Bal Neden Ekşir?

tatlı limoni gibi,bana hoş geldi,bi müşterim sorunca şüphelendim,bütün kavanozları kontrol ettim 22 kavanoz çıtı bi kenara ayırdım,diğer 138 kavanozda hiç köpürme yok, onlar sağlam görünüyor, şüpheler arasında…
1-sır alma kazanında sırların süzülmesini beklediğim 3 gün,geçen sene yaptığım kasım ayı sağımında ballar 4 gün sağım kazanında kaldı.
2-bu kavanozlar bilgisayar kasasının yan rafında yani sürekli sıcak fana mağruz kalmış olabilirler.
3-erken sağım(eylülde erken denirmi o ayrı bi şüphe)
4-acaba bana yardım eden arkadaş,istemeden çay su filan dökmüş olabilirmi (adam bize yardımetti hakkında düşündüğümüz şeye bak ;D)
5-bir arıcı marketçi arkadaşım balları sağar sağmaz marketinde meşrubat dolabında standlayı pazarlıyordu,acaba benimde 1-2 gün dolapta bekletmemi lazımdi,çünkü bal çok yumuşak çok ince,(geçen senede böyleydi ekşimedi)
6- hiçbiri ;D ;D

Sağım sırasında elimize bulaşan balları mecburen yıkamak durumundayız. İşte burada elimizde bir damla su kalıp kazana damlarsa ekşime riski oluşuyor. O yüzden yanımızda havlu peçete vb. bulundurarak elimizi ve birde terimizi silmeliyiz. Tabiki bunlar tedbirler. Başka ne olabilir bilemiyorum.

balın ekşimesi demek içinde bakteri maya vs. üremesi demek.
Normal olgunlaşmış bir balı isteseniz de ekşitemezsiniz.
kıvamı nedeni ile içinde hiçbirşey yaşayamaz. çünkü su içeriği %17 (aklımda kalan) civarında. kalanı şeker. bu yoğunlukta bir maddenin içindeki suyu nasıl alıp kullanacak ekşitecek canlılar. Ayrıca balın ph değeri 4 civarında. gene bu etmen bile tek başına mikrop öldürücüdür.Bu sebeplerle balın ekşimesi çok zordur.
Ha nasıl olur?
en basit sebep erken sağım. baldaki su yeterince uçmadığı için uygun ortam olur. veya,
sürekli sıcak soğuk arasında kalan bal kabı, üstte boşluk varsa terleme yapar. terleme neticesinde üst kısımda su birikir. nem oranı arttığı için ekşime olur.
Ya da içine su dökülmüştür kazanın. su normalde bala fazla nufüz etmez balın üstünde kalır. siz tenekeye ya da şişeye aldıkça bir kısmının üstünde su kalır ve ekşime olur.
Çözüm.
Ekşi baldan sirke olur. ister havasız ister havalı ortamda sirke yapabilirsiniz. internette tarifleri mevcut. çok ta güzel oluyor. yaptım zamanında.

Ama ben olsam sirke filan yapmam. çünkü bu balın bozulan kısmı çok azdır. yukarıda anlattığım nedenlerle.
Murat beyin dediği gibi benmari usulü ısıtın. soğuyunca tadına bakarsınız. muhtemelen düzelecektir. kendiniz tüketirsiniz ya da arılarınıza verirsiniz.

eksime çok olmadığı ve ileri gitmemesi için buz dolabına koydum…yanıt veren arkadaşlar teşekür ederim…

150 tl bal refraktometresi.
Sirlanmamis kismin suyunu olcuyorum.17-18 derece ise hasat ediyorum.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ben de aynı şekilde refraktometre edindim, bence olmazsa olmaz bir cihaz.

Sayın Osman Hocaoğlu bilgi birikiminizle olaylara yaklaşımınız çok profesyonel. Cevabınız için teşekkürler.

İsmail Abi merak ediyorum. Gelişmelerden haberdar eder misin ?

görkem merhaba,ekşimeye yüz tutmuş kavanozların kapaklarını açık bıraktım,2 günde kontrol edince ekşime tadının azaldığını ve köpürmelerin yarıladığını gördüm,3 günde neticewlendireceğim,olmazsa şarap yapacağım :stuck_out_tongue:

Balın neden ekşidiğini Murat Hocam anlatmış. Arıcının bilmesi gereken balının ekşimemesi için ne yapması gerektiğidir.

Arıcının bulunduğu yöre ve sağımını yaptığı balın durumu da çok önemlidir. Öncelikle sağım yaptığımız ve dinlenme tanklarına/kazanlarına/kovalarına/kaplarına (her ne kullanıyorsanız) koyduğumuz balın refraktometre ile nem ölçümünü yapmalıyız.

Çok pahalı olmayan bu aleti (ATM özellikli olanını) bir kaç arıcı bir araya gelip edinebilirsiniz. Edinmelisiniz. Sonuçta yılda bir kaç kez kullanacaksınız.

Dinlendirme kaplarına koyduğumuz balların nem oranları % 18 civarında ise sorun yok demektir. Dinlendirme süresinin sonunda kavanozlamadan önce tekrar ölçmeniz gerekir. Çünkü bal higroskopik bir maddedir. Hava ile nem alışverişi yapar. Yani havanın nemi fazla ise havadan nem kapar :o değilse havaya nem verir.

Eğer bulunduğunuz bölge karasal iklim ve kurak bir bölge ise, kolaylıkla bal kaplarındaki balın neminin azaldığını görebilirsiniz. Tartarakta bunu anlayabilirsiniz. Muhtemelen kurak bölge arıcılarının böyle bir sorunu da yoktur! :-\

Ballar dinlendirilme esnasında güneş görmemeli, üstü tülbent gibi bir bezle kapalı olmalı, karınca başta olmak üzere canlılardan korunmalı, aşırı sıcak-soğuktan korunmalı ve eğer nemli bir bölgede isek mutlaka bir nem alma cihazıyla havanın nemi alınarak balın nem oranı düşürülmeldir.

Batı Karadeniz Bölgesinde arıcılık yaptığım ve genellikle sağım yaptığım balın büyük kısmı sırlanmamış olduğu için yıllardan beri bu işlemle sorunsuz olarak ballarımı kavanozluyorum. Sağımdan sonra ilk ölçümlerde ballardaki su oranı %19-22 oranlarında oluyor. Kapalı bir odada bir haftalık bir dinlenme ve her akşam nem alma cihazındaki yaklaşık 3 Lt. suyun boşaltılması sonrasında nem oranı %19’lar civarında oluyor.

İkinci haftanın sonunda nem oranları % 18’ler civarında oluyor ve balların üzerinde biriken köpüklerini alarak kavanozluyorum. Herhangi bir sorun ortaya çıkmıyor. Odanın bağıl nemi %58 oranına düştüğünde balla hava arasında nem alışverişi duruyor ve balın nem oranı %17-18 arasında sabitlenmiş oluyor. Eğer, bu şekilde sistem kapatılıp ballar açık bekletilirse tekrar nem oranları yükseliyor.

Ağzınızın, balınızın tadının bozulmaması dileklerimle…

1 Beğeni

Refraktometre ATM değil ATC özellikli olacak. Ortam ısısına göre kendisi su oranının düzelterek gösteriyor. Bu özelliğin olmadığı modellerde ortam sıcaklığına göre yapılan ölçümü düzeltecek tablolar kullanılması görekiyor.

Saygılarımla…

Arıcıyız arıcı olmasına. Sizin bahsettiklerinizi öğrenecek bilgi birikimine sahip olabilmek ve bu birikimle yorum yapabilmek için Fen(kimya fizik biyoloji) dallarında eğitimli olmak gerek.

Odanın bağıl nemi %58’iken baldaki nem oranı %17-18 arasında sabitleniyor.

58’in 17’nin 3 katından fazla olduğu matematik bilgisiyle yola çıkan birine buradaki dengenin ne gibi fizik & kimya kanunları ile korunduğunu anlatabilmek için bu bilgi öncesinde öğreneceklere ciddi bir fen eğitimi verilmesi gerekir. Emekli arıcı arkadaşlar için böyle bir eğitim fikri alakasızdır.

Kısacası Oda nemi %58 veya altında değilse balın nemi istenilen değere düşmez. Bu sebepten balları havalandırırken odadaki nem oranına dikkat edilmelidir.

Denebilir mi ?

Böyle bir eylem nasıl gerçekleşebilir ? Bal başka bir reaksiyonla tekrar tatlanacak değil ya ? Acaba bakış açında bir değişim mi oldu İsmail Abi ?

Birçok durumda ekşime daha kovandayken başlıyor.

Nemli bölgelerde ve nemli havalarda kovanların havalandırması iyi değilse, bir de arıcı kovana ince şurup verirse,

Bal daha peteklerdeyken ekşimeye hatta köpürmeye başlıyor.

Bu tip ekşimsi kokuyu kovanları açtığınızda kolaylıkla farkedebilirsiniz.

Bu ekşi petekler süzülüp diğer ballarla karışırsa balı mayalayıp ekşimeyi arttırabilir.

Dediğinize katılıyorum. Bu ekşi kokunun yavru çürüklüğü kokusu olabileceğine dair endişe yaşamıştım. Şuruplama dönemindeydim.

''Böyle bir eylem nasıl gerçekleşebilir ? Bal başka bir reaksiyonla tekrar tatlanacak değil ya ? Acaba bakış açında bir değişim mi oldu İsmail Abi ?
[/quote]
amacım balı tatlandırmak değil,bal zaten tatlı,koku ekşi ve tadı tatlılıkla bereber ince bir ekşilik,kapakları açınca içinde sıkışmış nem uçuyor ve bal daha koyu bir kıvama giriyor…

Baharın nemli havalarda kovanlara 2 su 1 şeker ,3 su 1 şeker gibi ince şurup vermek risklidir.

kovanda havalandırma iyi değilse, kovan içindeki nemi arttırır nektarın olgunlaşmasını geciktirir,

İnce şurup koyu şuruba göre daha çabuk bozulur, bozuk şurubun konulduğu peteklerdeki bal da bozulur, ekşir.

Bozuk şurubu ve balı yiyen arının sindirim sistemi de bozulur,nosema ve dizanteri ortaya çıkabilir.

Sağdığınız ekşi ballı çerçeveler diğer ballarla karışırsa balı da ekşitebilir.

Bu riskler nemli ve sıcak bölgelerde daha da artar, kurak bölgelere göre.

Doğada bitki türlerinin salgıladığı nektarlardaki şeker oranı birbirinden farklı farklıdır.

Aynı zamanda , aynı bölgede çiçek açan bitkilerden kimi diğerlerine göre daha koyu , şeker oranı daha fazla nektar salgılar.

Arılar da daha çok koyu nektar salgılayan bitkileri tercih ederler.

Yanyana çiçek açmış iki tür bitkiden birinin üzerinde arı yoğun bir şekilde çalışırken,

Diğerinin çiçeklerinde arı yok denecek kadar azdır bazen.

Büyük ihtimal ilgi gösterilen bitki daha koyu nektar salgılamaktadır.

Kovana koyu nektar getirmek daha ekonomiktir, kazanılan enerji daha fazladır.

Hem koyu nektarın olgunlaştırılması daha kolay ve hızlı olur.

Arılar bilirler ki kovana koyu nektar varken ince nektar getirmek hamallıktır.

İsmail Abi iletişim hatası olmuş. Amacının balı tatlandırmak olmadığını söylemişsin. Amacının balı tatlandırmak olduğunu düşünmedim. Kimyasal olayla ekşimiş bir balın yine kimyasal olayla tatlanmasını beklemek hepimizin aklına gelen ilk fikirdir. Kavanozun açık kalmasıyla havayla temas eden balın 2-3 gün içerisinde kimyasal olay geçirmesi olasılığı yok sayılabilecek olduğuna göre akla en yakın düşünce senin algında bir değişiklik olduğudur. Yada en baştan balda kimyasal bir olay gerçekleşmediğini fazladan bulunan nemin balda ekşilik yaptığını söylememiz gerekiyor.

Sayın Murat Akın Sayın İsmail Gümüş Sayın Osman Hocaoğlu

Bu konu oldukça ilginç. Bir bilinmeyen var ki bu bilinmeyen hepimizin önünde ve bize bakıyor. Bunu aydınlatmakta fayda var. Bilgisi olan bizi aydınlatabilir mi lütfen ? Yada üstüne kafa yormaya değer. Ufak çaplı bir tartışma yapabiliriz.

Adnan Bey Merhaba

Mesajınız oldukça önemli bilgiler içeriyor. Ne yazık ki bu bilgiler işlevsel olmayan sabit bilgiler. Ekşi balın diğer ballara karışırsa onları da ekşiteceği önemli bir bilgi. Yalnız ekşi balın sağlıklı balları neden ekşittiğini bilen birini örnek alırsak. Bu kişi ekşi balla sağlıklı balın karışımından sağlıklı balında ekşiyeceği sonucuna zaten ulaşır. Bu sebepten ötürü sizden verdiğiniz önemli bilgileri işlevsel şekilde açıklamanızı rica etsem vakit ayırıp bunu yapar mısınız ?

Aklıma gelen ilk örnek [İnce şurubun koyuya göre daha hızlı bozulmasının sebebi nedir ? (Şurup neden ekşir ?) ]

ben ekşimedeki sebebin balı sağarsağmaz kavanozlara doldurmaktan ve aşırı sıcaklardan olduğunu düşünüyorum…

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

nemin uçması balı daha kıvamlı hale getirir bal dinlendirme kazanlarinın önemini simdi daha iyi anlıyorum.

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Fikrini değiştirmene sebep olan bilgi nedir ?