Enver Bey'in Soruları / İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

**Benim 4 senem dolmuyor :stuck_out_tongue:

Benim 29 senem nisanda doluyor galiba :)1985 nisanda başladıdim :wink: heygidi günler geçmiş

**Maşallah Hocam.

2010’da hizmet affı gelmişti galiba. O zamanlar çalışanlara rotasyon var mı?

Duvar çerçevelerde yeteri kadar bal stoğu yoksa koyu beslememi yapmalıyız yoksa bu mevsimde dışarıdan getirip depolar mı koloni kendisi?

Dışrdan geliyor olsa boş olmazdı bence… Yoksa ihtiyaçlıdır.

bu mevsimden sonra artık 1/1 uygundur diye düşünüyorum

Dertlenme. Gereğini yap hocam. ;D

Herkese selamlar
Arkadaşlar 2 kolonim 10 çıta oldu. 8 yavrulu çerçeve.
1 kolonim 9 çıta oldu. 7 yavrulu çerçeve
10 çıta olan kolonilerim için ne yapmamı önerirsiniz.
Katmı atayım yoksa 2 koloniden 2şer çıta çekip bölmemi yapayım.

Bala gidip gitmemeye karar verdiysen ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Ona karar verin önce

derim. :wink:

Eğer yeriniz müsait ve kovanlarınız varsa bölme yapın derim, gelecek seneye güzel bir kovan olur.

Burada hazır analar Nisan 8 de çıkacak.
Şimdi bölme yapsam kendi anasını çıkarsalar mı daha iyi olur
Yoksa hazır ana almayımı bekleyip bölsem daha iyi olur?

Sizin bölgede yaşayan arkadaşlarımız daha net cevap verirler ama

ana arının çiftleşmesi için gerekli sıcaklıklar yeterli mi, erkek arı var mı bunların cevabı evet ise

kendi ana arınızı yapın derim.

Hazir anayla bölseniz daha iyi olur. Çünkü o zamana kadar kovan yine gelişmeye devam edicek eğer

bölerseniz ana çıkana kadar koloni bekleyecek. 1 ay vakit kaybı bir ayda kovan yumurtlar kapanır

doğar ve tekrar kapanır. 1,5 nesil demek ::slight_smile:

Hazır ana çıkmasına yaklaşık 10 gün var.
Nisan 7 de hazır analar çıkacak.
Kat atıp daha sonra katı indirip 3 çıtalık bölme yapsam hazır ana ile diye düşünüyorum.
Devşirme oğul yani her koloniden 1 ya da 2 çıta çekip bölme yapsam diye aklıma koydum ama

Hazır anadan kastım döllenmiş yarın verebileceğin ana arıdır. Ana döllenmemişse hazır değildir.

Bölme yapılsa mesela 4 çıta bölme yaptık
Ana memesi yaptı arılar
10.gün ana memelerini kırıp yerine hazır ana versek olur mu?

Memeleri keserek ana arıyı vermek size zaman kazandırıcaktır. Kabullendirken dikkatli olmak gerekir.

Memeler iyi kontrol edilmeli… Uygun olanı siz bilirsiniz. Bunların hepsi size deneyimdir. Bir nusubet bin

nasihatten iyidir. :slight_smile:

Bölme yaparken hazır anayı ver daha karlı olur. Şimdilik kıytırık kat ver.

10 günde ne kadar kuluçka yapılmış çerçeve zararın olur bunu hesapla. Boşuna meme yaptırma. Ana arı piyasaya çıkınca bölme yap.