Bulunduğumuz ya da haber aldığımız bölgelerin durumlarını paylaşalım

Halil bey, durum birazda iki kovanlık sehpalardan kaynaklanıyor galiba. Kovanlara bakarken birini sağdan diğerini
soldan yanaşarak kontrol ediyor olmalı.

Bakalım, sağ da mı hepsi solda mı yoksa karışık mı?

evet abi :slight_smile:

biraz karışık ama mecbur böyle devam ediyorum :slight_smile: şimdi ilk arıcılığa başladığımda aldığım arıların hepsi sağdaydı sonra bir kısmı yavru çürüklüğüne kurban verdik geçen yıl yeniden koloni almıştım onlarda ise satın aldığım adam hep soldan çalışmış bende yeni oluşturduğum kovanlarda el alışkanlığı sağdan sola doğru çalışmaya alışmıştım ama o soldan sağa çalışan kolonileride ellemedim düzenleri bozulmasın diye

bu yüzden arıların bir kısmı soldan sağa doğru çalışıyor diğer kısmı sağdan sola doğru :slight_smile:

Uçuş deliğindeki straforlardan dolayı huylanmıştım da…

Sağı sola çevirmek basit…

Dert etme hepsini çalıştığın yöne çevir.

Kuluçka alanını ve duvarı bozmadıktan sonra birşey olmaz…

Değiştirince uçuş deliği straforlarını da unutma. :stuck_out_tongue:

yönlerini değiştirsem olurmu da ??

Abi ben geçen sene okuduğumda nasıl çalışıyorsa öyle kalmalı diye bir bilgi okumuştum o yüzden hep düzenlerini muhafaza etmiştim. Hatta geçen sene ilave verirken hep elimdeki not defterine bakarak ilave attım sağdan sola çalışanları da katta sağdan sola doğru olacak diye bir elimde not defteri ilave vermiştim

şimdi hepsini bir yöne çevirsem olurmu abi

uçuş deliğindeki straforları da kovanların yönlerine göre kapattım soldan olanları sola sagdan olanaları sağa koymuştum

Yarın hepsini değiştir.

Saros körfezinde 2 gündür bahar yüzünü gösteriyor.
polen akışı istenilen düzeyde…
Doğada henüz bir kıpırtı yok …

tamam abi :slight_smile:

Adıyaman ,

Bu gün arılarımın kovanını değiştirdim. 6 çitalı arıda 2 çita önlü arkalı kapalı yavru gözü ile kaplanmıştı . Diğer çitalarda da dışa doğru azalarak kapalı yavru gözleri var. Dış çerçevenin dışında dahi kapalı gözler vardı. Polen gelişi gayet güzel.Arılar neşeli ve çok sakindi . Kovan aktarımı sırasında dahi kimse huysuzluk yapmadı.

Bu gün bende kek verdim. Bazı kovanları polen tuzaklı yaptığım kovanlarla değiştirdim. Etraf bembeyaz karlıydı ama hava soğuk değildi arılar güneşi görünce fırladı karın üzerinde üşümeden geziniyorlardı.

Ankara

ben kovanları ilk kez açtım havaların iyiliginde dumanla bi varaoları yoklamıştım ama 9 kovanımın hepsinde hareket vardı.dün kek verirken malesef arılarımın ikisini sönmüş oldugunu gördüm incelemelerimde birinin açlıktan birin ise sebebini bulamasım moralim baya bozuldu üzüldüm yazık oldu ikinci kocanda balda var neyse ankarada son karlarda eridi artık mümkün oldugunca fazla gitmek gerekiyor arılıga. saygılar

İzmirden Selamlar

Hava sıcaklıkları gün geçtikçe artıyor kış boyu da arıların ucmadığı gün yoktu hemen hemen bugün hava sıcaklıgı termometrede 22 derece idi

arılar yoğun bir şekilde polen ve su taşıyorlar arıları kışlatma konusunda yer ve bölge cok önemli gibi görülüyor 2 senedir arıcılık ile uğraşıyorum ama izmirde olmanın avantajları çok gibi burda arılar yavru ucurmaya başladı anadoluda daha yeni yeni havalar ısınıyor ilk kontroller yeni yeni yapılmaya başlıyor heryer kar kış.

20 kovan arım var şuanda kışı sade 2 ana kaybı ile atlattık

sürekli araştırma ve takipteyim

bloglar kapanınca paylaşımlar azaldı ama forum canlandı görüşündeyim

herkeze bereketli bir sezon diliyorum

mersin tarsusta portakallar cicek actımı acaba?

tarsusu bilmem ama mersinde açmadı daha şeftali bile yeni yeni açıyor bu sene çiçeklerde biraz gecikme var

soranlar vardı o yüzden yazıyorum

mersinde merkezde ve civar köylerinde narenciye çiçeği 2 gündür açmaya başladı biraz rakımı yüksek olan yerlerde ( 200 - 250 m) tomurcuk halinde onlarda en geç bir hafta içinde açmış olur

nektar akımı giderek hızlanıyor bunu arıların sakinliğinden bile anlayabiliyorum. 2 hafta önce hırçın olanlar şimdi hiç bana aldırış etmiyor ve yoğun bir çalışma telaşı içinde koşturuyorlar…

Manavgat’ta (Antalya) şehir içindeki narinciye çiçekleri açmaya başladı. Şehir dışında bahçelerdeki narinciye çiçekleri daha açmadı. Bir hafta sonra açabilir. Şu anda arılar çiriş (kiriş diyenler de var) ve sandal (yabani çilek, kocaağaç) çiçeğinden balözü getiriyor. Yabani hardal (yabani turp) gökdiken (azgan) çiçekleri de çoğaldı. Sahilde badem ve erikler geçiyor. Bugün pazarda çağla (badem) gördüm.

Havanın serin olmasına rağmen öğleden sonra arılarımın yanına gittim,arılarımın derken hepsi dört koloni…İkisinden ümit yok kaldı iki koloni,birisi altı çerçeve birisi dört, demek ki bir buçuk koloni arım var.Daha önce verdiğim kek ve şerbeti zayıf koloniler bitirememiş,diğer ikisi bitirmiş takviye yapıldı.
Altı çerçevelik koloninin gelişimi iyi,epey çoğalmış ve örtü çuvalına el büyüklüğünde dalak yapmış.Ustalardan öğrendiğimize göre bu demektir ki bana hazır petek ver,en kısa sürede petek verilecek.İşin garibi çok saldırgan olan koloni saldırmadı, havanın serinliğinden desem, bildiğim serinde daha çok saldırıyor olmaları idi.Ve bu serin ıslak havada uçuşa çıkan arılar vardı,selamlar.

Karnı tok, sırtı pek olunca…

Bal geliyor sizde…

Normal sonuç…

İZMİR
Erkek arıların hazin sonu erken başladı.Havaların kapalı olmasından mı bilmem yoksa stok azlığından mı?
Koloniler erkek arıları kapı dışı ediyorlar.

o çok hayırlı bir elamet değil,zaman çok erken normalda baldan sonra olması gerekir.