Baldan haberler

Bal üreticileri sezondan memnun
14 Eylül 2013 10:52

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, kovan başı verimin geçen yıla oranla yüzde 20 arttığını belirterek, “Bu yıl Türkiye’deki bal üretiminin 110-120 bin ton gerçekleşeceğini bekliyoruz” dedi.

Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ki bal sezonunun geçen yıla oranla güzel geçtiğini anlattı.

Bal alımları devam ettiği için kesin rakam veremediklerini belirten Kaba, “Tahminimize göre, bu yıl kovan başı verimde geçen yıla oranla yüzde 20’lik bir artış söz konusu. Türkiye’deki bal üretiminin 110-120 bin ton arasında gerçekleşeceğini bekliyoruz” diye konuştu.

Kaba, her geçen gün kovan varlıklarının arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“6 milyon 500 bin civarında kovan varlığımız var. Bu yıl bazı bölgelerimizde mevsim çok güzel gitti. Doğu Anadolu Bölges’nde çam balı için mevsim çok güzel. Bazı yörelerde kestane balının, İç Anadolu’nun belli bir kesiminde ise bal eksikliği olduğu biliniyor ama çam balında Doğu Anadolu Bölgesi’nde geçen yıla göre fazla üretim var. Erzurum, Sivas, Erzincan ve Muş illerimiz iyi durumda. Bir de çam balının Muğla yöresindeki işaretleri çok güzel. Zaten verim de almaya başladık. Gidişat çok iyi.”

Kestane balında bu yıl kovan başına 6-8 kilogram bal üretildiğini anlatan Kaba, Düzce’de 200-250 ton civarında üretim gerçekleştiğini belirtti.

Kaba, “Arıcılarımız gittikleri yerden boş dönmüyor. Mesela ayçiçek balına gitti, orada istediğini aldı. Orman Gülü balı da öyle. Bu seneyle ilgili herhangi bir sıkıntıları yok. Arıcılar adına güzel sezon geçti” şeklinde konuştu.

Habere bakın çam nerede üretiliyormuş.
110 - 120 ton bal üretilmiş.
Gerçekmi?..

Doğu Anadolu’ya çok çam dikilmiş demekki;)
Murat Bey kestane balı kovanbaşı 6-8kg diyor haberde. Bu az değil mi? Sizce az olmasının sebebi ne? Kestane ağacı hakkında hiç bilgim yok. Biraz açıklarsanız sevinirim.

Yazıyı okurken " Doğu Anadolu Bölgesi’nde çam balı için mevsim çok güzel." cümlesini görünce, acaba değişik bir çam balımı diye düşündüm.

Herkes Kızılcahamam’da çam balı da olur dediği zaman bizim bölgemizde olmaz diye cevaplıyorum.

Birden, Doğu Anadolu Bölgesi’nde çam balı oluyorsa bizde de olur dedim kendi kendime.

Kestane sezonunda yağmur yağışları tuttu bu sene.

Sayın Gökhan Dellal:

Kestane balı genelde kovan başı üretimi az olan baldır.

Kestane çiçek açtığı anda yağmur yağarsa balözü akımı azalır.

Kestane ağaçları genelde çiçek açtığı zamanlarda yağışlı günlere denk gelir.

Zaten kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgeler yağışı bol olan yerlerdir.

Kestanede Nektar akımı ne kadar sürüyor?

Teşekkür ederim.

Kestane sezonunun kötü geçitiğini forumdan takip ettiğim için biliyorum.

Kestane sezonunun ne kadar sürdüğünü bilemiyeceğim.

Doğu Anadolunun kuzey doğu doğusu dışında çam ormanı yok, onlarda sarı çam ağacı.

Murat abi acaba bu kişinin söylediği hani ladin ağacında şirin salgısı oluyor ya bizim yörede zenk diyorlar o olmasın. Çünkü bu ağustos ayında köyde ki ladin ağaçlarında arı güzel çalışmıştı.

http://imageshack.us/a/img713/7287/zjd2.jpg

http://imageshack.us/a/img12/1300/llnq.jpg

Yalnız şu bir gerçek bunu kast ediyorda olsa çam balı ifadesi yanlış olmuş…

Kestane baliyla ilgili bilgi dogrudur.Bu yil benim ortalamam 8kg civari.Bolgede ise 5-8arasi degisiyor.Sezonda surekli yagmur yagdi.Kestaneden arilar yogun olarak 3gun bal alabildi.

Sayın Abdullah Bulca:

Böyle sıcak yaz günlerinde bazı yıllar Orta Anadoluda SEDİR, KÜÇÜK YAPRAKLI MEŞE, ERİK gibi ağaçlarda salgı olarak akar.
Ağaçların üzerinde arılardan başka yoğun karınca ziyareti de olur, yerlere de damlar.

Şu habere bakar mısınız?
‘‘şekersiz bal donmazmış’’’

http://www.memurlar.net/haber/440772/

bu siteye üye olan arkadaşlara rica etsem,
bu habere yorum yazsın:şekersiz balda donar diye…

Gülermisin ağlarmısın.

ne olacak işte kağıt üstünde doçent

Iki yorum yazilmis donma ve kristallesme ile ilgili.

"altinokadem 20 Aralık 2013 16:43
Her balın yara tedavi edici ve antibiyotik özelliği yoktur. Ayrıca bal donmaz kristalleşir. Kristalize bal, krem bal diye de bilinir, krem bal diye satılır. Balın kristalleşmesi hileli olduğunu göstermez, şekerli olduğunun da göstergesi değildir. Şekersiz bal ne demekmiş? Balın içinde doğal şekerler vardır. Şekersiz demek, tadlandırıcıyla tadlandırılmış demektir. Bal hakkında yanlış bilgilendirme yaptığınızı söylemek zorundayım.

03-09 20 Aralık 2013 16:13
yanlış bilgi,gerçek bal soğukta kristelleşir."

Yorum yazan bu iki arkadaşı tanımıyoruz ama; o doçent ten daha iyi balı tanıdıkları belli.

Birisi benim :smiley:

Teşhisim doğruymuş o zaman.

Televizyon alt yazılı haberi:

Arıcılar birliği; bu sene iyi geçti, 100 bin ton bal alındı.

Bu kadar ürün alınınca demek ki verimli oluyormuş.
Gerçek üretim 100 bin ton mu?