Arıcılıkta özellikle ilkbaharda hava sıcaklıklarının sabit olmadığı dönemlerde yapılan her işlem ince elenip sık dokunulmalıdır.
Çok iyi giden işler birden ters gidebilir.
Nisanın ikinci haftası bilinen soğukları atlatmakta fayda var.
Kıyı bölgelerimiz için farklı uygulama yapılabilir.
Tüm kat verme planlarımı nisanın ikinci hafta sonunda gerçekleştirmeyi umuyorum.
Adem kardeşim ; Bur da izolasyon tabi ki çok önemli ,
Gebze de arkadaş kat atıyor, gündüz ısı 20 C , gece 4 C de.
Daha önceleri erken kat attıklarımı daha sonra ağaçlardan aldım.
Mesela bu kış izolasyonu işini, koloninin üstüne önce pamuklu bez , üstüne 20 mm lik strafor koyacağım.
Geçenlerde bi arkadaştan hediye bir koloni geldi.
Fakat 7 gündür yumurta atmıyor
Bi türlü anayı da göremedik. Arı 6 çerçevedeydi.
Bugün o koloniyi böldüm.
Diğer kolonilerimden 1 tane günlük yumurta kapalı yavru olanlardan verdim.
2 bölmem oldu böylece.
İnşallah analarını da hayırlısıyla çıkarırlarsa
Enver Bey,
İlk işlem olarak o çerçeveyi verecektiniz…
Göreceli olarak kalabalık iken (bakıcı arı sayısı fazla kolonide) anamemeleri hazırlanacaktı ve
bölme işlemini koloninin o anki durumuna ve anamemelerinin durumuna göre yapacaktınız. ![]()
Rastgele!
Hayırlı olsun Enver bey, inşallah bol bereketli olur. Hazır ana verme şansınız varsa bence hiç düşünmeyin.
Enver bey,sizi takip edebildiğim kadarıyla arılığınızda bir uygulama yapılacaksa,
önce uyguluyorsunuz sonra bilgilenmek istiyorsunuz,
bu hatalı bir davranış,
önce sorun görüş alın, sonra pratiğe dökün,bence.
Doğru diyorsunuz İbrahim Bey
Yaptıktan sonra yazıyorum fakat yapmadan önce forumdaki ilgili konuları okuyorum.
Yaptığım uygulama yanlış bir uygulama mı olmuş yani bölme uygulaması?
Yanlış denmez ama daha iyi olabilirdi.
Nasıl?
Cahit ağabeyin yazdıklarını okumak şart.
ANladım Halil Bey
Tecrübesizlik
Peki şimdi böyle kalsın mı? Yoksa birleştirip tekrar Cahit Bey’in dediği gibi mi yapayım?
Yapmış olduğunuz bölmelerde erken müdahale edin ve meme sayısını 2’ye daha açıkken düşürün.
On çerçeveli bir kovanda üretilen ana memesi ile üç çerçeveli bir kovanda üretilen ana memesi arasında fark oluşur bu fark ilerleyen zamanlarda dahada büyük oranda olduğu görülecektir.
On çerçevelik bir kovandan elde edeceğimiz ana arı üç yıl sorunsuz kovanı götürür.
önce ana memeleri yapılacak sonra bölünecek
Ana memeleri kapanmadan ana memeleri 2 ye düşürülecek bu anlaşılmıştır.
Bir dahaki bölmelerde artık dediğiniz gibi yaparım Göksel Bey
Koloni yönetimine uygun olarak kat atıldığında elimizde kabarmış petek yoksa petek kabartma işini nasıl yapacağız?
koloni yönetimi bölümünü okuyunuz.
ham peteği arıya uygun sırasına verdiğinizde kabartılacaktır. ![]()
Selamlar
Arkadaşlar Koloni Yönetimini okuyorum bugünlerde kat atacağım.
Şimdi şöyle diyor:
"uluçkalıkta sanırım anlaşılmayan bir durum yok. Daha da basit ifadelerle yeniden düzenledik…
Bugünlerde kuluçkada polen stokları da arttığından yavru alanlarında bozulmalar olmaya başladı ama bunun da çözümünü bulacağız…
Katı koyuyoruz…
İç duvara az ballı kabarmış 1 çerçeve…
Yanına 2 kapalı yavruluyu…
Dışına yine az ballı kabarmış 1 çerçeve…
En sona da 1 tane ham petek atıyor ve bölmeyi de koyuyoruz…
“Z” uygulamasına artık gece sıcaklıkları çok düşmediğinden gerek görmüyoruz ama kontrollü davranmak isteyenler uygulayabilir…
Bu işlemi yaptığımızda koloni 1 hafta izin verir…
Bundan sonra gözümüz 9 numarada olacak…
Haydi iyi tatiller… "
Burada kuluçkalıktan çektiğiniz 2 tane kapalı yavruluyu kata koyarken en dışa ballı ya da az ballı 1 duvar çerçevesi vereceğimizi söylüyor. Ballı çerçevemiz yoksa ne yapabiliriz?
Bir de dışa kabarmış az ballı çerçeve diyor? Az ballı kabarmış çerçevemiz yoksa en dışa ne koymamız gerekir?
**Mecburen, kabarmış vereceksiniz, kabarmış da yoksa ham petekli çerçeve verilip, beslenebilir.
Peki ham petekleri ne zaman ve nerede kabarttıracağız?
Abi bence aşağıya hiç dokunma üste varsa kabarmış yoksa 3 ham çerçeve ver yani kıytırıktan katı atıp takip et, hamlene cevap verirse devam.
Eğer 10 çerçeve arı varsa hamları 1 haftaya şişirir.
**Kuluçkalıkta 9 numaraya verebilirsiniz, yada ballıkta da nektar geliyorsa, kabartıyorlar.Benim geçen hafta ballıktaki 4 yarım kabarmış çerçevem, kabartılıp, içlerine bal bile konmuş.
Hakan Hocam meslektaşız
Ben de Düzce’de Müdür Yardımcısıyım.