Evet kabarmış petek içinde geçerli. Ayrıca forumdaki koloni yönetimi ( https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3836.0 ) konusunu dikkatlice okursanız, kafanızdaki soruların büyük bir bölümünün cevabını bulacağınıza emin olun.
osman11 hani derler ya bodoslomodan girdi diye
Aynı öyle olmuş yani:)
Bizim sorular gümbürtüye gitmiş:)
enver hocam korkma sorularına bir şey olmaz ![]()
ibrahim abi 2. yi yanıtlamış zaten
- nin cevabı da benden olsun
hocam dışarıdan bol nektar geliyorsa yavru azalır, verdiğin çerçevede yumurta yerine bal görmeye başlarsın
tipik arı davranışı nektar geliyorsa depolayabildiğin kadar depola
Benim kat verdiğim bir kolonimde katta 3 tane meme gördüm işkillendim kuluçkalığa da baktım 3 tane de orda var. Anayı buldum, günlük yumurta da var bozdum memeleri. Katı geç attık heralde.
Ali hocam o koloniyi bir an önce bölmenizi tavsiye ederim.
Bölmeyi düşündüm ama memeler kapanmış vakitte yok bozdum memeleri. Bekletmeye güvenemedim.
Benim sadece katta 1 adet meme vardı. Kuluçkalığı kontrol ettim. Kuluçkalıkta hiç meme yoktu.
Sait Engin
Ben de alttaki bal dolmuş olan çıtayı üste aldım.Duvar yaptım. İnşallah doğru yapmışımdır.
Memelerin kapanmış olması daha iyi idi işte, zaman kazanırdınız. Memesi ile beraber 2 çerçeve olcak şekilde 2 ye 3 bölseniz olurdu. Her bölmeye 1 veya 2 meme bıraksanız yeterli.
Treni kaçırdık artık. İnat edip yeniden meme yaparsa bölerim artık.
İnşallah gözünüzden kaçan meme yoktur
yoksa koloni oğul verir.
iyi yapmışın
Herkese Selamlar
Okulumuzda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları hazırlıkları nedeniyle foruma da arılığıma da uğrayamadım 4-5 gündür.
Arkadaşlar herkesin bayramı milletin bayramı hepinize kutlu olsun.
Sonbahardan bu yana varroa için kullanmadığım bir etken maddeyi kullanmak istiyorum.
Formik asit.
Formik asit katlı kovanları nasıl ve ne şekilde verilmeli.
Burada ana nektar dönemine yaklaşık 1 ay var.
Şu an Tokat Merkez de mum kabartma iyice yavaşladı.(Durdu diyebiliriz) 1 hafta önce bazı çerçevelerde yavru miktarı çerçevenin dörtte üçü kadarken şimdi avuç içi kadar ya var ya yok, yerlerine bal dolmuş. Biraz daha bekleyip arıları üçgül bölgesine götürmeyi düşünüyorum. Götürdüğümüz yerde mum kabartmaya devam ederler mi? Yoksa orada da bal stoklamaya devam mı ederler acaba?
Hatmedilmeli: https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=5161.0;topicseen
Ancak bu şekilde kendinize ve arılarınıza zarar vermemeniz mümkün olur.
Bu forumu okudum.
Formikten bal akımı öncesi vazgeçtim.
Şimdi bal akımına hemen hemen 1 ay var.
ilkbaharda flumetrin peşine amitraz kullandım.
Şimdi en son amitrazı 1 hafta önce son dozunu verdim.
Tekrar varroa için ilaç kullanmama gerek varmı.
Var ise ne yapmamı önerirsiniz.
Havaların her gün kapalı ya da yağmurlu olması herhalde sezon aç ısından kötü diyebiliriz?
Selamlar
Hava tahmin raporunu okuyordum az önce.
Batı Karadeniz için söylüyorum.
Muhtemelen 2 hafta daha yağmur var hava kapalı çok bulutlu.
Böyle bir durumda kolonilere nasıl bir müdahele edebiliriz.
Bu 2 haftanın olumsuzluğunu nasıl bertaraf edebiliriz?
Enver abi , biz o kötü havanın tam göbeğindeyiz malesef. Kendi uygulamam ; bu kötü hava dalgası geçene kadar hergün beslemeye devam edicem.
Diğer türlü oğula gitme ihtimali çok yüksek çünkü arılar güçleniyorlar gittikçe.
Kat atmıştık ama beslemeyi kesmeyi düşünüyordum ben de.
Bu arada oğula gitme ihtimali neden yüksek oluyor?
Abi arıların kat attığına göre güçlenmiş , dışarıdan bişey gelmeyince arı oğula meyil edecektir.
Kat attıysan en azından soğuklar geçene kadar azar azar günlük besleme yaparsan arıyı oyalamış olursun.Sonra beslemeyi kesersin , zaten senin beslemen az oldugundan stok yapmayacaktır. Ben günlük 400-500gr veriyorum stok yapmıyor.