Bende bundan bahsediyorum. Zaman çok önemli. Genç ana arıyı bulabiliyorsa şimdide bölebilir.
Yani kıytırık kat atayım o zaman
Hazır analar çıkınca da bölme yapayım
Galiba en mantıklısı bu Adem Bey
Madem hazır ana vereceksin, neden 10 gün bekleyesin.
Kuluçkalık 10 çerçeve en dış duvarın içi oyulmuş yavru atılmış
Kıytırık kat atınca yukarıya koyduğumuz 2 kabarmış çerçeveye ana yumurta atacak mı?
Burda arıcılar birliği 7 nisanda hazır anaları getirecek o yüzden
Enver, şu anda bölme yapmadıysan bekle, analar gelince böler anayı kafeste verirsin. 10 gün önce bölmeye gerek yok.
Yukarıya yumurta atmayabilir. Kapalı yumurtalı 2 çerçeve yukarı alırsın altta 2 çerçeve azalmış olur
çerçeveleri 2 ve 9. sıraya temel petek yada varsa kabarmış çerçeve verebilirsin. Üste
aldıklarınıda Z şeklinde örtüp sıcak tutmuş olursun.
11 numaraya duvar balı yerleştir, yanına yavrulu 2 çerçeveyi verdikten sonra dışa kabarmamış petek yerleştir. O zaman ana arı yukarıyı da gezer.
Boşluk alanları da güzel izole et ısı kaçmasın. Isıyı hızlı geçiren örtü yetmez.
Kıytırık kat atmak istememin sebebi kuluçkalığın artık sıkışması
Çünkü 10. duvar çerçevenin içi oyulmuş yumurta atılmış
Oğula yönlenir diye endişeleniyorum.
O yüzden hazır analar gelinceye kadar kıytırık kat atıp anaya yumurta alanı oluşturmak daha mantıklı değilmi?
Zaten Nisanın 7 sinde hazır anayla devşirme oğul almak istiyorum
Devşirme yapacağım için (hazır ana ile) bugün kıytırık da olsa kat attım 3 kolonime.
Üste 2 tane kabarmış koydum. Örtü bezini z şeklinde serdim.
Şimdi bu üste koymuş olduğumuz 2 kabarmışa ana arı yumurta atar mı?
Yukarıda ısı fazla olacağı için atar.
Sadece ısı nın olmasi yumurtlayacagi anlamina gelir mi?
baska faktorler yokmu ?
Bölme yapacağım zaman eğer yukarı yumurta atmışsa bu yumurtalı çıtalardan alıp bölme yapabilirim hazır ana ile herhalde?
Isı yukarıya yükseldiği için yukarıda ısı yüksek olur. Yukarıya kuluçkalı çerçeve çekilince işçi arılar gözdeki yavruları korumak için mecbur yukarıda duruyor. İşçi arılar bakım yapıyorsa ana arı yumurta atar. Kuluçka alanını genişletecek besin, ısı ve arı diski varsa atar.
Yeterince arı ile bölerseniz her yerdeki çerçeve olur. Böldükten sonra tarlacı arılar bölmeyi terkedeceği için, bölüp 20 günlüğüne 5 km’den uzağa taşımak gayet iyi olur.
Böldükten sonra kuluçka alanını sıcak tutabilecek kadar işçi arı bulunması lazım. Yoksa üşüyüp ölen yavruları sökerler.
Adem Bey
Bölerken
1 adet günlük yumurtalı
1 adet kapalı çıkanlı
1 adet kapanmamış bölmek mi daha başarılı oluyor?
Dün 150 adet arkadaşın bölmesini, 100 adet de benim bölmeleri kontrol ettim.
2 adet arkadaşın bölmesinde 1 adet de benim bölmede tarlacılardan hemen yan kovana geçişler olmuş.
Takviye 1 er çerçeve arı silkelendi.
Mecbur kalıp aynı arılık da bölme yapacakların bu hususlara çok dikkat etmesi gerekiyor.
Tavsiyem Bölmeler azami şartlar zorlanarak 5 km den uzağa taşınmalı.
Ana arı biz istedik diye üst kata bu aylarda yumurta atması zor gözüküyor ,
Isı farklılıkları ana arıyı üst kata çıkarmaz , hatta o koloniyi oğula sevk edebilir.
Bal sezonuna daha var ,koloni sıkışmışsa o koloninin hararetini düşürmek olur.
Bu aylarda en iyi işlem güçlüden güçsüze takviye olur.
Bu işlemin akabinde, erkek arılarda gelişmiş çoğalmışsa (genelde nisan sonu gibi ) o zaman ister defşirme istersek azar azar bölme yapılabilir hem de bala gidebiliriz.
Çünki gece ve gündüz ısı farklılıkları aza inmiş koloniyi fazla etkilemeyecektir.
Şu aralar bizim bazı kovanlar üst katta kendisi çıkmış, bazılarını da biz zorladık. Alttan 2 adet yavrulu çerçeve çekince yukarıya, arı mecburen çıkar, 3-4 gün sonra da kontrol edersiniz ana da yukarıya çıkmış mı diye. Bizimkilerde sorun yok. Geçen günkü soğuklar yavru atmayı biraz yavaşlatmış ama 1 hafta süren soğuklara rağmen herhangi bir yavru sökme olmadı. Bu saatten sonra sanıyorum arı her türlü bölünür.
Ben, hatfa sonu anasını 1 çerçeve arı ile aldığım kovana 1 çerçeve dolusu yüksük verdim, çok beğendiğim bir kovandan larva transfer ederek. Sanırım 30 kadar vardır. Bu hafta sonu hepsi kapanmış olacak, bu ana memeleri ile 1 çerçeve arılı 2 duvar şeklinde 20 civarında bölme yapmayı düşünüyorum.
Mevcut arıların 7 çerçevenin altına düşmesi maksimum yumurtlama alanını azaltacağından ortadan 2 ye bölmek (hazır ana yoksa) işletmeye zarar ettirir. Hazır ana varsa her türlü bölünebilir. Ben hazır ana almaktan vazgeçim. Bu nedenle, 1 er çerçeve arı ile bölme yapıp, kapalı meme verip, anaların çıkıp yumurta atmasını bu şekilde bekleyeceğim. Mevcut arılardan da, arıyı 7-8 çerçevenin altına düşürmeyecek şekilde bu bölmelere takviye vereceğim. Bu şekilde hem mevcut kovanlardaki nufüs fazla azalmadığından yumurtlamada kayıp olmayacak, hem de bu zaman zarfında yeni analar çıkmış ve yumurtlamaya başlamış olacak.
Şeref abi,
Geçen sene ben 12 Nisan’da kıytırık kat koydum. Ankara’lılar erken dedi, kolay gelsin dedi.
Ama, kata aldıklarım kuluçkada ölmedi.
O zaman, iç izolasyonu sıkı tutmuştum. Çuval üzerine strafor koymuştum.
Sanırsam arı diski yeterli olunca hava akımını kesip, ısıyı yerinde koruyabiliyor.
Bu sene eşitleme işi çok. Kovanlarım yetişirse, katları yine aynı tarihte verebilirim.