Çıta telleme usullerinizi paylaşırmısınız?
Şu aralar elimiz boşken tellesek ama yazın gevşemese ???
Çıta telleme usullerinizi paylaşırmısınız?
Şu aralar elimiz boşken tellesek ama yazın gevşemese ???
arkadaşım teli tak ama sıkma mum takacağn sirada gerdirir mum takarsın.
ilk önce tellemeye başlamadan önce çıtaların kuru olması gerekir. Yaş çıtalar, iyi kurutulmadan tellenirse havaların ısınmaya başlamasıyla kurumaya başlıcaktır.Çerçeve kurudukça çekme olacağından çıta teli gevşicektir.Ayrıca önceden tellediğiniz çıtaları örneğin 15-20 adet çıtayı üst üste koyup bir iple bağladığınızda çıtada gevşeme olur.çıta tellendikçe dizilirken sıkıştırma yapmadan dizilmelidir.
Hiç birşey olmaz abi eğer güzel bir şekilde tellersen uzun yıllar bile kalır,ama o telleme aparatını bulman lazım ama bulamassın aynısını anca yapabılırsen yaparsın çunku bunu ben yaptım tasarımı sadece bana ait
cıtayı karşıklı yancıtalar dan tutturan sıkıştıran bir alet yapacan bende var mesela telı sıkacan sonra o aparatı bırakacan germe gergın halde duuryor kaldır at gene esneme yapmıyor.bi ara resmını ceker atarım ıstersenız…
merajkla bekliyorum kendi adıma
Bu resmi internetten arşive atmıştım…
Uygun zamanda yaparız diye…
Sırası geldi sanırım…
Vizyon oluşturması adına…
Böyle bir sistem yapmadım ama işkence kullanarak aynı mantıkla çerçeveyi sıkıştırdıktan sonra teli sabitledim. Ortaya çıkan sonuç ne yazık ki hayal kırıklığı. Çünkü, tel, çıta yumuşak ağaçtan yapılmışsa veya ağacın suyu uygun yöndeyse, kendini gevşetene kadar ağacı kesiyor.
Bu sistem kullanılacaksa mutlaka kuşgözü kullanılmalı. Bulunabilirse tabii… Ankara Ostim’deki kalburüstü nalburlarda bile yok…
arkadaşlar ben matkabın ucuna kafası kesilmiş çivi takıp deliyorum delerken yakıyor sanki daha sağlam oluyor gevşememiş gevşesede fark etmiyor cünkü tel germe aletinle gerip takıyorum peteği
Sayın Bostancı,
Kalbur altı elektrik tesisatçılarında/malzemecilerinde bile “izolesiz kablo ucu” bulabilirsiniz. İstediğiniz çapta hemde…
Telin yan çıtaları kesmemesi veya yarmaması için kuş gözü takılabilir.
Ama kuş gözü bulmak biraz zor diyenler için başka bir yol:
Deliğin dış tarafında telin yattığı yere tel zımbası ile bir tel çakmak yeterlidir.
Hatta telin başlangıç ve bitiş ucunu aynı zımbayla sabitleyebiliriz.
Çerçevelerin basit tamirinde de tel zımbası kullanılabilir.
Her arıcının bir adet tel zımbası olmalı.
Sayın Tabanca, katkınıza teşekkürler. Yarıklı pim kullanmayı bile denedim ama kablo pabucu aklıma gelmemişti.
Sayın Akın, haklısınız; ben de zımba kullanıyorum ama eğer teli takarken çerçeveyi Halil Beyin yüklediği fotoğraftaki gibi kasarak zımbalarsanız tel ağacı mutlaka kesiyor.
Sayın Önder BOSTANCI:
Zımba telini hemen deliğin dibine çakarsanız, yarılma pek olmuyor.
Sanırım siz zımba telini değişik yere çakıyorsunuz gibi geldi bana.
Yakın gelecekte çerçeveye tel takma şenliğimiz olacak, sonbahar-kış işimiz ne?
Şu kuşgözlerinden göreyim bari…
Mehmet Gençünal abi’den örnek alayım biraz…
Sanırım mesaj alındı, yanınızda örnek bulundurun…
İşim ne deli gibi kuşgözü takarım çerçevelerin yan deliklerine…
Belki de deliklerin büyük delinmesi gerekir…
Hani büyük delinmesi gerekiyorsa…
Sayın Akın Hocam,
Sanırım benim sorunumun temelinde zımbadan ziyade çıta “kalitesi” yatıyor.
MARTI SAN. VE TİC
DEMİRCİLER SİTESİ 4.C NO:49
İSTANBUL / ZEYTİNBURNUTÜRKİYE
Telefon numarası : (0212) 5103641
Bu telefondan çıta yüssüklerini sipariş edebilirsiniz adresinize göndereceklerdir.
Bu sabah bizim arıların yanındaki ŞATO da uyandım yağmur yağıyor ,iş pek yok çerçevedeki telleri germeden başka ,
Kışten çerçeveleri yapmış tellerini takmış germe işlemi mum takma zamanına kalmıştı.
İnterneti açtım bizim arıcılar neyapıyor dıye baktım konu,ış aynı
Arkadaşlar çerçeveye kuş gözü fılan takmadan bahsediyor ,haklısınız güzel birşey ama nereye kadar yapabılırsınki 5,10 arısı olana amennada fazla olan nasıl uğraşsınki
Bence telı normal bir şekilde gerin yeter ,saz teli gibi gergin olmasında da luzum yok .
Benim görüşüm sağımda fazla gergin telli ,yeni çerçeveler fazla suratlı çevrilince daha çok bozulmaya meyilli oluyor.
Arıların yanındaki şatoda uyanınca bir rehavet çökmüş Ahmet abi’ye sabah sabah…
Günaydın abi…
Kışın yattın hep, şimdi de kuşgözü takmak zor geliyor…
kuşgözü takılı bir çerçeve örneği olan abilerimiz paylaşabilirlermi.
Bence de iyi olur.
İki senedir hazır kabartılmış ve daha önceden tel çekilip temel petek kullandığım için, aldığım kuş gözlerini kullanmak kısmet olmadı.
O yüzden ilk fırsatta örneğini resimlendirip yayınlarım.