Enver Bey'in Soruları / İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

Muhsin hocamiz dogru kullanildiginda faydali ve gerekli bir yontem diyor Enver abi… bence iyi yapmissin,ben olsam tam anlamak icin ikisinde kullanir ikisinde kullanmazdimki net bir cevap alayim, ve sonuca gore omur boyu hangisi daha iyi ise o sekilde devam ederdim…

Enver bey ben 3 yıldır kullanıyorum, hoş şimdiye kadar yanlış kullanıyormuşum.
Ben katı atarken alttan 2 kapalı yukarı çekip ızgarayı direkt koyuyordum. Bu yıl öğrendimki bal akımına yakın koymak gerekirmiş tıpkı sizin yaptığınız gibi alt katı düzenleyerek. Bence güzel sonuçlar alacaksınız.

Dediğiniz gibi sağımda çok zorlanıyorsunuz ızgara olmazsa.

Herkese selamlar
Yavru çürüklüğü forumunda yazmıştım
Bir kolonimde yavru çürüklüğü tespit ettim burada yazılanlara göre yani tariflere göre
Bugün o koloniyi ballığa aldım.
Kovanı boşalttım.
Kovanı önce çamaşır sodası ile bir güzel yıkadım sildim.
Daha sonra çamaşır suyu ile sıcak su ile yeniden yıkadım kuruttum.
Son olarak da pürmüzle bol ateşte baya bir yaktım her yerini.
Sonra çıtalardaki arıları dezenfekte ettiğim kovana bi güzel silkeledim.
Tüm çıtaları silkeledim.
Yavrulu ballı çıtaların tamamını yaktım.
Arılara da oksalik asit uyguladım.
Bu gece kovanda çıtasız haldeler
Yarın başka kovandan 1 adet ballı çerçeve ile 1 adet ham petek verecem.
Valla içim yana yana yaktım 6 çıtayı
İnşallah diğer kolonilere sıçramaz
Allah korusun

En iyisini yapmışsınız Enver bey. 6 çerçeve kaybettiniz ama 5 koloninin hastalık bulaşma riskini ortadan kaldırdınız. Şimdi sıra beslemede.Size kolaylıklar diliyorum.

Sağolun
Bundan sonra herhalde önce ılık koyu besleme yapmam lazım
Kek de koysak olur herhalde.

Konu başlığını değiştirmek istesem nasıl olur?
Acaba bir sıkıntı olur mu forum kuralları açısından?

Değiştirmeyi ben de uzun zamandır düşünüyordum. :slight_smile:

Sağolasın Cahit Abi
Değiştiği iyi oldu.
Çünkü ilkbahar dan çıktı artık:)

Gayet faydalı bir konuydu, başlık da süper olmuş. :slight_smile: Elinize sağlık…

Yavru çürüklüğü nedeniyle peteklerini imha ettiğim koloniye sadece tek ham petek verip ılık koyu besleme yapsam olur mu?
Ya da bu koloni ile ilgili nasıl bir yol izlemeliyim?

Benim de elimde kabarmış petek kalmadı. Hafta sonu ben de yakacağım tüm çerçeveleri, sadece ham petek ile ilerleyeceğim mecburen.

Aslında dezenfeksiyon yaparken, dezenfektanın mikroorganizmalara ulaşmasını engelleyen maddelerin temizliği önce yapılmalıdır.

Yani, kovanlar kazınıp yakıldıktan sonra çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.

Kovan çamaşır suyu suya karıştırıldıktan sonra kovan çamaşır suyuna batırılıp bekledikten sonra çıkartılırsa daha iyi olur kanısındayım. %2’lik çamaşır suyu yeterli olabilir.

Şimdiye kadar yüzdesel oran olarak hiç bir yerde bir bilgiye rastlamadım. Yalnız başka bir malzemenin dezenfeksiyonundan bahsedilirken, %2’den fazlasının önemsiz olduğu yazıyordu. En önemlisi de dezenfektan içinde bekleme süresi ve mikroba değmesi.

Ameliyathane dezenfeksiyonundan bahseden bir yazıda, kan veya kan pıhtısı, doku bulaşıklıklarının dezenfeksiyonda engel oluşturduğunu yazıyordu. Bu böyleyken, balmumu ve propolis dahada engel olur.

Çamaşır suyu hemen durulanmamalı ve 2 gün beklenmelidir.

Sorununuz;
Amerikan yç ise zaten yaptıklarınız yeterli ve uygun değil. Kovan ve arılar dahil her şeyin imhası gerekir.
Avrupa yç ise bu yaptıklarınızın gereği yok. Yapmanın bir zararı yok ama, bal almayı unutup ilaçla tedavi yapacaksınız. O koloniyi arılıktan uzaklaştırıp bakımında kullanılan her şeyi ayırmak mantıklı olacaktır.

Hastalık her koloninizde mevcut aslında sadece uygun şartları bekliyor da ola.bilir. Sürekli olarak genel hijyen kurallarına uyun.

Forumda, kovanların ve diğer malzemenin dezenfeksiyonu hakkında yazılmış çok yazı var.

Yazıların bazılarında kovanlar öncelik kazanmış ve yazılar kovan ana başlığı altında yazılmış; bazıları arıcılığın genel konuları bazıları da hastalıklarla mücadele konu başlıkları altında yazılmış.
Bunları tek başlık altında toplamak kolay değil…

Şimdilik bir link vereyim:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=9065.0

Bilgilendirmeleriniz içinteşekkür ederim.

Bugün 1 kolonimi kontrol ettim.
Katta ana memeleri gördüm kapanmak üzere idi.
Katı aldım kuluçkalığa baktım.
7-8 tane ana memesi gördüm.
Günlük yok ana da yok.
2 tane ana memesi bıraktım.
Oğul atmış gibi değil kovan kadrosu gayet iyi durumda.
Yani kat da arı dolu kuluçkalık da arı dolu.
Yani 10 gün önceyle aynı kadro geliyor gözüme.
Şimdi 2 tane kapalı meme bıraktım.
İrilerinden seçtim diğerlerini imha ettim. Kopardım.
Buralarda ana nektar akımı 10 gün sonra başlayacak.
Hazır ana mı vermek daha mantıklı
Yoksa kendi anasını çıkarmasını beklemek mi daha mantıklı?

Enver abi bende bi kovanda çokca ana memesi görmüştüm kapalıda vardı açıkta.

Anayı aradım bulamadım bölmeye karar verdim.

Bendekininde nufusu azalmamıştı ama ilk oğulu kaçırdığımı düşündüm. Halbuki hergünde mutlaka 2-3 saat uğrayıp ilgileniyordum. Üzüldümde aslında;

Bölerken anayla karşılaştım :slight_smile: Kapalı meme oldukça fazlaydı ama demekki ilk meme kapanınca hop diye kovan terk etmiyor eski ana. Havalarda uygundu çıkış için oysaki.

İyice kontrol et bence…

hazır anamı vermek daha mantıklı yoksa… enver bey 5 mayıs tarihinde. kat atmayı geciktirdiğim.
kovanım oğul vermişti. oğulu yakalayıp başka bir kovana yerleştirmiştim.
5 çerçeve oğul. eski ana verimli çalışıyor. yavru düzeni iyi 2 çerçevede kapalı, çıkanlı, takviye ettim hızlı gidenden gidiş hat iyi.gelelim ana kovana bıraktığım şeçilmiş 3 ana memesinden 2 tanesi çıktı. 1 tanesi kocaman alımlıydı. sen çok yaşa dedim 2. ana küçük ürkek şansın yok dedim. allahın hakkı 3 dedim aradım taradım seçtiğim sedure yok. kovan küçük prensese teslim olmuş. ama prensesin uçmaya mecali yok gibi. kovandaki kapalı yavrular neredeyse tamamı çıktı. yerine bal polen blekesi tavan yapıyor. mevcut 8 çerçeve sonuç pişman oldum. keşke yeni ana verseydim. ama pazar günü uzatmaları oynasın bakalım. ben uçuracam onu. kovanda karar vermiş belliki yeniden ana memesi yapıyor.bende kestim aldım. prensesi sonsuzluğa uçursam.bu ana kovanla oğul kovanı tekrar birleştirsem.ne yapayım şimdi…iki kovan arasında. katlı sıralı 2 kovanım var mesafe görüntü profilim…sol 1 oğul veren 2 ve 3 katta 4 yeni oğul

Ya Kovanı fazla kurcaladığın için ana arıyı farkında olmadan öldürmüşsün. Yada ana yaşlandığı için işçi arılar kendileri öldürmüştür, ki anlattığına göre koloni güçlü,ana arı buna uyum sağlamamıştır. Zamanında farketmiş olsaydın hazır ana ile zamandan kazanırdın. Ancak şu anda kapalı meme olduğuna göre hazır anaya gerek yok. Kendi anası daha çabuk yumurtlamaya başlar. Hazır ana kullansan dahi uyum sağlayana kadar diğeri ile aynı zamana denk gelir. Aradaki fark kendi anasının daha çabuk uyum sağlaması.

Artık kendi anasını çıkarmasını bekleyecem.
Yapacak bişey yok artık