Yok daha neler…
Belki de aynı Türkçe öğretmeni okutmuştur bizi.
Yok daha neler…
Belki de aynı Türkçe öğretmeni okutmuştur bizi.
http://img87.imageshack.us/img87/5218/51447943.jpg
Bekir kardeşim; istersen öğrenirsin, öğretirler.
._ , _ ; _ ?_ Bak dört tanesi yeter. Hemşerini üzme.
Valla, son zamanlarda hiç bu kadar gülmemiştim.
Halil Bey, sağolun…
Benim nefes çalışmaları iyidir umarım?
basra bey benim yazıyı bi oku . birdaha mesaj yazarsan iyidir . yazamassan iyi deyildir. bizim evler yığma tuğla . siz diyorsunuz üstüne kat cıkalım .bende istiyorum ama biraz calışmak lazım .
Bekir kardeş, her şeyin doğal olanı makbul, içten ve gönülden yapılan hiçbir şeyde kusur aranmaz.
Bu sade ve doğal samimiliğini, yazım kurallarına uyarak geliştirebilirsen daha mükemmel olur.
Halil bey, hemşeri olarak seni himayesine aldı, o yönden endişen olmasın, yeterki doğallığını kaybetme. ![]()
Hadi Bekir abi yine iyisin bak Halil abide seni himayesine almış ![]()
Sn dostyolu,teşekkür ederim.
5-6 arının ölümü normal, bunların ömrünü doldurma sonucu ölen arı olma ihtimali yüksek.
Arıyı açma ihtimalin yoksa, kovanların polen çekmecesi ise çekmeceleri kontrol et, açlık tehlikesi olan bir kovanda çekmeceye dökülmüş bol miktarda petek kırıntısı olur.
Kışa girerken yeterli besin stoğu yaptırdıysan endişe edecek birşey yok zaten.
Değerli arkadaşlar Ordu da 3gündür hava biraz ılık Pazar günü 20 -30 arı kapağı kaldırdık arılar polen taşıyor kadro durumu fena değil am açlık için ilgili bölge arkadaşlarımıza DİKKATLİ OLUN tavsiyesinde bulunabilirim.İyi akşamlar
Bilgiler için ALLAH razı olsun. Mehmet Abi malesef kovanlarda polen çekmecesi yok. Ama yaptırmayı istiyorum. Havalar biraz daha ısınırsa bakmayı düşünüyorum saygılar.
Selam ben de İzmirde arıcılık yapıyorum.Şu sıralar buralarda hava 20 derecelerde.Arılarda nektar ve polen toplama hızı 3 gündür artarak devam ediyor.Dün yaptığım kontrollerde yavru alanı beklediğimden de büyüktü. Havaların soğumasıyla inşallah bocalamazlar.
Dün sadece iki aksaklık karşıma çıktı;
*Bir kovanda hiç yumurta yoktu tam teşhisi koymuştum ki ana arı beliriverdi,“apışıp kalmak” deyimi o anki durumun özeti gibiydi.(Bence kolonide aynı durumda onlarda ne yapacaklarını bilmiyorlar.Bir çıta yavrulu çerçeve verip,sonucu beklemeyi düşünüyorum)
*Diğer sıkıntı ise bir kolonimin de ana arıyı tehtit etmesiydi.Bir çerçevenin ortasında 4-5 tane boş ana memesi gördüm,işin ilgin yanı bu koloniye arılıktaki en çok yavru alanı olan desem yalan olmaz.(Bence bilöf yapıyorlar ki değilsede ben öyle olmasını istiyorum.)
sn. Cem izmirin neresindesin ben 20 dereceyi göremiyorum ? polen tek tük, nektar desen yok sakın suya uçuyor olmasınlar rast gele
Geçen hafta ana arı çiftleştirme kutusunu aktarmıştık,bu kutunun bu haftaki durumu.
http://img824.imageshack.us/img824/2562/resim0461.jpg
Kutuyu aktarma işlemine başlarken,
http://img189.imageshack.us/img189/2279/resim0471.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/3028/resim0482.jpg
http://img833.imageshack.us/img833/3443/resim0501.jpg
ve kutunun bu haftaki durumu
http://img541.imageshack.us/img541/4019/dscf0107i.jpg
Merhaba, üst çıtaları U çivisiylemi çaktınız. Yoksa zımbaladınızmı. Bereketli ve sağlıklı olsun.
S. A. Arıdostları
Giresun’da (kıyı kesimi) arıcılık yapıyorum,geçen cumartesi günü hava sıcaklığı biraz yükseldiği için genel bir kontrol yaptım, kolonilerin çoğunda bal durumunun iyi olduğunu gözlemledim.İki kolonide bal durumu kritik düzeydeydi bu kolonilere ballı çerçeve takviyesi yaptım.Diğerlerine de birer bardak koyu şurup verdim -iyi mi ettim bimiyorum çünkü sıcaklıklar düştü-.Bazı kolonilerde yavru vardı bazılarında yoktu;üç çerçeveli bir kolonimde 20-25 kadar toplu arı ölümüne rastladım,ortadaki çerçeveyi çekip kontrol ettim.Kapalıdan günlük yumurtaya kadar eliçi kadar yavru vardı.Kapalı gözlerde 3-4 kadar çürümüş yavrular vardı ben de çerçeveyi alıp imha ettim.Arılar az da olsa uçuşa çıkıyorlardı.
Merhaba, üst çıtaları U çivisiylemi çaktınız. Yoksa zımbaladınızmı. Bereketli ve sağlıklı olsun.
Kutularla birlikte gelen çerçevelerin bazıları çivili bazıları ise zımbalı…
Siz sorduğunuza göre inceden bir hazırlık mı var?
Ben o zaman şöyle söyleyeyim.
10 çerçevelik yan kulakları ben veririm, siz alt-üst çıtaları nasılsa kesersiniz… ![]()
Canım Kardeşim;
Hızır gibisin vallahi. 29 nolu çırayı yaktın bu soğukta oturttun bir yanıma, o tutuşmayla amatör ana arı yetiştirme sayfa 39.u yakaladım evirip çevirip okuyorum. O arada çevrim dışına boşa alıyorum. Kafa yorulunca ara veriyorum. Bir nevi tahrik oldu. Sağ ol.
Yukardaki resmi görünce, çerçevedeki çivi çakılışını gördüm. Bende zımba makinası varda onu çakamaz. Ya büyük makina veya U çivi diye düşündüm. Ben bakınca görmeye ve hisse almaya çalışırım. Yani AKTİF bakış.
Sayende inşallah çalışmayı daha iyiye götüreceğim. Fazla detaya giremem biliyorsun. Ekip çalışmanıza hayran oldum. Ben değil, Biz’in en güzel örneği. Külfette ve nimette. Ne güzel. Daim olsun inşallah.
sn. Cem izmirin neresindesin ben 20 dereceyi göremiyorum ? polen tek tük, nektar desen yok sakın suya uçuyor olmasınlar rast gele
Erdal abi ben izmir/Karaburun'dayım.Burada hava birkaç gündür 18-20 derece arasında.
Polen gelişi iyi durumda diyebiliriz.Bizimkilerin keyifleri yerinde anlayacağın. ;)
http://www.kiloazaltma.com/resimler/karabas-otunun-faydalari-1.jpg
Sizin oralarda var mı bilmem ama burada karabaş otu sanırım nektar kaynağı.Arılar şu sıralar onlarla uğraşıyor.
Su konusunada gelirsek sanırım arılar petek gözlerine su depolamazlar.akşam üzeride kapıda kanat çırpan arıla gördüm fazla iddalı olmamakla birlikte bununda bir işaret olduğunu düşünüyorum. ;D
Yolunuz buralara düşerse beklerim...
Herkesin başarılarla dolu bir sezon geçirmesi dileğiyle..
Çok şükür…
Yaşıyorlar…
Günlerdir zihnimi oyalayıp duruyordu;
“Acaba balları bitmiş midir? Ölmüş olabilirler mi?”
Meteoroloji 9, arabanın termometresi 11 deyince koptum gittim.
Köye kadar gidip arabayı bıraktıktan sonra tarla yolundan karlara
basmaya çalışarak yaklaşık 3 km yürüyüp arılarıma kavuştum.
Ekim sonunda beş çıtaya basan arılar sıkışık nizam 3 - 3,5 çerçeveye
basıyorlar. Duvar çerçevesi ballı. Diğerlerinde sadece kemerler kalmış.
Koyduğum 2 kg kekin de yaklaşık yarısını yemişler. İlginç olan, varroa
mücadelesi için koyduğum “kurabiye” tamamen bitmiş. Dışarı atmadılarsa
iyi bir şey. Üşütmekten korktuğum için dip tahtasını kontrol edemedim.
Bir çerçeve eksiltip ballı petek verdim ve tedbir olsun diye de örtü üzerine
toz şeker koydum. En azından Mart 15 i görürûm herhalde.
Bir de baharı kayıpsız atlatırsam muhteşem olacak.
Biliyorum size komik gelebilir ama bu benim ilk
kışlatmam…
Arı açmak denilince ne anlıyoruz?
Hava şartları ne olursa olsun, şöyle kıyısından sadece açıp bakmanın mahsuru olmaz ki?
Kalkıp çerçeve çekmeye tabi ki gerek yok ama arının yaşadıklarına dair kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.
Yoksa ölen arılarınız varsa ve bunların uçuş delikleri de açık kalırsa, iyi bir havada uçan arılar tarafından yağmalama başlar.
Yağmalama ölen arılarla biterse iyi…
Halil abi siz arıyı istediğiniz zaman açabilirsiniz demiştiniz. Bende bundan esinlenerek birazda mecburiyetten arılara iki 3 günlük kek yaptım vermeyi düşünüyorum ama düşündüren nokta ben çalıştığımdan dolayı sabah işe gitmeden yani güneş doğmadan veya arıların güneşi yeni gördüğü zamanda açıp çıtalara dokunmadan kenar boşluklarına kek vermeyi düşünüyorum bu havalarda acaba bir sakıncası olurmu? Ayrıca tecrübesi olan abilerde aydınlatırsa memnun olurum. Saygılarımla.
Merhaba arkadaşlar,
Mustafakemalpaşa’dan sevgilerle…
Pazar günü arılarıma kek vermeyi düşünüyordum olmadı,mecburen Biga’ya memleketime gittim.Babam yaşlı rahatsız dile kolay 90 yaş yaşamış onu ziyaret edip akşamı döndüm.Dün kek verdim, bügün gene gittim varroa şeridi koydum kovanlara.Erken mi bilmiyorum ama sormadım da arkadaşlara.Arılarım genelde sakindi bir koloni dışında,onlar yazın sakinmiş kışın kovanı açınca o sakinlik kalmıyor.Arıların durumu tahminimden iyi ben bir kovan hariç kışı atlatamaz diyordum.Zaman zaman sanki yavru uçuşu gibi kalabalık uçuş yapıyorlar,baştan yağma olarak yorumladım ama değil.Kovana gelenlerin bir kısmında polen var sarı ve kırmızı renkte bir kısmı boş geliyor belki de bal yada su getiriyorlardır.
Arkadaşlar bir şey danışmak istiyorum benim arılarım daha önce okul bahçesinde idi.(Yönetmelikte var İlköğr.Kur.Yön.)Oyun alanı dışında bahçe ile aralarında sıkça ağaçlar vardı)bir öğrenciyi bile sokmadılar.Bu yıl başka bir okula taşındık,okul bahçesi gene uygun ama köyü köylüyü daha iyi tanımıyorum bu yüzden hemen bahçeye arı koymadım.Bir yada iki kovan koymak istiyorum kızdırınca bütün arılar sokar ama bazı cinsleri duyuyoruz sakin diye.Yardımcı olursanız sevinirim selamlar.