Enver Bey'in Soruları / İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

**Memnun oldum Enver hocam.

Kesecem ek derslerinizi görün siz.

**4 sene dolunca kesecekler zaten bizim ek dersleri, Benim daha 2 sene oldu :smiley:

Tenefüste yazıyoruz Halil Bey:)

Bugün 3 kovanıma kat atacağım.
Koloni yönetiminde okuduğum gibi yapmaya çalışacağım.
Kuluçkalıktan 2 kapalı yavrulu çekip kata alacağım.

Enver abi dikkat et, kuluçkalığının 10 çerçevesine ana arı yumurta atmışsa 9 çerçeveye koyacağın ham petek sorun oluşturabilir.

enver hocam elinde kabarmışın yoksa 2 değil tek çerçeve çek

Elimde kabarmışım yok
Tek çerçeve çekip katın duvarlarına ne koyacam.
Çünkü öyle az ballı kabarmış peteğim yok ki?

Enve abi sıkıntı yapmana gerek yok alttan çerçevede çekmesen olur, hele kıytırıktan bir kat at. Ondan sonra besle kendileri şişirir üstekileri.

iyi günler numan anlayamadıgım dokuzuncu cerceveye koyacagın ham petek ne gibi sorun yapar

Yavru alanaının bölünmemesi esastır.
Yavru alanı bölünürse özelikle katta bölünürse arının oğula gidebilir.

bir sorun yapmaz

olay şu enver hocamda kabarmış yok. alttan iki yavrulu çekerse iki ham vermesi lazım ee yukarı aldığı yavruluların yanına da duvar niyetine ham koydumu tek seferde çok fala ham vermiş olur

numanın dediği gibi yukarı direk ham vererek te yapabilir ama eğer arı kata çıkmaz ise bir iki gün sonra 1 yavrulu çeker kata çıkışı kolaylaştırır

dediğiniz doğru kabarmış yoksa yukarı tek kapalı yavrulu çekip kuluçkalıkta 9 numaraya ham vermek en mantıklısı.
o zaman kata 1.kabarmış 2. kapalı yavrulu 3.ham petek olarak vereceğiz galiba

aynen hocam

haftasonu yapacağız artık kat atmayı

hocam arılar yakınında her gün bakma imkanın varsa numan’ın dediği gibi de yapabilirsin

şerbetle 2- 3 temel peteği koy kata yanına da kayık şerbetlikle şerbet

1. günü bak arı ham peteklerde işleme başladıysa devam

yok başlamadıysa hamın biri aşağı yavrulunun biri yukarı

havaya güvenmiyorsan çuvalı Z yap tamamdır

Bugün 1 kolonime koloni yönetimini okuyarak delikanlı kat attım.
Yalnız kuluçkalıktan 7 numaralı kapalı yavrulu çıtayı çıkarırken çıtanın üst çıtası kaşığın birinden kurtuldu.
Petek boşa çıktı. tekrarr yerine çaktım ama petek üstten kesilmiş oldu hem de tam bal kemerinin üst kısmından.
Arılar bunu tekrar yapıştırılar mı

Sorun olmaz.

7/10 koloni gücünde, yumurta atsın diye verilen kemer ballı 9.çerçevenin balla bloke olduğu durumda

ne yapılabilir? Ballı çerçeveyi alıp ham petek vermek daha uygun olur sanırım. Ustalarım ne derler 

acaba.

Son zamanlarda varroa ilaçlaması yaptıysanız ballı çerçeveyi kovanın dışına çıkarmayın. Kat atınca kata çekebilirsiniz, duvar olarak.