Cihan TAŞKAN Arılığı

Merhaba kıymetli arıcı dostlarım ve abilerim.
Ben bu sene(2021) Haziran ayında bir arı ile başladım arıcılığa. Babam 10-15 sene kadar arıcılık yaptı(sonradan çok amatör yaptığını farketmiş olsam da) ancak bizim okul iş vs. sebebler arı işiyle ilgilenme fırsatı vermedi. Babam MS hastası oldu bilinci iyice zayıfladı zor yürüyor zor konuşuyor ama her gün mutlaka arılardan bir kez bahseder. Ben de geç kalmış da olsam bu işe girişmeye karar verdim. Maksadım şuanlık hobi duruma göre ticari de neden olmasın. Ve farkettim ki hakikaten harikulade zevkli bir işmiş geç kalmış olmama pişman oldum keşke daha erken başlasaydım.
Öncelikle kendimi tanıtayım yaşım 33 Emniyet genel müdürlüğünde sivil mühendis olarak çalışıyorum ismim Cihan memleketim Konya/Yunak Ankara da ikamet ediyor çalışıyorum. Hafta tatillerinde ve senelik izinlerde arılarımla ilgilenebiliyorum. Sizinle Haziran ayından beri yaptıklarımı paylaşmak istiyorum.
Haziran ayında 7 çıtalık hayli kuvvetli bir arıyı babamın arı hasreti sebebiyle amcamın oğlu tarafından hediye edildi tabi babamın ilgilenme imkanı ve şuan köyde oturmadığından koyacak yeri olmadığı için ben alıp Ankaraya getirdim sirkelide kayınpederin bahçesine koydum. Arı cinsini bilmiyorum veren kişi de bilmiyor. Haziran ayı biraz nektar akımına yetişme açısından geç kaldım düşüncesi ve arı sayısını arttırma niyetiyle bölme yaptım. Bölmeyi yaptığım hava kapalı ve yağmurlu olduğundan ana arıyı görmeden 3 ve 4 çıta olarak iki kovana bölmüş oldum ve sonradan ana arı yüksüklerini bozmaya gittiğimde gördüm ki 3 çıta ile bölme yaptığım kovanda kalmıştı ana arı. 3 çıtanın biri ballı polenli biri ful kapalı yavrulu biri açık yavrulu idi.
Tabi ana arı yüksüklerini bozmaya gittiğimde bu 3 çıtalı kovanın önünde daha olgunlaşmamış çıkmaya yakın ölü arı yığınıyla karşılaştım. Arıcılarla yaptığım bilgi alışverişi sonrasında arı nüfusunun yeterli olmadığından dolayı yavruları ısıtmadığı ve bu arıları söküp attığı sonucuna ulaştık. Bir arıcının tavsiyesi üzerine bu üç çıtalı kovanın önüne diğer kovandan bir çıta alıp çırptım ve kovana girmesini sağladım.
Yaptığım hata ana arıyı kovana ürettirmek oldu ve hayli zaman kaybettim. Şuanda her ikisi de 6 çıta civarı. Son on beş gündür gün aşırı şuruplama yaptım başlarda şurupluktan yaptım güneş batımından 1 saat kadar önce ama her defasında arılar hareketleniyor yağmaya uğruyor gibi davranıyordu her iki kovanı da aynı anda beslememe rağmen. Bende son iki şuruplamayı buzdolabı poşetiyle yaptım daha randımanlı olduğu kanaatine vardım. Şuruplama sırasında birer kiloluk polenli fondan şekeri de verdim. Stokları şuan çok iyi. Maksadım arı atımını arttırıp hem genç hem kalabalık nüfusla kışa girmesi. Gün aşırı şuruplamayı bıraktım ve şuan haftalık bir kez büyük buzdolabı poşetiyle şuruplamaya devam edeceğim. Son kontrolde her ikisinde de iki çıta kemer balı haricinde yavrulu üçüncü çıtaya da avuç içi kadar yavru atmıştı.
Şimdiye kadar ki yapmış olduğum uygulamalarla alakalı yorumlarınız neler?
Kışa kadar ki süreçte nasıl bir yol izlemeye devam etmeliyim?
Erken bahar için düşüncem arıyı kısa sürede takviyelerle kuvvetlendirip her iki kovandan ikişer daha bölme yapıp kovan sayısını altıya çıkarmak bu durumda nektar akımına yetişebilir mi?
Önerilerinizi merakla bekliyorum…

Cihan kardeşim öncelikle hayırlı uğurlu olsun yeni uğraşın. Varrova mücadelesini en iyi şekilde yapmayı ihmal etme. Sonrasında Özer ve Süleyman beyi takip etmeyi ihmal etme senin bölgende olduğu için dönemsel yapılması gerekenler hakkında fikir verir.
Özellikle kışı atlasında baharda bölme yapmak kolay. Ilkbaharda kati doldurduklarinda 2 şer 3 er bölme alırsın hemde balada yetışır elindeki koloniler, ana bal akımı dönemi içinde bal alacağın koloniden pupali birer çerçeve takvide yaptın mı o sezonda urettigin yeni bölmelere onlarda kışa kadar kendini kurtarır…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Teşekkür ederim. Tavsiyeleriniz için ayrıca teşekkür ederim. Evet varroa hususunu atlamışım. Varroa ile alakalı zaman zaman ısırgan otu koydum çıta üstlerine şuruplama süresince de 5 çeşit aromatik yağ(kekik, karanfil, nane, biberiye, ısırgan) karıştırıp kartona emdirerek çıta üstüne bıraktım ve her açtığımda çıta aralarına pudra şekeri serpiyorum(pratik ve doğal olması açısından tecrübeli arıcılardan edindiğim bilgi doğrultusunda). Haricen tavsiyeleriniz olursa dikkate alacağım.

Aramıza hoş geldin hayırlı olsun çok fazla besleme yapma ana arıya yumurtlamak için alan kalsın.

Aromatik yağlar yağmayi tetikler diye düşünüyorum besleme doneminde, kullanmadığım için sadece tahmin…
Oksalik asit dihidrat vede formik asit uygulamanida tavsiye ederim.
Tabi bunlar için Özer vede Süleyman beyle irtibatli ol ki Ankara bölgesi iklimine en iyi onlar aşinadır, özellikle formik asit uygulamasında bilgi alışverişinde bulunmadan uygulama kolonin az olduğu için ana kaybı yaşarsan emeğin bosşa gider…

Foruma hoşgeldiniz.

Arılığınız hayırlı olsun. kovanlarınız bal ile dolsun.

Varoa mücadelesini yaptıktan sonra fazla çerçeveleri al. Arıları sıkıştır.

İyi dilek ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Sıkılaştırma işlemini yapacaktım ancak yapılan takviyeler sonrası arı nüfusunda bir miktar artış olursa diye biraz bekleyeyim dedim. Bunu beklemedin mi sıkıştırma işlemi yapmamı tavsiye edersiniz en geç zamanlama nasıl olmalı. Kovanlara fazladan petek verilmedi zaten bu sene ancak birer petek fazla olduğu aşikar şuan için. O petekler boş değil şuan için biraz bal var tamamen boş petek yok içerisinde.

hoş geldiniz.
forumda ustalar sıkıştırmayı şöyle tarif eder : arı son çerçevenin dışına da basacak. boş kalan alanı bölme tahtası( çuval içinde strafor kullanıyorum ) ile daraltınız.
bu saatten sonra artış olmaz diye tahmin ediyorum.
kışlama için duvarların ful olması çok iyi olur.

Kıymetli üstatlarım acil bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. 6 çıtalı kovanımı bu hafta kontrol ettiğimde ana arının nerdeyse hiç yumurta atmadığını gördüm birkaç tane görebildim sadece. Kapalı yavrusu da avuç içi kadar anca gördüm. Polne var bal da var takviye de veriyorum etrafta çok eşek arısı var bundan olabilir mi ne önerirsiniz. Yanındaki 5 çıtalı kovanımda yumurta azalma olsa da atmaya devam ediyor çok bir sıkıntı görünmüyor. NE yapmamı önerirsiniz…

Kişlamaya geçmiş kolonilerde yavruyu durdurma yada azaltma normaldir soguk oldugunu düşünerek Ankara için söylüyorum. Eğer çekebiliyorsa stoklarida tamsa azar azar beslemeye devam et…
Benim bölgemde olsa bu durum anada problem var derim, çünkü bizde sonbahar yavrusunun pik yakma dönemi bu günler…
En sağlıklı bilgi alabileceğin yer yani kıyaslama yapabileceğin çevrendeki arıcılar…
Bu arada eşek arısı baskısı uçuş yapmalarına egel olacak kadar fazlaysa buda yavru düşüşüne sebep oluyor, bende bu yıl bu duruma şahit oldum sürekli mücadeleyle eşek arısı popülasyonunu düşürerek az çok normale donderdim gidişatı.

Cihan bey… ben de Ankara da arıcılık faaliyeti ile uğraşıyorum. Kovanınızı takip edin… eğer kovan deliğinden Sarıca arının girdiğini veya çıktığını görürseniz kovanınızın nüfusuna göre çerçeve alarak iyice daraltın. 5 çıta ise icap ediyorsa 4 veya 3 çerçeveye kadar düşürün. giriş deliğini yan yana iki arının zorlukla girebileceği kadar daraltın. Tüm bunlardan sonra mümkünse kovanın yerini değiştirin. bunun yapılma şart ve şekli bellidir. Aksi halde sarıca arıların saldırısı durmaz. çevreye sarıca arı tuzakları kurun. sirkeli seyreltilmiş şerbet de olur et vs. benzeri tuzaklar da olur.

Ankara için şu saatten sonra yavru atımı artık kâr dan çok zarar getirir. nüfus seyrek ise zaten atmasa daha iyi… ısıtamazsa hasta olur. Sonra sizi çok uğraştırır. havaların aniden ısınıp soğuduğu şu zamanlar yeni yumurtayı arzu etmeyin derim ben… Eğer bahsi geçen kovanınızın yalıtımını iyi yapar ve düzgün sıkıştırırsanız, iki çerçeve de olsa arılar inş. kışı atlatırlar… Artık koyu besleme ile stok yapımı için son 15 gün desek yalan olmaz.

Açıkçası beni kaygılandıran bu kovanın ana arısı bu sene böldüğüm kendi ürettiği ana ara ve diğer kovanda bu durum söz konusu değilken (üstelik diğer kovan 5 bu kovan 6 çıta) yavru atımını durdurmuş olması tavsiyeleriniz için teşekkürler dikkate alacağım.(Bu arada anaarıyı gördüm herhangi problemli bir durumuna şahit olmadım sağlıklı görünüyordu)

https://www.hizliresim.com/ak935zq https://www.hizliresim.com/3dvw53q
İki kovandan da birer petek daha alarak sıkıştırdım. Yavru atmayı durdurmuş dediğim kovanda 10-15 civarı yumurta anca görmüşümdür iki çıtada.
Aldığım çıtaların birisinin köşesinde resimde de paylaştığım şey propolis mi?
Bir arıyı da çok sayıda arı çekiştiriyordu yabancı kovandan olduğu içinmi? Bazen de iki arının birbirine yapıştığını birisinin diğerini tutarak sürükleyip uçup götürdüğüne şahit oluyorum yorumunuz nedir?

Eğer yağma olayına maruz kalıyorsa bu da yavru atımını bahsettim gibi düşürür…
Yağmaya uğrayani çok yıpratır…

İlk aşamada kovan girişini bir parmağın girecek kadar daralt. Girişi daraltma yaparken giriş deliğini içerdeki çerçevelerin ortasına gelecek şekilde ayarla…

Beslemeyi akşam yap diyecem ama havalar soğumaya başladığı için surupluktan beslemeyi zor çeker. Buz dolabı posetiyle besleme yaparsın stok sorunu varsa…

Bu yavruyu kesen kolonide stok çok zayıfsa diğer koloniden ballı duvar çerçevesinin birini al bunla değiş tokuş yap…

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kovan içindeki arının kullanmadığı ÇERÇEVELERİ bölme tahtasının gerisine almalı, arılar yapılan besleme ürünlerini kışlayacak alan içine depolaması sağlanır.

Yabancı kovandan gelen yağmacı arı bal çalıp dışarıya çıkarken yakalanmış.Çaldığını kusturuncaya kadar çekiştirirler.

Tavsiye ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Her iki kovanda da stok durumu çok iyi ilk çerçeve arkalı önlü sırlı son çerçeveye kadar kemer kısmını da aşan hatta son iki çerçevede arkalı önlü yarısı sırlanmış diğer gözenekleri dolu bal var. Beslemeyi her hafta sonu poşetle yapıyordum stoklar hayli yeterli olduğu için bu hafta son beslemeyi yapıp birer kek koymayı düşünüyorum.
Gözlemlediğim kadarıyla yoğun bir saldırı yok tek tük yağmaya gelen arılar da mı yavru atımını etkiliyor?

Cihan bey hafif saldırı girişimi yavru düzeyinde düşüşe sebebiyet vermez, dediğinize göre yağma olsaydı stoklarda bir hayli düşüş olurdu, hatta kovan kapağını açıp örtüyü kaldırınca hızlıca kacisan arilarida gorurdunuz.
Yüksek ihtimal havaların soğumasıyla yavruyu düşürerek kışlama moduna geçiyorlar.

Kovan girişini daraltirsaniz arılar daha kolay savunma yapar dışarıdan gelebilecek saldırılara…

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kıymetli arıcı arkadaşlar,
Haftasonu ufaktan kontrol edeyim diye baktığımda iki kovandan az olanı (4-5 çıtalı) tamamen sönmüş arılarını ölmüş olarak buldum.
Emin olamadığım şey arıların stokları fazlasıyla yeterli az kısmını tüketebilmişler, son mesajımda da ifade ettiğim gibi yeni yavru atımı çok çok azdı stoklar fazla olmasına rağmen, yeni yavru atımının çok az olması mevcut nüfusun hızla azalması sebebiyle az sayıda kalan arının ısınamaması kovanın sönmesine sebep oldu kanaatindeyim, yavru atımı hususunun da çıtalarda polen hayli azdı acaba polen olmadığı için mi yeni yavru atımı yok denecek kadar azdı diye düşünüyorum. İzlediğim videolarda kış döneminde hiç bu kadar az yavru atımı olan kovana rastlamadım. Diğer arının nüfusu da azalmış hayli. O da zor atlatır kışı gibi. Birleştirme işine bölme için yaptığım uğraşlar heba olur diye girmemiştim malesef daha kötü oldu sonu.
900 kovanı olan tecrübeli bir arıcıya arıların resimlerini gösterdiğimde belfast arısına benziyor demişti. Arı cinsi de bu konuda etkili olmuş olabilir mi? Ankara 1000-1200 rakım için kafkas mı yoksa kafkas-karniyol mu daha iyidir? Tecrübe ve önerileriniz nelerdir?

Balı olan 4. Beş çerçeveli koloni ölmez büyük ihtimalle varoa hasarı var yada başka bi sebebi var, sağlıklı iki çerçeveli koloni rahatlıkla kıştan çıkar.

Bu aylarda orta güçte ve zayıf arılarda yavru olmaması normal bir durum. yavru olursa ısıtamazlar ve yavru hastalıkları olur.

İzlediğiniz videolar sizi şaşırtmasın onlar hangi ayda ve nerede çekilmiş acaba?

Sizin arınız çok zayıfmış kendini ısıtıp diğer tarafa gidememiş.

Varrao için ne yaptınız onu sorgulayınız.

Kovanı kışa sokarken hangi işlemi yaptınız.

Arıcılığa yeni başlayan birisinin arı ırkı ile ilgili bilgileri sonucu hüsrana götürebiliyor.