bana göre bu forumdaki en büyük eksiklik

Sayın Fuzulibatar,

Konu çok eski ve tanıtımı yapılan şey fazlasıyla tartışıldı.

Kendi konusu kilitlendiği için arkadaşımız buraya da yazmış.

Tartışmanın seyrini bilmediğiniz için, sabır taşımızı çatlatan arkadaşın bir cümlesinden yola çıkarak sonuca varmışsınız.

Şimdi 2 alternatif yaklaşım biçimini senaryolaştıralım.

Birincisi, 10 kişi bir dost sohbetindesiniz.

1. kişi gelip oturuyor, sohbete ve ortama hiç bir katkıda bulunmadan, hatta selamsız sabahsız bir şekilde elindeki bir şeyi, iddialı şekilde size pazarlamaya çalışıyor.

Siz itiraz ettiğiniz zaman da, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali üste çıkıyor.

Bu tür bir davranış ve pazarlama şekli sizi rahatsız etmez mi?

İkinci senaryoda ise, 11. kişi gelip sohbete dahil oluyor. Sohbete ve ortama katkıda bulunuyor.

Belli bir süre sonra da artık o da sizin dost meclisinizin bir üyesi oluyor.

Bakıyorsunuz yeni dostunuzun ürettiği tam da sizin ihtiyaç duyduğunuz şeyler var.

Bu ortamdaki satın almaya kim itiraz edebilir?

Forumumuz herşeyden önce bir dost meclisi.

Ortamımıza katkıda bulunan herkesi başımız üstünde tutuyoruz.

Ortamımızda, kovan, arıcılık ekipmanı, arı, anaarı üreten bir çok üyemiz var.

Örneğin, kovan lazım olduğunda hangi üyemize gideceğimizi biliyoruz.

Bir ticari yatırımın, reklam, pazarlama, dağıtım sorunları, yatırımı yapan kişiyi ilgilendiriyor.

İnternetin büyük bir pazarlama ağı olduğu günümüzde, bir forum olarak bu sürecin dışında duruyoruz.

Fakat bizim dost meclisimize katılmış, endüstrileşmemiş, yerel kalmayı becermiş, el emeği göz nuruyla sanatının hakkını veren üyelerimizin kıymetini de çok iyi biliyoruz.

Kasnakçı Akın ustanın forumda yer alış şeklini görmüşsünüzdür.

Ferhathan bey Merhaba
Ben foruma katılalı çok uzun bir zaman olmadı.
Bu süre zarfında benim gördüğüm kadarı ile arkadaşlar her konuda ellerinden gelen yardımı ve paylaşımı sağlamaya çalışıyorlar.
Sorun bence soru soran arkadaşlarımızın bazen isme hitaplı sorularının cevaplanmasını beklemeleri ve arıcılıkla ilgili temel bilgileri dahi okumadan sorularına cevap aramalarıdır.
Ben bu gün bir konu hakkında fırsat buldukça forumda soruma cevap aradım.
Sorumun cevabını bulacağıma eminim. ( hala bulamadım :slight_smile: ) Sormaktan çekincemizde yok.
Ancak;
Cevap benim için yetersiz kalırsa o zaman sormanın uygun olacağını düşünüyorum ve
Forumda kimsenin kendisini üvey evlat gibi hissetmesine gerek olmadığı kanaatindeyim.
Sağlıcakla kalın.

Adı Teknik Arıcılık FORMU:

Forum olduğuna göre konular tartışılacak inandırıcı en doğru bulunacak.

Size gösterilen yerde aradığınızı bulamadıysanız?
Daha çok soruyla bize döneceksiniz demektir.

Alınganlık etmeye gerek yok hepimizin bilgi seviyesi aynı tartışıp doğruyu buluyoruz.
Şimdi hepimiz kafamızın bir kenarındaki kötü düşünceleri bırakıp ortaya sorular soracağız.

Alınganlıkta bir hastalıktır, birbirimize gülümseyip sohbete başlayacağız.

Eğer cevap verilmeyecek olunsaydı: ne kadar türkçesi bozuk, anlatımı kötü, yazımı çok kötü arkadaşlara cevap verilmezdi.

Paylaşıma devam ediyoruz.

Merhaba.

Bende bir şeyler yazayım bu iletinize.

Yeni başlayan, arıcılık hakkında bilgisi az olan arkadaşlar her istediklerini sorabilirler.

Ama okumadan, aramadan sorduklarında o soruları cevaplayanların hali ne oluyor?

Her gün farklı kişilerden gelen aynı soruları yine okuyoruz, yine aynı cevabı yazıyoruz.

Bu olay forumda emek veren sizden bizden ücret talep etmeden buraya zaman ayıran arkadaşlara haksızlık değilmi sizce?

Yeni üyemiz bir konu açıyor x çerçeve arı yorum bekliyor diyor.

Bakıyorum verilebilecek en güzel cevaplar verilmiş.

Yetmiyor fotoğraflara yazılar iliştiriliyor. Oda yetmiyor ne zaman ballık koyacağım diyor.

Evet bu heyecan çok güzel ama ben akşamları foruma girdiğimde cevaplanacak bir soru yada arıcılığımız’ a katkı yapacak bir konu bulamıyorum.

Çünkü daha önce bir çok kişiye anlattığım konu hiç okumamış gibi yine soruluyor.

Hatta dahada ileri taşınıyor uçuk projeler, olmadık işlemler yazılıp çiziliyor.

Yani kısacası arıcılık ile ilgili temiz üretim ve doğru yöntemlerden yok bu konularda boğuluyoruz.

Oysa bunca yazılan yazıyı iki satır okumaz mı insan? Hatta bir arıcılık kitabı bile okumaz mı ?

İki kovan arısı olan kovan yapım derdine düşüyor.

Birisi diyor arı için önemli değil, diğeri diyor kendin yapmalısın.

Buna bir sefer cevap veriliyor artısı eksisi konuşuluyor.

Yarın bir başkası aynı koyu ısıtıp sürüyor gündeme.

Peki zamanında bu konuya zaman ayırıp cevaplamış arkadaşın suçu ne ki her hafta aynı konuyu 4

Kere yazsın.

Kısacası esas küsmesi gücenmesi kendini başka türlü hissetmesi gerekenler bildiklerini bizlerle

Paylaşanlar. O sayfaları okumak zor, okunmuyor anlaşılmıyor dendiğinde o yazıyı yazan arkadaşımız

Harcadığı emeğe üzülmüyor mu acaba.

Sayın H.Basri Çalışakan’ın yorumunu okuyunca aklıma bir şey geldi:

Aranılan konuların bulunamamasının bir nedeni de;
Bazen konu başlığı başka yorumlar başka oluyor.

Arkadaşlar soru ve yorumları başlık yazısından çıkmadan yazarlarsa aranılan konular daha kolay bulunabilir.

Fuzuli bey, bir aparatı tanıtmanın yolu illaki reklam etmekten geçmez ki…

Bir kovan fotoğrafı yayınlarsınız bize…

Bizde ahanda deriz ne güzel aparat…

Bunu nerden edindiniz diye sorarız ve süreç başlar.

Genelde bizler böyle bilardocu gibi ince görürüz ama o kırmızı çizgiler var ya işte orasıdır bizim itiraz edip sesini kıstıklarımız.

Hüseyin bey bu forum başlayalı en az 5 veya 6 yıl olmuştur. konularına göre ayırarak okunacak olsa bir konunun bulunması günlerce sürebilir, meraklı olan biz ömatör arıcılar için önemli addettiğimiz bir konu sizler için sıradan olabilir.benim 2 kovan arım var kovanımıda kendm yapmak idtiyorum bu sizi neden rahatsız ediyorki cevap vermez siniz olur biter.üfleyip püfleyip duruyorsunuz. sorularımıızdan sıkılıyorsanız söyleyinde sormayalım .bi soru soracaz 2 saat düşünür olduk acaba nasıl bir tepki vereceklerdiye.onu sorma bunu sorma nesoracaz. sorularıda siz hazırlayında bizde size onları soralım en iyisi bu galiba.

Derdimizi anlatamadık.

Cevap vermeyiz.

Sizlerde kovanlarınızı kendiniz yapıp, bir sürü terslikle uğraşır durursunuz.

Biz ne dedik, soracağınız konuyu bir araştırın öyle geyik olsun diye muhabbet olsun diye arıcıları, arıcılığımızı ileri götüreceğimiz konuları konuşmaktan

Mahrum etmeyin dedik.

Söylediklerimi anladığınızda geç olacak.

İki kovan arınız varsa sorumluluğu size ait.

Farkındasınız değil mi ?

Öyle ise ben sizin iki kovan arınızın derdini gütmeyeceğim.

Siz iki kovan arıyı yaşatma derdinde olacaksınız.

Elimizden geldiği kadar yardımcı olduğumuz aynı hatalara düşmeyin dediğimiz halde bu tavırlarınız ile

zaten cevap verilmeyi hak etmiyorsunuz.

Başka da bir şey demiyorum size.

Forumlarda üyeliklerimiz var farklı alanlarda…

Benim için iyi bir örnek Kuluçka.net

Sürekli izleyiciyim.

Okurum.

Bilgilenirim.

Bir bilgiye ihtiyacım olunca arama motoruna bir sürü versiyonla kelimeleri aratırım…

Hatta o forumda arıcılıkla ilgili fikir alışverişinde olduğum büyüklerim de var. Bir telefonla cart diye öğrenirim ama okuyorum…

Sonra da diyorum ki…

Affınıza sığınırım, okudum bulamadım ya da gözümden kaçmış…

Şu nasıl olacak / bu nasıl olacak? diye sorarım…

Cevap alamadığım hiç olmadı.

Gidip orada diretir miyim ben kuluçka makinesini ben yapacağım diye…

Heee yapmak istesem yardımcı da olurlar orası ayrı ama 2 tavukla hiç onlara kafa tutmam…

Çünkü bilgi ve tecrübe onlarda.

Tüm dünyaya ve ülkeye özel tavuk yumurtaları pazarlıyorlar ve çok ciddi bir pazarı var…

Onlara ahkam kesersem çok onların da umurunda.

Zaten forumda kalmanın şartları bizdeki gibi değil…

1 ay aktif olmadın, otomatik şut.

Derdin bey, sizin gibi bu ülkede 2 kovanla arıcılığa başlayan o kadar çok kişi tanıyoruz ki…

Balkonunuzda kovan yapmasanız şaşardık orası da ayrı ama bu yazıları kopyala, 5 yıl sonra oku.

Sonra aynaya bak…

ben meraklıyım, olanı olmuşu 3 kovan arım var kovanınıda kendim yaparım,. çıtasınıda bu bana zevk veriyor. cevap vermek isterseniz olmaz dersiniz olur biter .zaten öle bişi söylediniz bende tamam dedim oldu bitti neye uzatıp iki arısı olan şunu soruyo bunu soruyo deyip duruyorsunuz. şuana kadar arıcılığı
i leriye götürecek bişiler yaptınızde benim sorum sebebiylemi yarım kaldı. burası sohbet etmek içinde bir vesiledir. her soruya bir kulp bulursanız milleti küstürürsünüz.nitekimde öle oluyor.

artık sizlere soru falan sormama gerek yok siz arıcılığı ilerletin ben mani olmayım .

Bunları bana söylediğinizi kabul ediyorum ve ben bunu dert etmiyorum…

Süreç içinde yaptığınızın yanlış olduğunu göreceksiniz ve iş işten geçmiş olacak.

yanlız şurada bir yanlışlık var ben düzelteyim küsüp gidenlerle bu forum azalmıyor büyüyor
daha dün üc bindi bugün altıbin olmuş insan gibi hergün büyüyor

Yaşa hocam ağzımdan aldın desem yeri :smiley: :smiley:

Halil Bilen sen benden sabırlı olmuşsun :slight_smile:

Ben sabredemedim basit bir operasyon yaptım.

Geçmişe doğru bütün mesajlarını okudum. 2010 yılı itibariyle hep aynı tarz yakınmalar ve aynı üslup.

İyi sabretmişiz.

yeni başlayanlar için hüseyin bey çok kırıcı davranıyor aynısını banada yaptı hiç alttan almıyor…

belki her gelen aynısını sorabilir ama iyilikle yönlendirmesi gerekli…

İlkokul müsameresine çevirdiniz ya helal olsun :slight_smile:

murat abi yeni gelenleri belli bir süre alttan alması gerekir ken yapmıyor

zaten bizde boynumuzu eğiyoruz başka çare yok

Bir hocanın öğrencisini ders çalışması için nasıl zorluyorsa buradaki hocalarımızın yaptığı da aslında öyle birşey bana göre.

Kadir bey bu kadar alıngan olmaya gerek yok, bir süre sonra burdadaki her arkadaşımızın tarzına alışırsınız. Bizzat tanıştığım için söylüyorum Hüseyin kardeşimin gönlünden öyle dediğiniz şeyler geçmez, hele de konu arı ise :slight_smile:

Herkes farklı tepki verebilir, şimdi bir konuya mesela Şefik hocamın tepkisiyle benimki aynı olur mu ?
Şefik Abimiz düşünür, dörtlüğe döker, selam sevgi ekler, biz de aklımıza ne geldiyse öylece söyleyiveririz bazen pişman olsak da…

Büyükşef, kasaba uğra bir ara…

Sinirlerini tekrar aldır ve çiğköftelik oluver.

Hayret; operasyon yapacak adam mıydın?