oluştu acaba diyorum. Çünkü o kovana kat vermeyi de düşünüyordum.

Nüfus artışından ölüm olmaz hele hele bugünlerde…

Safları sıklaştırın beyler derler ve bakarlar keyiflerine…

İlaca maruz kalma - yağmaya maruz kalma ve ileri düzeyde varroa bulaşıklığı ihtimalleri var…

Bu aylar arıcılar için; yavru çürüklüğü, varrao zararlısı ve varraodan dolayı bazı olumsuz durumların en üst duruma çıktığı zamanlardır.