bana göre bu forumdaki en büyük eksiklik

bu forumu yaklaşık 2 aydır takip ediyorum çokda bilgilendiğimi söyleye bilirim ancak daha yeni arı aldım çok okudum ama hiç tecrübem yok .Eski kovandaki arılı çıtaları yeni kavana naklederken ebatları uymayınca hem şaşırdım hem telaşlandım okuduklarımın hepisini unuttum.azkalsın ana arıyı öldürüyordum son anda kurtardım.sözü şuraya getirmrek istiyorum;okuduklarımızı öğrendik zannediyoruz uygulamada aksaklık oluncada apışıp kalıyoruz.hemen soruyoruz nasıl olacakdiye.cevap:bkınız sayfa 112 sütun 5 oldumu şimdi. onun için belki sizde haklı olabilirsiniz ama aynı sorulardan bıkkınlık gelmiştir, bizide düşünün heveslenmişiz arı almışız ilkgün fiyasko. işte bu nedenlerle buformun giriş bölümü eksik. öncelikle bir bilenler birleşip arıcılıgın alfabesini yazsalar sorulan sorularında ışığında detaylıbir anlatım inanınki sizlere sorulan soruların miktarını en az yarıya indirecektir. ayrıca soruların daha mantıklı cevap vermeyi gerektirecek sorular olduğunu göreceksiniz.hem siz bu kadar sıkıntı çekmez siniz hemde biz sorarken acaba sorsakmı sormasakmı diye düşünüp dürmayız. şahsi görüşüm budur takdir sizlerin iyi akşamlar

Aslında haklısınız…
Hemen hemen her forumda, forumun kapsamı ile ilgili açıklayıcı bilgiler olur ve o kısmın en başına iliştirilir. Bu da insanlar bunları okuyup da aradığını bulamazsa soru sormalarını sağlar.

Fakat gel gelelim arıcılık kapsamında bu dediğiniz zor.

Mesela her kez arıcılık ile ilgili bir takvim ver bize diyorlar. Neyi ne zaman yapacağımzıı bilelim. İyi güzel de her şey o yılın iklimine göre gelişiyor. Bilemiyorsunuz ki. Bir evvelki yıl mesela ben bölmelerimi Mayıs ayında yapmıştım. Bu yıl ise bölmeleri bu hafta sonu yapmaya başlayacağım.

Veya kovanda ana arıyı bulamıyorum diye bir soru gelse, nasıl bir öneri yapabilirsiniz.
1- Kişi ana var da mı bulamadı?
2- Kişi ana arıyı yanlışlıkla öldürmüş mü?
3- Ana arı öldüyse ne zaman öldü?
4- vs vs vs

Daha devam edilebilir ve bu soruların cevabı olmadan kovan hakkında yorum yapamıyorsunuz. Bir cep telefonu forumu olsanız marka ve modele göre yapılacaklar belli. Ama canlı hayvan ile ilgili bir forumda canlının içinde bulunduğu durumu etkileyen faktörler belirlenmeden yorum yapmak yanlış olabiliyor.

Bu benim fikrimdir bu arada başka arkadaşlar başka düşünebilir.

söylediğiniz konular aşılmıyacak konular değil.takvimden kasıt;mayıs ayının 15 i değildir havaların 18 dereceye çıktıktan sonradır gibi .her sorunun bir çaresi hemen hemen var buradaki konu çeşitli kaynaklardan alınan bilgilerin birbirini tutmaması birde eskiden kalma babamlar böyle yapmışlardı var sorun bunları aşmakta,tek elden ve bir bilenlerin açıklamaları bizi yönlendirir.sorularıda bu bilgiler ışığında sorarız.benim demek istediğimbu yapılabilir biraz emek isterancak hepimizin işini kolaylaştırabilir.selamlar

Sayın derdin,

Bu forumun en büyük sıkıntısı ya da avantajı, amatör arıcıların kendi aralarındaki bir organizasyonu olması. Kurumsal bir yapı tarafından desteklenmemesi.

Bu durumun avantajlı tarafı, bağımsız ve bağlantısız olmamız. Yazacağımız şeyleri belirlerken denge hesapları yapmak zorunda kalmamamız.

Fakat dezavantajı, forumu sınırlı kaynaklarla götürüyor olmamız.

İşimiz, gücümüz başka alanlarda, arıcılığı amatör olarak yapıyoruz. Foruma sınırlı bir ekonomik kaynak ve günde ortalama 2 saat zaman ayırabiliyoruz.

Ayırabildiğimiz bu imkanlar ancak bu kadarını yapmamıza yetiyor.

Söylediğiniz şey olmayacak iş değil ve forumun da bir eksiği.

Fakat oturup epey bir mesai harcanması gereken bir olay. Diğer işlerimizi bırakıp bu zamanı harcayacak durumda ya da bir ekip oluşturup ona havale edecek durumda değiliz.

Bana göre de : Tabi ki  nazari ve amali eğitimlerin  sonucunda çıraklık , kalfalık , ustalık ..vs 

gibi tecrübeler elde ediliyor. Benim forumdaki gözlemlerim , arıcı kardeşimiz bir konu veya

problemini yazdığında , bunu bizler fikir teatileri yapar. Sonunda üstadlarımızdan veya bu

konunun duayenleriden biri son noktayı koyar demiyorum , tüm tecrübelerini bizlerle paylaşırlar.

Bizlerede bu bilğilerin ameli eğitimini yapmak kalıyor…Ameli eğitimde olsa , aslında bence eksiklik

budur diyorum.Selamlar.Saygılar olsun…

murat bey;dediğiniz kadar zorsa ona bişi diyemem ancak eksik olduğu ayen beyan ortada.hiç olmazsa en başından başlanıp bölüm bölüm hazırlana bilir diye düşünürüm. hayırlısı belki ileride oda olur. selamlar

Birgün emekli olunca inşallah bütün vaktimizi bu işlere ayırır ve yaparız.

Ya da bir arkadaşımız, arıcılığa yeni başlayanların en çok merak ettikleri soruları derlerse, başka arkadaşlarımız da bu soruların cevaplarını yazma konusunda yardımcı olurlarsa, dediğiniz şeyi yapmak için emekli olmamı beklemeye de gerek kalmaz :slight_smile:

Ozamana kadar bizim arılar ölür.biz emekliyiz ama birişe yaramıyoruz keşke elimizden gelsede yardımcı olsak vakitçok kabiliyetaz.merak edilen soruların derlenmesi sorunu çözmez.muhakkak unutulanve merak edilen çok şey olacaktır. en ayisi bu işe 0 dan başlayıp zamana yayarak bu bilgilerin derlenmesi bunu yapabileceğinizi düşünüyorum. 3-4 ay sürsün sorun değil bittiğinde sizde büyük keyif alacaksınız, bizde acemiler olarak çok faydalanacağız.(kitaplarda yazılanları buraya naklederseniz o istenen bilgi olmaz onları heryerden okumak mümkün.bize uygulamalarınızlazım)selamlar

En büyük eksiklik…

Nasıl güzel bir tespit değil mi?

En büyük eksiklik…

Bardağın boş tarafına bakınca…

Ne kadar da boş bardak…

Her konuda ama her konuda yapılacaklar yazılsın. Kitabi bilgide olmasın bu yazılanlar.

Yapmayınız bu haksızlığı yapmayınız.

Kendi adıma ve benim gibi zamanını bu foruma harcayanlara haksızlık ediyorsunuz.

Arıcılık neden bu kadar ilgi çekiyor?

Siz hiç koyuncuların forumunu gördünüz mü?

Ya da inekçiler forumu…

Bakın ama arıcılık forumu var.

Neden?

Nedeni çok basit işte…

Kovanlarınız aldığınız çerçevelere küçük geldiğinde uçlarından bağ makası ile kesiverin diye söylenecek yerdir arıcılık forumu…

Ama bizler öyle demiyoruz.

Kovanlarınız standart olsun diye yırtınıyoruz. Uymayan çerçeveler bizlerin boşuna bağırmadığını gösteriyor.

Bu forumun ilk kurulduğu anlardan beri izleyicisiyim ve uzun süredir de hasbelkader yöneticilik yapıyorum.

İlk günlerden beri bu forumu takip eden arkadaşlarımız hangi bilginin nerede olduğunu biliyorlar. Ancak özellikle yeni gelen arkadaşlarımız ve büyüklerimiz okumak zahmetinde bile bulunmuyorlar. (Benim bu forumda okumadığım ileti yok ki oradan biliyorum hemen herşeyin cevabı hem de tartışmalı olarak var.)

Zaten arıcılık standart uygulamalar manzumesi değil ve bizi koyuncu ve inekçilerden ayıran da bu.

Size bir örnek vereyim.

Besleme…

Başlık bu olsun.

Ülkemizde o kadar çok bu konuda iddiada bulunan arıcı var ki…

Bazı arıcılara göre invert dendiğinde arıya inverti ver başka hiçbir şey yapma, bana göre de invertle uğraşmak abesle iştigal…

Besleme ile ilgili başlık atsak ne olur ki…

Gelelim link ile bakın şurada var denmesine…

Hüseyin Avni abi, taşı attı kuyuya ve dedi ki amatörce ana arı üretsek…

Başladık bir sürü kişi zamanımızı zorlayarak hem de görsellerle destekleyerek ve iddia ediyorum internet üzerinde başvuru kaynağı niteliğinde konuyu anlatmaya…

Bu konu dediğiniz gibi başlık halinde de listeli…

Daha konu biteli 3-5 gün oldu olmadı ana arı üretmek istiyorum ne yapmalıyım? sorusu gelince kızgın sıcağın altında iken tazyikli soğuk su yemiş gibi oluyorsunuz…

İddia ediyorum, tüm konuları derlesek, toparlasak başlıklar halinde yine de sorular devam eder.

Devam etmesinden muzdarip değiliz ki biz. Sorular soruldukça cevap vermeye ya da link atmaya hiç üşenmiyoruz ama…

Biz Türk’ler okumuyoruz.

Bu dediğiniz link verme olayı sadece bizim forumda değil ki…

Yurtdışında da takip ettiğim arıcılık forumları var. Orada da o kadar çok link veriliyor ki…

Hem de o linkler genelde ticari arıcılık yapan kişilerin sitelerine veriliyor. Bilgi orada ama… Amaç ticarete yönlendirme değil.

Oradaki bilgiyi de kopyalamıyorlar. Hakkını teslim ediyorlar ilgili site yazarının…

Gözden kaçan bir konu ise şu.

Büyükşef belirtmeye çalışmış ama sanırım gözden kaçıyor.

Bu forumun bağlantılı olduğu bir kurum, yapı, ticari kuruluş falan yok.

Bu forumun idamesi de sadece Büyükşef’in cepten gidiyor.

Kendi adıma sizin dediğiniz gibi 3-4 ay süreceğini bilsem şu anda kendi web sitemi yayına veririm.

Bu akşam bakayım, yarın akşam bakayım dur önce foruma bakayım derken web sitesi yatıyor…

Ayrıca burada yazılanların hepsinin doğru olduğunu nerden test edeceğiz?

Bence bu forumun en büyük fazlalığı; bu işin işportacılığını yapmayan ve yapmayı düşünmeyen, sadece bildiklerini ve uygulamalarını aktaran ve bilmediklerini araştıran, bilimin açtığı yoldan yürümeye çalışan insanların yazmasıdır.

Ayrıca bazı konuları gereksiz mesajlardan arındırıp sadece konuyu ilgilendiren iletileri bırakalım desek, curcuna kopar. Neden mesajım silindi diye…

Bu arada Sn. Derdin sizin kovanlardan sadece uymayan çerçeveler konusunda mı bilgi alacaktık?

Ne oldu başka gelişmeler?

Arıların durumu nasıl?

Uykusuzluk var mı?

Yönetmelik standart kovanların kullanılmasını söylemiyor mu bu arada? :slight_smile:

selamlar,

halil beyin söylediklerinden sonra bu forum olayının arkasında çok büyük bi özveri olduğu ortaya çıkıyor,

ve bunlarıda herhangi bir karşılık beklemeden yapıyorlar, ve verdikleri cevapların hiç birinde ben kötü niyet veya art niyet sezmiyorum ve birilerinin ekmeğinede yağ sürüldüğünü düşünmüyorum.

bunların yapılmasının arkasındaki tek neden arı sevdası ve bu sevdanın daha da büyümesini istemekten başka bir düşünce yok.

ve bunları isterken sürekli aynı tekrarları yaşamanında insanların şevkini kırdığıda bir gerçek. en azından bizim beklediklerimizin bizden de beklendiği gibi düşünürsek daha büyük sorunları başlamadan çözeceğimize inanıyorum.

ilim çinde bile olsa gidin alın derken eskiler. bir linke tıklayıp okumak o kadar zor olmasa gerek.

ben arıları aldığımda bu forumda ki tüm konuları okudum tek tek o zaman yazılanlar ansiklpedi gibi gelmişti bana.

foruma üye olduğumda yüzeysel hale geldi kötü anlamda söylemiyorum bunu ziyaretçiyken ne aradığımı biliyordum üye olduktan sonra ise sorulan sorulara ve durumlara yorum yaparak görmem gerekenlerin dışında kaldığımı hissediyorum.

herkes içinde iyilik taşıdıktan sonra hiç bir eksiklik kalmaz. sonuçta burası ticari bi yapı değil halil beyin dediği gibi bu yüzden forumun değil foruma yazanların bir şeyleri değiştirmesi gerek ki burdanda herkese görev düşüyor

soruları sorarken tam olarak neyi sormak istediğimizi anlatmalıyız en azından soru sorarken açıklanması gereken belli soru kalıplarımız olsun. ilk önce bölgemiz ana yaşı çerçeve sayısı ve mevcut durum gibi
bunları baştan belirtirsek mevcut durumu daha iyi ifade etmiş oluruz ki çözüm için yüzde elli cevabı soru aşamasında vermiş oluruz. örneklendirecek olursak ( benim artvin ili hopa ilçesinde 5 çerçeve ve 2 yaşında analı ve kafkas ırkı kolonimde şu sorun var die belirtirsek ) hem zamandan kazanmış oluruz hemde forumda ki bilgi akışını netleştirerek verimli bilgi elde etmiş oluruz.

ve en büyük eksikliği die gördüğümüz olayı kimsenin bir düzeltme yapmasına gerek kalmadan el birliğiyle çözeriz.

H alilbey hayırdır,çok gerginsiniz.anlattıklarınızda benim yazdığım eksikliğin gerçek olduğunu görür gibi oluyorum.tek sıkıntı yapılacak derlemenin çok zaman alması gibi görünüyor.yazdığınız uzunca yazıyıda okuduktan sonra baya dertlisiniz.siz yinede düşünün ben fikrimi söylüyorum,size görede fazlalık varmış sorun yok yönetici siz olduğunuza göre doğru söylüyorsunuz demektir. iyi akşamlar selamlar

Site kurmak kolay da yönetmek çok zor derler.

Cebinizden para verip site kurun hiç bir kazanç beklemeden.
Günün büyük bölümünü kontrol için ayırın.
Uygun olmayan yazı yazanları uyarmaya çalış arada bir de sil.
Kendi paranla düşman kazan.

Site yöneticisi evini ihmal eder siteyi asla

Bence hazır cevap olursa yazılar yazılmaz ve okunmaz.
Site sanal alemde arıcıların bir sohbet ortamı böyle kalsa daha iyi olacak.

Yürekten bir iyi dilek duası
İyi ki varsınız Sayın Site Yöneticileri.

Gergin mi?

O kadar sakinim ki…

En büyük eksiklik bu olsun.

Zamanı gelince hak verirsiniz elbette…

Murat hocam, anlarsanız siz anlarsınız…

Bu sanal alemde hep büyüğümüz olarak yolumuza ışık tuttunuz.

Asıl iyi ki siz varsınız.

Meşhur hikayedir bilirsiniz,

Molla Kasım, Yunus Emre öldükten çok sonra onun divanını eline alır, okuduğu şiirleri beğenmez ve iki bin şiiri yırtıp atar.

Fakat okuma sırası üçbininci şiire geldiğinde donar kalır ve yaptığı hatayı anca anlar.

“derviş yunus bu sözü eğri büğrü söyleme
seni sıygaya çeker bir molla kasım gelir”

Elbette bizler Yunus Emre değiliz, bizi sigaya çekenler de Molla Kasım değil.

Fakat işte hiç bir şey yapmadan bir kenarda oturursanız, takdir edeniniz de olmaz eleştireniniz de. Sakince kendiniz için yaşar gidersiniz.

Birşeyler yapmaya çabalarsanız, takdir edenler olduğu gibi eleştirenler de çıkar.

Forum yöneticisi olarak gece yarısı okumak zorunda kaldığınız 60-70 mesajın ardından, bu neydi şimdi diye bakar kalırsınız.

en iyisi ben sadece okuyum sorufalan sormayım,fikrimide söylemeyim .böyle olursa daha iyi anlaşırız sizlere başarılar.

sayın derdin böyle küsüp kaçmak olmaz, ben sadece okuyayım demek hoş bi duruş ve görüş değil,

önce konu başlığına bakmak gerek bana göre forumdaki en büyük eksiklik.

bunu okuyan biri acaba en büyük eksiklik neymiş die soruyor kendine ama okuduğunda en büyük eksikliğin

tembelliğimiz olduğu ortaya çıkıyor. siz bunu en büyük eksiklik değilde foruma yeni üye olanlar için bu şekilde bir önsöz gibi bir bölüm hazırlıyalım bende elimden gelen yardımı yaparım deseniz ne harika bi davranış olurdu.

forumda amaç dışına taşmadıktan sonra her türlü görüş paylaşılabilmeli farklı renkleri kaynaştırmayı öğrenmeliyiz. ülke olarak ve birey olarak gelişmenin en önemli paydasıda budur bence.

murat akın beyde bana bir şeyi hatırlattı

forumu herşeye rağmen ayakta tutan görüş ve düşücelerini bizden esirgemeyen bütün site yöneticilerinden allah razı olsun. iyi ki varlar hakkınız ödenmez iki sözle ama elimizden gelen de ancak bu hep destek tam destek :slight_smile:

Sayın çok değerli arıcı arkadaşlar, sinek küçüktür ama mide bulandırır.

Çorbanın içine sinek atıp durmayalım, herkesin kaşığına çıkar.

Beşeriz, şaşmak zorundayız.Üçkuruşluk bir zevkmiz var onunda ayarını kaçırmayın Allah aşkına.

Arkadaşlar Sezar’ın Hakkı Sezar’a verilsin lütfen, Yada yiğitlerin hakkını yemeyelim. Forumda kimin emeği varsa ellerine gönüllerine sağlık. Kimin parası varsa Allah onun birini bin etsin…

Sevgili arkadaşlar,

Forumun elbette bir çok eksiği var. Mesela en büyük eksiklerimizden birisi forum trafiğini kaldırmayan sunucularda yayın yapıyor olmamız. O yüzden sık sık hata veriyor.

Yapılması gerekenler neler diye sorulacak olursa, bu konuda en çok şeyi de biz söyleriz merak edilmesin.

Mesela, 2 dönemdir arkadaşlarla konuşup duruyoruz bir online arıcılık dergisi çıkartamaz mıyız diye.

Ya da uzmantv.com sitesinde gördüğünüz sistemle çalışan bir arıcılıktv.com kuramaz mıyız düşüncesi hep aklımızın bir kenarında.

Fakat bunlar hep imkan ve zaman meselesi.

Psikolojik sabotajlar her zaman yapılıyor. Normal bir zamanda hiç umursamadığınız bir cümle, gecenin bir yarısında zihin iyice yorulmuş durumdayken size çok iğneleyici gelebiliyor.

Defalarca söyledik, yine tekrarlıyorum.

Biz bu yolun uzun yolcusuyuz, günlük kazançların ya da beklentilerin peşinde değiliz. Sağlığımız ve ömrümüz yettiği sürece buradayız.

Forumu çok eskiden takip edenler iyi bilirler, bizim foruma zaman zaman iyi sıhatte olsunlar uğrar.

Farklı kimliklerde, aynı üslupta yazarlar bir süre sonra kaybolurlar. 2 ay sonra benzer üslupla başka bir kimlikle yine ortaya çıkılır.

Biz alıştık artık.