Bugün 1er bardak şerbet verdim
Ama ilginç bir şey oldu.
Şerbeti akşam olmak üzereydi. Hava kararmaya başlamıştı.
Şerbeti bardak verdim. Şerbet verdiğim koloniler resmen dışarı çıktılar uçuşa başladılar.
Neden böyle oluyor? Bi sefer daha aynı olmuştu.
yanlış hatırlamıyorsam kovan içindeki arıyı cezbeden şerbette olsa bazı tarlacı arılar hava kararmaya yakın uçuş yapar arazide yatıya kalıp sabah kovana dönüş yaparmış
kovanı akşam arı hareketi bitince zifir karanlıkta kovan deliğini kapatıp başka bir adrese nakil söz konusu olunca yaşadım sabah bir avuç arı kahvaltıya yetiştiğini sanıyor ama arazi olmanın bedelini evsizliğine sayıyor
Seçin günü ve haftasındaki soğukların bu duruma sebep olduğunu düşünüyorum. O hafta soğuktan dolayı yavru atılmadıysa bu günlerde çıkan yavru da olmayacak doğal olarak.
Arıların yavru azaltması normal bir durum geçen hafta başından itibaren yaklaşık 15 gündür gelişim hızı azaldı
Çok fazla yavru atsalardı ne olacaktı
Havaların istikrarlı bir şekilde uzun süre yağışlı ve soğuk gitmesiyle gevşek salkıma geçen arı geniş yavru alanlarını ısıtamayacaktı.
Çok fazla yavru demek fazla bal tüketimi demektir.
uçuş yapamayan nektar toplayamayan arı kendi düzenini kendisi ayarlıyor
Endişe edecek bir durum yok.
Tek sıkıntı kat attığımız arılarda olabilir
zira hızlı giden arıya biraz kat vermekte geç kaldığınız an memeyi asıyor.
Mayıs ayı hemen hemen mevsim normallerinde gidecek gibi görünüyor
Dolayısıyle uçuş yapamayan arıyı besleyeceğiz.
Stoklar yeterli gibi görünsede çok fazla bal tüketimini göz önüne aldığınızda ne kadar besleme yapmamız gerektiği hemen hemen ortada.
Haziran başında kestaneye çalışacak koloniye bu zamanlarda besleme yaparsak stok yapmaz mı
Buradaki arıcılar kat atınca beslemeyi bırak diyorlar.
Ben de 2 gündür besleme yapmıyorum.
Acaba doğru mu yanlış mı bilemiyorum.
Enver abi yagisli ve ruzgarli havalarda arilarin disariya cikamadigi gunlericin yeterli stok varsa vede besleme yaptigin zaman stokluyorsalar besleme,ama tedirginsen ve de ariligi gerektigi kadar kontrol etme sansin yoksa ac kalacagina birak stoklasin sekerli bal ye…