Beleş Oğul Yakalama

Ne çalması hacı abi ne diyorsun sen? Biz arılıklara yakın olmayan oğul yollarından bahsediyoruz bu oğulları nasıl yakalarız demişiz taaa o zaman sende 3-4 ay sonra okuyup yanlış yorumlama kimsenin gözü haramda değil.

Yasin bey, ben’de konuyla ilgili bir tavsiyede bulunabilirim. Öncelikle oğul arısı kendine bir yuva arıyan evsiz bir kolonidir ,siz ona bir ev gösterirseniz hiç sormadan girip sahiplenecek ve çalışmaya başlayacaktır. (Bir yuva bulamamış arının açıkta akasya dalları arasına petek örüp bal yaptığını yavru çıkardığını görmüştüm. ) Sonuçta olay arının duyularına hitab edip dikkatini çekmekten ibaret. Boş kovan içinde balmumu kokusu ,uçuş deliğine ve kovan içinde tahta kısımlara oğul esansı sürmek ve bu ikisi kadar etkili alkolde eritilmiş propolisi boya fırçasıyla kovanın iç tahtalarına bolca sürmek kovanı biraz yüksekçe ve hava akımı olan yere koymak. Önce öncü yada tarlacı arılar gelir bulur bazen 50-100 arı gelir girer sonra döner çecvrede çıkan oğul varsa gelme ihtimali çok yüksektir. Elbetteki çevremizde dostlarımızın ve komşularımızın arılıkları varsa çok dikkat etmeliyiz.

Buna arıcılığa yeni başladığim zamanlar heves sarmıştım sonra ilmini çözdüm etrafinda arılık olmayan yerlerden 7 kovan oğul yakaladim boş kovan olsa daha da çok yakalardim ama artık bence gerek yok elimdekilere zor bakıyorum yeter bukadar.

Sayın yasinyusufyaman:

7 oğul yakalamışsınız ama 6 kovanınız varmış.

Şimdi 7 oldu Murat Hocam :wink:

Oğul yakalamada kural nedir?
Ormanda, ya da arılığının cıvarında gördüğün oğulun sahibi belli değilse,bu oğulu almanın arıcılıkta kuralı nedir?
Etik olarak nasıl davranmak gerekir?

emin abi, vicdanımızı dinlemek en güzeli diyebiliriz.  bence başkasının arılığına yakın yerden oğul alırken empati kurmalıyız. birden fazla arıcı varsa yakında sahiplik atfetmek zor olacağından alınabilir. ama tek arıcı var ise 200 mt uzaktaki oğulu almak etik olmaz bana göre.

Bunu ustalarımız daha iyi bilir Emin abi, ben arılığa en az 5 km uzak olan yerlere boş kovan koyarak yakalıyorum ama tabiki bunu da tavsiye etmiyorum. Arıcılığa hevesi olan kişi gitsin bahar döneminde iki kovan alsın oradan herşeyi öğrenir Allah’ın izniyle.

Eskiler arıcılıkta mayanın tutması için;
“bir tane (parayla) alacaksın, bir tane bulacaksın, bir tane çalacaksın” derlerdi.
Çalanı duymadım da oğul zamanı herkes istekli olup arısı olmayana verirdi.
Şimdi eskilerden kimsede arı yok…
Maya tutmamış. Acaba çalınmadığı için mi? :slight_smile:

Altan bey çalanda çok var. Forumda kaç kişininki çalindi çevremdede var

Açık arazide sahibi belli olmayan oğul elbetteki alınır, bunda etik olmayan bir şey yok. Almasan muhtemelen telef olacak.