Balı sağdıkdan sonra süzme makınasında bekletilirse makina 304 krom değilse balın tadını değitiriyor. Geçen yaz 2000 tl ye 304 krom kazan aldım sağdığım balı içinde 3 gün 30 derecede dinlendiriyorum. Sağımda sırlanma oranı yarının altındaydı ama ekşime yok.
1- Sır alma kazanında bekletmek ekşimeye neden sebep olsun ki ?
2- Sır alma kazanının bal dinlendirme kazanından farkı nedir ?
Ayrıca eklemek isterim. Apimondia 2017’deki konuşmalardan balların içeriklerinin eser miktarda değiştiğini. Bu içerik değişiminin eser miktarda olsa dahi balların genel özelliklerindeki değişimin beklenenden fazla olabildiğini çıkardım.
Hasattan sonra oluşan köpüğü balın üzerinden ertesi gün alın.Aldıktan sonra bir kaç tur karıştırıp dinlenmeye bırakın.Bu işlemi 2-3 kez yapıp bal şeffaflaşıp balın üzerindeki kabarcıklar kaybolduktan sonra 10 gün dinlenmeye bırakıp kavanozlayın.
Bal hasat edildikten hemen sonra kesinlikle kavanozlamayın
Dinlendirme
Kapları edinin
Piyasaya süreceğiniz zaman kaplara doldurun
Öyle servis edin
şüpheleniyorum diye yazmisım,kesinlik yok,metal maddeler balı ekşitir…metal kaşığı kavaniz ıçinde 1 hafta bırakın ekşidiğini goreceksiniz…sır alma kazanım 420 kalite olduğu için şüphelendim…tamamen şüphelerle dolu cümleler…sebep bulununcaya kadar…
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hamur yoğurmak için kullanılan legenlerden çapı 70 _80cm var onlarda 3 gun üzerini tulbentle kapatıp kuru ve güneş almayan yerde dinlendirip o şekilde kavanozladim, Öğrenmek istediğim konu maksimum kaç gün dinlendire biliriz, Bozulmadan. Bendeki arılar ağustos ortasında ancak 4 de 1 lik kısmını sirlamişti, bu durumda iken sağmiştim.
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
En sonunda geriye döneceğiz.
Ağaç fıçılara bal koyacağız.
Ağacı en sonunda sağlıklı olan diyeceğiz.
Sağdıktan sonra bir hafta dinlendirip kavonozlanınca olur.
Ayçiçek balı daha fazla dinlenirse dinlenirken donar.
Zamanı iyi ayarlamak lazim.
Olgunlaşmış bal almak için arının gücüne göre balığa çerçeve vermeli.
Sonra yok sırlamadı. Yok akım kesildi falan.
Dostum keşke sana kesin bir süre verebilsem
Arıcılık dünyasında iki kere iki dört etmiyor
Ben dinlendirme kaplarında bekletiyorum ihtiyacım oldukça doldurup kullanıyorum sorun olmuyor.
Şöyle dinlendirilir böyle dinlendirilir gibi dinlendirme şekilleri söylemek aç birine balık vermekten bile beter. Bizim balık tutmayı öğrenmemiz gerekiyor. Balık tutmak içinde yemi nereye takacağını bile bilmeyenler olduğunu varsayarsak işin temeline inmek doğru olan. Balı dinlendirmek derken kasttetiğimiz şey nedir? %20’nin üstündeki nemini uçurmak mı ?
Tabiki % 20 'nin üzerinde ki suyu uçurmak fakat ben suyu ucurayim derken beklemeden dolayı açık kapta eksime olurmu? Su oranini ölcme imkanım yok ama zamanla kivamindan bu bal olgunlaştı kanaatine varabilirim. Beklerken bal eksirse o yılın tüm emegide boşa gitmesin diye süre konusunu sordum arkadaşlar. Sirlama oraninin düşük olmasından dolayı dolapta sakladım sıkıntı olmadı. Ya çok miktarda bal olsa ne olurdu bilmiyorum. Sirlayacagi kadar az çerçeveyle bal akımına girmek daha mantıklı geldi.
İlahi kudretin ilk vahiy ı OKU…
Biz Türkler okumaktan çok ihtiyaç olunca sorar öğreniriz. …
Eskidende olsa, şimdi olsa, genelde konuşarak, bilgisine güvendiğimiz kişiyle sohbet ederek bilgi saibi olamaya çalışıyoruz, kolaycılığa kaçıyoruz.
50 yıl öncesine gidelim:
Okuma isteği daha çoktu.
Her ilin bir büyük kütüphanesi vardı. hatta her okulun, her sınıfın, kitap alabilecek durumda olanları evinde de kütüphane vardı.
Bir kişinin kütüphanesi bilgi seviye göstergesiydi.
Ama şimdilerde kitap yerine bilgisayar öne çıktı bilgiye daha kolay ulaşılıyor.
Ve daha çabuk unutuluyor.
Unutmamak için iyi anlamali sürekli not alacağın bir yer olmali ki sana ileride ışık tutmalı. Kendim bu yılki her kontrolde, gozlemlediğim koloninin artisi eksisi tek tek not aldım, her 3 güne 4 güne kontrole gittim bir şey kaçırmamak için. Bu ilk yılım, iyi bir gözlem sonraki yıla yatırım benim için.
Okuyalım ama kimi?
Geçtiğimiz hafta Tarımtürk kanalında Halil Öner İstanbul’da bir arılıkta arıcılar ile program yaptı, konuğu da doktor titri olan birisi, ismi lazım değil. Arı ve arı ürünleri üzerine akademik kariyer yapmış olmak iyi güzel. Lakin sırf ticari kaygılarla organik asitlerle varroa mücadelesi yapılmasını kötülemek nedir? Şimdi bu vatandaş kitap yazacak, biz de okuyacağız. Sonuç? Ülke arıcılığı yerinde sayacak.
Belki de bu yüzden tanıdığımız, bildiğimiz, sevdiğimiz değerli büyüklerimizden bilgi alma çabasındayız.
ekşi bal sağlığa zararlımıdır?
Yeterince okumuş halk kendini manipüle etmeye çalışan kişiler tarafından rağbet görmez. Yine en temelinde okumak var.
Eskilerde yaşamadık yinede bilgiler o kadar çabuk unutulup gidiyor ki. Teknoloji getirdiği gibi bir sürü şeyde götürdü. Katılıyorum sana Yasin.
Çok güzel bir soru.
cevapta güzel olsa…:)?
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Umarım güzeldir.