S.alykm birbirinden kıymetli canım abilerim. Acemi hatta acemi bile denilemeyecek kadar acemi olan bir arıcıyım. Bu yaz yakınlarda bir tanıdığım arıcı vardı. Adam en az 20 km bile yakınında arı olmayan yerlere boş eski arı kovanları koydu değişik yerlere ama hemen hepsi arıyla doldu. Anlamadım nasıl oldu. Adam bildiğin dışından en az 10 kovan daha arı sahibi oldu. Bunu her yıl yaparmış babam söyledi. Bende heveslendim bu işe bu yıl yapmayı düşünüyorum. Ama ne yapacağım nasıl yapacağım bilmiyorum. Yardımcı olur musunuz?
Haydan gelen huya gider dağdan gelen dala gider. ![]()
Yasin bey,
siz ilkbaharda 2 kovan arı alın
bu 2 kovan bölme yöntemiyle,rahat 10 kovan olur.
arılığınızın etrafınada boş kovanları koyarsınız,yolunu şaşıran oğullar gelebilir.
Başlıkta söylediğiniz gibi beleşten arıcılık olmaz.
siz bir girişimde bulunmalısınız.
benim görüşlerim bu yönde.
Allah razı olsun İbrahim abi sen bu foruma çok guzel ışık tutuyorsun her yazını takip ediyorum. Tesekkur ediyorum şahsen. Kandilin mübarek olsun ![]()
Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sizlerde takip ediliyorsunuz ![]()
sizlerin sayesinde bizlerde yeni bilgiler öğreniyoruz.
Özelde İbrahim TURAL ve Mehmet NEVŞEHİR 'e; genelde tüm Arkadaşlara ; Mehmet Bey haklısınız. Yakında yine ortalama 1000 çerçevelik bir ilan vereceğim. İnsan fıtratı gereği el attığı bir işin, ortak olduğu bir şeyin nimetlerinden faydalanmak ister. Ben de bu forumun üyesi olduğuma göre göre neden bir ilanından faydalanmayayım. Ancak şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim. İstanbul Toptan gıdacılar sektöründe, Yurt genelinde arıcılık ile ilgili bir çok sitede ilanlarım var. Ancak Forum üyesi arkadaşlar ya ek bir iş olarak, yada amatör olarak arıcılık yapmaktadırlar. 306 sayfadaki tüm üye arkadaşların % 90' ının kovan sayısı 50 ve 50 nin altındadır. Çoğunluk 10 ila 30 arası kovana sahiptir.. Benim sattığım çerçeve sayısı aşağı yukarı 120 kovana tekabül etmekte olup ve toptan satmaktayım.Sinop veya Edirne' deki bir arkadaşın 3-5 kovan almak için kalkıp Hatay'a gelmesi düşünülemez. Şimdiye kadar forumdaki ilan üzerine kimse gelipte benden toptan Arı almamıştır Forumun üyesi olduğum için ilan veriyorum. Vermeye de devam edeceğim.
Haklısınız. Yakında Mart ayının başından itibaren sezon başlangıcından sezonun bitimine kadar belki de interneti açma imkanım bile olmayacaktır. Çünkü 200-250 kovanla tek başıma ilgileniyorum. Yardımcım yok. Sabah saat 05.00 ila gece 22.00-23.00 a kadar çalışıyorum. Başımı kaşıyacak vakit bulamıyorum desem yeridir. Bundan da zevk alıyorum. Küçümsemek haddim değil. Sözüm maksadını aşıyorsa özür dilerim. Hobi olarak veya ek iş olarak 3-5 kovanla arıcılık yapan arkadaşların hem foruma katılma, hem okuma ve hemde eğlenme zamanları boldur. Allah kolaylıklar versin.
Sezon bitimi ile mart ayı arasını yazmaktan ziyade okumaya ayırın bence.
Size de, bize de faydası olur.
[b]https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=807.msg199281#msg199281[/b]
Merhabalar Cahit Bey; İlk önce şunda anlaşalım: Bölünen (anaç kovan,için de ana olan kovan), bölen ise çoğaltmak için ayırdığımız ve içinde ana olmayan kovan. Yani matematikteki bölme işlemi öğeleri.
Gelelim diğer konuya: Kendim emekli sağlıkçı olduğum için canlı fizyolojisini iyi bilirim. Özellikle de akraba evliliklerini. Anasız kovan kendisine ürettiği yeni anaları 16 gün sonra çıkar. Yaklaşık 5 ila 12 gün arasında döllenme uçuşuna çıkar. Çıkan ana arı yaydığı feromon kokusu ile kovanda mevcut erkek arılarıda peşinde sürükler. Döllenme çoğunlukla aynı kovandan çıkan erkek arılarla olur. Zaten böyle olmaması eşyanın tabiatına aykırıdır. Çok nadir durumlarda başka kovanlardaki erkek arılarla çiftleşir. Bir arıcı arkadaşın tavsiyesi ile ben denedim. Çokta memnun oldum. Ayrıca ana arının saldığı feromon kovandaki düzenide sağlar.Saygılarımla
[b]https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=807.msg199257#msg199257[/b]
Arıcı arkadaşlara bir önerim var: Malum hayırlısı ile sezonumuz başlamak üzere. Mart ayı sonu Nisan ayı başında kovanlar sıkışacak. Kimi arkadaşlar doğal oğula, kimisi de sun’i oğul yöntemini kullanacak. En güzel çoğaltma yöntemi olan sun’i oğul (bölüm) da arkadaşlara önerim: Bölüm yaparken hazır döllenmiş ana arısı olmayanlar; bölen kovanın günlük yumurtalı çerçevesini başka bir kovanın günlük yumurtalı çerçevesi ile değiştirseler hem yeni ananın yapısı güçlü olur hemde verim artar. Aynı İnsanlardaki akraba evliliği gibi bir durum ortaya çıkmamış olur. (Akraba evliliklerindeki kan uyuşmazlığı ve sakat çocuklar…vs)
[b]https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=4301.msg266210#msg266210[/b]
Arı;Propolisi korunmaya ihtiyaç duyduğu zamanlarda üretir. Bu da soğuk zamanlar, hastalık zamanları, kovanın zayıf olduğu zamanlar...vs....
Ayrıca propolis tuzağı diye bir şey var mı ben bilmiyorum.? Varsa böyle bir malzeme bana tarif edilse memnun olurum.
Allah,hepimize kolaylik versin. Siz 16,17 saatlik bir calismayla 200-250 Koloniyle bas ederken.
Benim gibiler,günlük 2-4 saatlik calisma süresiyle 40-50 Koloniyle bas etmek sorunda…
Benide buna zorlayan yok ki,bende zevk aldigim icin calisiyorum,üstelik bir kar amacimda yok,basladigimdan beri,yillik
inwest. ikibin € nun altina düsmedi…
Ben Arilara Kredi verdigimi düsünüyorum,Karsiligini Öbür tarafta alacagim insallah.
Ama,Bunun icin Kimsenin,Kimseye nisbet etmeyede hakki yok,bence…
Eglenmeyi: Hazalmak,Mutlu olmak gibi anladim…
Cahit Bey'inde; Mehmet Bey'inde görüşlerine katılıyorum. Bu iş de hem bilgi tecrübe konuşur. Mehmet Bey ve İbrahim Bey Ara sıra bana takılıyorlarsa da eleştirilerinin bazılarında haklılar. Ama dedikleri de eşyanın fıtratına uygun. Ayrıca Mehmet Bey'le aynı meslek grubu emeklisi olduğumuzu öğrendiğime memnun oldum.
Güzel bir kış sezonu geçiriyoruz. İnşaallah sezonumuz güzel olur.
Devam Edecek......
Hayırlı ve Bereketli sezonlar
21.Arıcı; ajandasını yanından hiç ayırmamalı. Bu gün yaptıklarını hemen işlemeli, yapacaklarını- da takip eden günlere not etmelidir. Günü geldiğinde işe başlamadan önce o gün ne yapacağına bakmalı, gerekeni yapmalıdır.
22. Yaptığı bölümlere bir seferden fazla şurup vermemeli. Çünkü; bölümde yeni yumurta olmaya-cağından işçi arı fazla nektar getirir. Harcama olmadığından petek gözleri tamamen bal ve pollen ile dolar.
Anaç kovana ise gerektiğinde şuruba devam etmelidir.
23. Her sabah serin havada;arılar dışarı tam çıkmadan bütün kovanlar kontrol edilmeli, ihtiyacı olana yeni mum verilmelidir. Çünkü diğer zamanlardaki kontrollerde arı dağınık olduğundan kovanın ihtiyacı var zanneder fazla fazla mum vermiş oluruz.
24.Günlük bakım sıcak zamanlarda saat 08.00 ila 14.00 arasında yapılmalı. Özellikle öğleden sonra arının dönüş olduğundan bakım çok zor olmaktadır.(Yüksük, günlük yumurta vs…)
Anlattıklarım;arıcılık yapan herkesin çoğunlukla bildiği şeyler. Sadece kimisine hatırlatmak, kimisi içinde vurgulamak istiyorum.saygılarımla
Devam edecek.
Hayırlı ve bereketli sezonlar.
Bir haftadır arılarımın içinde idim. Çok şükür güneye yaz gelmiş gibi. Ancak; Hatay merkezde kış biraz sert ve kurak geçtiğinden maalesef kovanlardaki mevcut petekler sertleştiğinden arılar sırı çözememiş. Kendi üretimim süzme baldan her kovana ortalama 1,5 kg. gelmek kaydı ile kek yaptım ve verdim. Aynı durumda olan tüm arkadaşlara tavsiye ederim.
Devam edecek......
Hayırlı ve bereketli sezonlar.
Katılmıyorum.
Ve tek bir soru sormak istiyorum.
o sırrı çözemeyen arı o keki nasıl alsın?
hatay merkez derken antakyadan bahsediyorsunuz sanırım abdulkadir bey
arılığınız tam olarak nerede acaba ?
bende hatayda ikamet ediyorum
siz tam olarak neredesiniz bilmiyorum ama benim burada kış yok ki sert geçsin ![]()
Salih Bey:Arılarımı Hatay merkez Üçgedik mahallesinde kışlatıyorum. Geçen hafta Defne ve Turunçlu'daydım.Mart ayında geldiğimde inşaallah tanışırız.
Kış ayları sert geçtiği zaman maalesef petek sırları sertleşiyor. Bunu her arıcının bilmesi lazım. Havalar ısınmaya başladığında mevcut petek sırları da yumuşar. Ayrıca özenle yaptığım keklere arı öyle bir dadandı ki. Maşaallah güçlü arılar afiyetle yiyip bitirdiler.
hoş gelirsiniz tanışırız tabiki
fakat aklıma takılan birşey var
bahsettiğiniz yer benim bulunduğum hatay olamaz mümkün değil
izmir hatay diyeceğim orasıda ılıman
bizim burada polen akışı yavru faaliyeti hiç kesilmedi
siz kurak ve soğuk demişsiniz anlam veremedim doğrusu
arılığımda da bir sürü fotoğraf ve video paylaşmışım inceleyebilirsiniz
aralık ocak şubat aylarına ait polen akışları ve yavru durumlarını gösteren video ve fotoğraflar
birde mart ayına kadar arılara bakmazsanız çoğu dalak örecektir
hatta oğula kaçma ihtimali bile yüksek
üçgedik mahallesinin ne tarafta kaldığını bilmiyorum
ben defne harbiye de sabit arıcılık yapıyorum
Kış aylarında petekli çerçeveler dikkatli taşınır.
Az sert bir darbede petek üst çıtaya yakın bir yerden ayrılır.
Boş petek bile kırıldığına göre ballı petekte kırılabilir.
Kırılmış petek kovana konulunca bir tarafa yatar veya aşağıya sarkar, arılar bu bozuk durumu her zaman tamir etmezler.
Salih Bey: Haklısınız. Harbiye ve Defne'de iklim biraz daha değişik. En azından Harbiye ve Defne' de esinti ve poyraz yok yada etkisi çok az. Dikkat ederseniz Amik ovasından ta Nurdağı'na kadar devamlı esinti sebebiyle Ağaçlar hep kuzeydoğuya doğru eğimli büyümüş ve yükselmişlerdir. Gümüşgöze'de Cihat Baklacı, Turunçlu da Mehmet Gül ve Subaşı'ndaki arıcı arkadaşların arıları bu durumdan etkilenmemekte- dir. Benim ve diğer birkaç arkadaşın arılığı Serinyol' un üst tarafında, Amanosların yamacındadır. Orada hem esinti fazla, hemde ayaz olmaktadır. Hatta bu sene orada sizin deyiminizle Sulfatalar(Okaliptus ağacı) çok etkilenmişlerdi.
Selamlar....
Murat Bey: Mecbur kalmadıkça elimden geldiği kadar Kasım ayından Mart ayına kadar kovanı hiç açmamaya çalışıyorum. Dediğiniz gibi hem petekler zarar görür hemde arı ve dolayısı ile Ana Arının zarar görme riski çok fazladır.
abdülkadir bey
sürekli soru soruyoruz ama sizi anlayabilmek adına soruyoruz kusurumuza bakmayın
hemen 20-30 kilometre yakınınızda eksi dereceleri neredeyse hiç görmeyen yerler varken
amanos dağlarında neden arı kışlatıyorsunuz?
soğuk yerler arıyorsanız yayladağında serin bölgeler var rüzgarın sert olmadığı yerler
amanos dağları hem çok sert rüzgarlara ev sahipliği yapar hem hatayın her sene kar yağan tek yeridir
Usta kere senin standardın nedir bilmek isterim
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi