Bulunduğumuz ya da haber aldığımız bölgelerin durumlarını paylaşalım

Ah erkekler ah…

Alkol almışlardır…

Efkar basmış…

Ancak sebebi varroa olabilir.

8 nisan 2011 Yalova…

Arılara 4 gün önce verdiğim şurupları tamamıyla bitiren arı oranı yüzde 30.Geri kalanı yemlikte duruyor ekşimiş kokmuş.

Soğuk ve yağışlı geçen nisan ayının ilk günleri sıkıntılı geçiyor.

Genel yavru durumu 2/4 çerçevede yavru var.Nektar akımına 2 ay gibi bir süre var.

Erik çiçekleri kademeli olarak devam ediyor, şu arıların sıkça ziyaret ettikleri çiçek onlar.

Söğüt ağaçlarıda şu anlarda arıların tercih ettiği evsahipleri.Polen konusunda arılara ikramlarını esirgemiyorlar.

Alınmayan şerbetler ekşiyor mu ? Benimde 1 hafta verdiğim şuruplardan hala bitmeyenler var … Az vermiştim 1 bardak kadar ama onu da alamayan arılar var…

Ankara hala düzensiz gidiyor hava sıcak ve soğuk arasında günlük çok fark oluyor kolonileri 5’er çerçeve sıkıştırdım kek beslemesiyle devam ediyorum serbet vermeye cesaret (ekşime olmasın diye)edemiyorum bulunduğum bölgede kayısılar daha tomurcukta açan çiçek pek fazla yok kaysılar açar açmaz şerbet vermeyi düşünüyrum yavru normal standartta görünüyor sadece salkım bölgesinde 2. veya üçüncü çerçevede

İstanbul gayet iyi arı tam açılmış,yumurtlama tam pölen akımı gayet iyi geç kaldık diyordum ama arılar zamanı bizden iyi biliyor biz boşuna yırtınıyoruz.

Bugünlerde şurupları içemeyen kolonilerde sorun aranmalıdır.

Özel bakım gerektirir…

Ekşiyen şuruplar, kaybolan milli servet olarak doğaya…

Hava ısısının düşüklüğü şurup almakta zayıf kolonilerde sorun yaratıyor ama bunun başka birkaç sebebi de var…

Arı kadrosu az artınca açıyoruz hemen koloniyi…

Bir de kadro değişiyor hızla bugünlerde gençler işi bilmiyor… O şurupluktan şurubu da almak erbab işi…

Ayrıca besleme yaparken zayıfa da güçlüye de aynı miktarda sıvı veriyoruz…

Güçlü ödüllendirilmeli tam aksine…

Zayıfa olması gerekenden az - güçlüye olması gerekenden çok…

Halil bey, çok güzel bir konuya dikkat çektiniz. Genel olarak bir çok arıcı aynı hatayı yapıyor.

Şurup verirken arının gücüne dikkat edilmiyor ve düz ara aynı standart uygulanıyor.

Şuruplama muhakkak arı gücüne göre ayarlanmalı.

Ben güçsüz arıya şerbet vermiyorum şerbeti güçlü arıya verip güçlü arıdan ballı pölenli çıkmak üzere yumurtalı veye duruma göre sadece ballı çita veriyorum her türlü risk örtadan kalkmış oluyor,ne şürüp ekşir nede yağmacılık olur.

Bu günlerde ben de aynı uygulamayı yapıyorum. Şurup yemeyenlerdeki ya da az yiyenlerdeki fazla çıtaları da alıp şurup yiyenlere koyuyorum. Az yiyenleri yeni yavru çıkmakta olan çıtalar vererek desteklemeyi düşünüyorum.

Halil Abi varroa artık aklıma gelebilecek son şey diyebilirim.Sonbahardan beri kökünü kurutmak üzereyim onların.Şöyle söyleyeyim şerbetliklerin altına erkek gözlü petek ördüler ve yavrular kapandıktan sonra kestim, hepsini inceledim en fazla 5 tane varroa görmüşümdür.Yaklaşık 10 tane şerbetliğin altından petek kesmişimdir.

Öğleye kadar hava iyide, öğleden sonra çok rüzgarlı geçiyor. Gecede bayağı soğuk oluyor. Arıların neşesi öğleye kadar güzel.

selamlar valla arılarda şaşırdı bizde hadi yarın oldu işimiz aslında kovanları deyiştirmem lazım kovanların bazılarının icine şerbet dökülmüş bugun gittim hava kapadı verdim şerbeti döndüm malum kovan boyama cerceve temizleme işleri yaptık birde benim arılarda şerbet eksik olmuyor bitene veriyorum petekleremi sitok luyorlar acaba peteklere bal koyuyorlar

P.tesi bakarız ne yapıyorlar… :smiley:

halil bey sen gelicen diye telaşe yapıyorum zaten ben acemi arıcıyım duyrulur öyretmenden korkan cocuklara benziyormuşum hanımın demesi ben korkmuyomda başımın üstünde yerin var beklerim

Sınav yok abi, rahat ol. :slight_smile:

Hemşeri kontenjanımızdansın malum…

Bizim arılığa gelen üstadlardan da biz telaşe yapıyoruz ama öğreniyoruz hep birşeyler…

Hem o kadar besleyip durma onları… :wink:

ha şöyle şimdi rahatım ama heyecan devam

İzin günüm cumartesini fırsat bilerek arılara gittim. 2 kolonime ait kovanların katları olmadığından katı olan kovanlara aktarma yaptım. Birisinde 10 cıtadan 9.ya yavru bastığından(8’i yavrulu) yavruluğa 2 ham çerçeve ve hazırdaki 2 ballı çıta ile toplam 4 çıta ilave sonucu kat attım. Diğerinde 9 çıtadan 9.ya yavru bastığından (8’i yavrulu) yavruluğa 2 ham çerçeve ve hazırdaki 3 ballı çıta ile toplam 5 çıta ilave sonucu kat attım.
Arıların oğula gitmesini engellemek için ortalama kaç günde bir ham petek ilave vermek gerekir veya verdiğimiz ham petekleri kabartınca mı yoksa yavru atınca mı ham petek ilave etmeliyiz. Ayrıca yavruluktaki çıtaları hava müsaitse haftada bir kontrol etmek yeterli olur mu?

16 Nisan 2011 Mustafakemalpaşa,
Saat 12 gibi arılığa gidildi,arılığın önü sanki oğul vermiş gibi çok iyi bir akım var.Kovan önünde bekçi arılar bile yok 15-20 arı giriş yapıyor bir o kadarı uçuşa çıkıyor.Acaba diyorum şerbet vermeyi azaltsak mı?
Öğleden sonra Susurluk’a bir arkadaşın arılığına gidildi,o arkadaş daha hiç şerbet vermemiş ve arılarda pek çalışma da yoktu.(hava biraz serinlemişti)

16/04/2011 Cumartesi…BİGA
Havaların muhalefetinden dolayı arılarımızın bakımlarını istenilen düzeyde yapamamaktayız, bu yüzden oğula meğilli kovanların olabileceği düşüncesindeyim.

Şerbetlik lerinde salkıma çıkan arılar mevcut, oradan bana bakarak bize ayar çek… yoksa ayarı biz çekeriz dediklerini hissediyorum.

22.04.2011
MERSİN
Havalar 3-4 günden beri çok kötü,ana arılarımın hepsi çıktı ama çifteleşemezlerse diye endişe ediyorum
Çiftleşme süresinin genelde ana arı çıktıktan sonra 4 gün içerisinde olacağını okumuştum,ama bu süre maksimum kaç bilmem?