Bulunduğumuz ya da haber aldığımız bölgelerin durumlarını paylaşalım

Vallahı maşallah
İzmirde arılar erkek arı koymuş ve çıkmış
Demekki yöreler arasında çok fark var bizde daha erkek yavru koymaya başlamadı arılar .
Düşün erkek yavru koyacak çıkması 25 gün yanı bir ay sonra ancak kovanda erkek arılar görülür bugün başlasalar koymaya.
Ama kenarda köşede nümünelik varki dün bir kovanı kontrol ederken yavru göremedim anayı aradım meme koymuş çıkmış ve ananın kıçında döllenme alameti duruyor.biryerde bulmuş işte.
Rizede arılar ortalama 3 ,4 çerçeve ,Allahtan umut kesilmez ama bala nasıl gelişecek bu arılar .

İzmir’deki olayın iyi incelenmesi gerekir…

Normal bir kıyım süreci olmayabilir.

Görmek lazım ayrıntıları…

Herkeze selamlar
kışa 7 kovanla girmiştim kovanlar çok çok zayıftı 4 koloni 3 çerçeve , 1 koloni 4 çerçeve ,1 koloni 5 çerçeve ,1 kolonide 7 çerçevede idi
zaiyat vermeden atlattım kışı .Buradan öğrendiklerimin çok çok faydasını gördüm hepinizden Allah razı olsun .

Sadece 1 kovanda sıkıntı var ,diger koloniler bana göre iyiler sıkıntı yok gibi 15/20 gündür de sıvı besleme yapıyorum 2/1 oranında .
Sıkıntı olan kovanda ana yoktu, nüfusta çok çok azdı, 1 avuç vardı yoktu , bende en iyi kovanımdan 1 çıta kapalı yavrulu çıtanın kenarlarındada günlük yumurta olmak kaydıyla ana çıkartsınlar diye verdim . azda şerbet verdim .Dün baktıgımda şerbeti yememişler ,ve verdigim çıtayıda kaplayamamışlar meme felanda yapmaya başlamamışlar. ümidi kestim bu koloniden yapmam gereken başka bir uygulama varmı saolasınız

Bir avuç arı için bir çıta kapalı yavru üstelik ana arı da yok?
Şahsen fazla üzerine gitmek doğru olmaz.bir çıta kapalıya yazık olmuş.

O verdiğiniz yavrulara kuluçka sıcaklığını kaybettirdiniz.

Sakın alıp, geriye vermeyin. Büyük ihtimalle yavrular bozuldu.

O güçle nasıl meme yapsınlar?

Kim üretecek arı sütünü, üretse bile o memeye nasıl kuluçka sıcaklığı temin edilecek…

Aslında yapmanız gereken en başta ana arısız koloniyi en güçlüye vermekti…

Zamanı gelince bölerdiniz.

Şimdi ne yapabilirim?

Ağır bir reçete…

Uygulamak zor senin için…

Ama bir daha yapmaman için biraz da tecrübe olur…

O verdiğin kapalı yavrulu 1 çerçeveyi arıları silkeleyerek al ilgili zayıf kovandan ve toprağa çukur kazarak göm.

Oraya bir de mezar taşı dik. “Bir daha zayıf bir koloniye meme yaptırmayacağım.” Yaz.

Geride kalan arıları da bir çerçeve ile götür en güçlünün en dışına ver.

Meme yapsalar ne olacaktı ki?

“”
Oraya bir de mezar taşı dik. “Bir daha zayıf bir koloniye meme yaptırmayacağım.” Yaz.

Geride kalan arıları da bir çerçeve ile götür en güçlünün en dışına ver.“”

Hissemi kaptım. Güzel bir ders. Şahsen teşekkür ederim.

Bu  sene  nedir .? ne  değildir .?  demek  istediğim   neler  oldu , ne  değişti  ise .!

Kolonilerin çoğu kışdan zayıf çıktı. Karnı tok kalsın , sırtı da pek olsun diye bir tek baklava börek vermedim . Varroa mücadelesini de biraz aparttım galiba …?

Koca meşe ağacındaki koloni dört senedir kendi halinde hala mükemmel çalışıyor hareketli ;

Kolonilerin bir çoğununu birleştirdim , arımız çok olsun demedim , az olsun balım olsun dedim.

Bir kolonide arı durumu normal , temmuz bölmesi yani ana mavi , güzün çok güzel yavru attı.

Son kontrol (30 mart 2011) da ana normal , arı normal güçde gözüküyor fakat yavru hep erkek atmış.

Ana yetersiz mi döllendi acaba .! Biraz izleyeyim diye düşündüm , en sonunda buda birleşir de veya olmadı bir ana ver gitsin.

Acaba başka ne olabilir .? Böyle bir koloninin gidişatı ne olur.? Anayı değiştire bilir mi.? ne dersiniz.!

Erkek arıları kovanın kırmasının ardında yatan sebepleri iyi araştırmak lazım o kovanlarda başka bir sorun vardır ve bu bizim için önemli olabilir arının sahibi gelişmeleri günlük olarak paylaşırsa iyi olur .

Manisa'da geçen hafta havalar biraz iyi gidince baktımki bir kaç tane kovan dalak örmüş.

Yavrulama ise mükemmel bir şekilde ilerliyor.Fakat birkaç gündür havalar soğuyunca kovanlarda yavaşlama başladı.Ayrıca havaların iyi olduğu günlerde bir tane bile arı saldırmazken bu hafta kovanları açmaya korkuyorum

Tüm peteklerde mi erkek arı yoksa sadece 1 çerçevede mi?

Demek istediğim kuluçka bölgesinde uygunsuz gözleri olan bir petek mi var?

Yok değil ise, ana arıyı değiştiriniz.

Halil  Hocam ; iki  çercevede  erkek  gözü  var   '' [b]Kuluçka  bölğesindeki  uygunsuz   gözler [/b] ''   bunu  söylediğiniz  iyi  oldu .

Koloniyi birdaha elden geçireyim , belki kurtarırım hem yeni kovanada aktarmış olurum.

Esas aklıma takılan 2010 kasım ayının en iyi kolonisi olmasıydı . Koloni birden erkek yavruya dönmesi.

Bir anekdot olsun ; Ana arıyı buldum sevdim , şekatimi gösterdim , bir güzelde övdüm ve koloniye salıverdım .

İnvert şurup hazır (180 litre) henüz vermeye başlamadım. Bir kaç kovana ballık koydum, kara kovan iyice sıkışmış bunun yanında 4-5 çercevede olan son bölmelerimde iyi gidiyor…

Halil abi dediğiniz gibi verdigim yavrulu çıtayı alıp imha ettim .

Kovanıda kalan arılarıda yandaki kovanı az yaklaştırarak silktim,(Boş kovanı kaldırdım) içeri girdiler koku felan sürmedim bir sıkıntı görülmedi gibi

tekrar saolasınız

Başka konuya yazdığım yazı buraya alıntı yapılmış.

Hangi yazı konu başlığına aykırı, ben anlamadım.

Mersin ;

2 3 gündür güneş ve yağmur bir arada. sabahları açık havayı öğleden sonra yağmur karşılıyor. Narenciye çiçeklerinin kokusu özellikle akşamları tüm şehiri kaplıyor. Bu çiçeğin kokusuna bayılıyorum…

Bu arada bugun ilk oğul çıkmış arılığımda. Hiç bu kadar erken beklemiyordum ama neyseki oğulu kaçırmadık. Gereken tedbirleri bir an önce almaya başlamak lazım sanırım çok fazla sıkıştırdım :slight_smile:

Zafer bulmuş bir gedik işte. Bence de haklı…

Önceki yazan arkadaşların bulundukları yerlere imrendim doğrusu :D. Arılarım Kastamonu /Daday ilçesinde bulunuyor.Malumunuz soğuk bi iklime sahibiz . Son bir hafta boyunca soğuktan ve de yağmurdan kovanların önünde çalışan arıları görmek  imkansız gibi . İlginizi çekecebilecek yaşadığım bir olayı akktaracağım.
   Kış mevsimini arılarımdan zayiat vermeden çıktım. yaklaşık 10 gün önce(havalar daha sıcaktı) bir koloni yağmacı oldu ve bir zayıf koloniyi söndürdü farkettiğimde hemenmüdahale ettim çerçeveleri ve kovanı oradan uzaklaştırdım.zayıf bir arıydı bu mevsimde  normal bir durum du benim için. ertesi gün aynı Koloni başka bir  kovana saldırdı. Arılğa uğradığımda iş işten geçmişti . Arıları telef etmiş fakat balları henüz sökememişti. Bu sönen koloninin ana arısı varmış ve az da olsa günlük ve çıkmak üzere yumurtası varmış. Acizane arıcılık bilgime göre analı kovana yağmacı pek girmezdi.Bundan sonra ki  günde Aynı arı başka kovanlara yağmacıya girmeye çalıştığında yağmurlama su ile müdahale ettim ve kovanları kurtardım . Bu yağmaya giden kovanı açtığımda tüketecek balı olmadığını gördüm.Bir hafta boyunca her gün şerbetleme yaptığımda yağmacı olmaktan vaz geçti .Diğer kovanlarla  beraber şerbetleme ile arılar açlıktan anca kurtuluyor burada daha ..Kat atmaya  daha çok zaman var burada .
    Biraz ucunca yazı oldu kusuruma bakmayın artık.... saygılar ..

Şu erkek arı meselesi beni biraz üzmeye başladı.Daha önce kapı önünde ölü erkek arılar görünce herhalde erkekleri dışarı atıyorlar sandım.Bugün ki kontrollerde kovan diplerinde 3-5 tane,nasıl desem alkol almış gibi,sersemlemiş erkekler vardı.Böyle uyuşuklardı,cok yavaş hareket ediyorlar ve kapı dışarı edilmeler devam ediyor.
Daha önce böyle bir şeyle karşılaşan biri var mı ?Bana yardım edebilir mi acaba ?

Aynısı benim arılarımdada mevcut,

benim şahsi fikrim kendi arlarımda stoklarını tüketenlerde görüyorum veya tükenmek üzere olanlarda

sizde de aynı olabilir