Enver Bey'in Soruları / İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

konu 4 mevsimi de içine almış :slight_smile:

Erken kestaneler açmaya başladı.
Yavaş yavaş bal geliyor.
Kattaki 1.ve 2.çıtalar bal dolmaya başlamış.
Bu doldurulan balları yerler mi yoksa kalır mı merak ediyorum!!

[quote author=enver link= ::)hazır nektar geliyorken. ben şöyle bir hesap yaptım sabit arılığımda
benim ana kovanın ürkek prensesi 14 gün olmuş hava 26 şıcaklık henüz gökyüzünü, merak edipte, maviyle tanışmamış.
pehhhhh gönlü olacakta yumurtlayacak yavru çıkacak eee gitti sezon kayıp 45 gün mevcut 7 çerçeve çıkmadık kapalı yavru kalmamış Azrail kalanlara ömür biçmiş. açtım kapağı ayırdım prensesi 3 çıta 1 tanesi güçlüden ful yavru yürü yoluna. ister yaşa ister kovanında yaşlan. çektim kalan 4 çerçeve arılıyı. açtım oğulun kapağını. serdim gazeteyi diz katı 4 lü velhasıl kavuşturdum ana kovanla oğul kovanı oldu 14 lük. nektarda geliyor hedef gittiği yere kadar hadi bakalım 5 günde bir meme kontrolü başara bilirsem. 3 kovanımda aynı durumda. kovanlar langrofs standart polen tuzaklı.prensesin kovanını başara bilirsem, ana arı üretimi için kendi içinde bölerek arılığıma yedek ana üretimi için kullanacağım kısmetse bal sağımı sonrasında böleceğim kovanları olur 6 kovan güçlü kovanla nektara girip sağım sonrası böleceğim kovanları. kovanın kendi anasını çıkarması şu tarih ile benim için zarar. zaten bu kovanın eski durumu bana 25 gün taktı. halil beyin koloni yönetimi konusunda kovanı takviye ile güçlendirme tekniği aklıma geldi. hiç düşünmeden yaptım. oldu bitti birleştirme sonrası zaiyat neredeyse sıfır. kovana nektar gelince, arılar pırıl, prıl parlıyorsanki yabancı arılı çerçeveyi kabulleniyor gibi bian öylecemi verip kapatsam dedim. cesaret edemedim az olunca kıymetli oluyor

Selamlar
Katlı kovanımın ana arısını çıkarmasını bekliyordum.
Dün baktığımdan ana yüzüğünün ucu yan tarafından açılmıştı. Kovan çok kalabalık olduğundan anayı görmek tabiki çok zor.
Herhalde ana arı çıkmıştır. Arılar ana yüzüğünün içinde herhalde temizlik yapıyorlardı.
Ana yüzüğünde canlı ana arı olmazsa herhalde hiç açmazlar değil mi?

Enver Bey,

O oluşuma ‘‘yüzük’’ denilemeyeceği bir kez daha belli oldu; çünkü yüzüğün ucu olmaz.

Olgunlaşan pupa, anaarı olduysa, içinde bulunduğu anamemesinin ucunu, kendisi, düzgün bir kapak gibi açar ve çıkar.

Anamemesi, yan tarafından parçalanmışsa, içindeki anaarı henüz çıkamadan kendisinden önce çıkan ana tarafından iğnelenerek öldürülmüş demektir.

İğneleme işlemi anamemesinin nispeten zayıf olan yan taraflarından yapılır.
İçeride ölen ananın cesedini işçi arılar çıkarıp atarlar. Bunun için onlar da anamemesini zayıf olan bir yanından delip parçalarlar.

Bu durumda…
Kovanda başka anamemesi (kapatılmış ana yüksüğü) var mıydı?
Onların durumu nedir?

dikkatli incelemiş kontrol etmiştim ama görememiş olabilirim başka ana memesi olup olmadığını.
O zaman başka yüzükten ana çıkmış ve benim bıraktığım yüzüğü bozmuş demekki.
Bu durumda koloni oğul atmaz herhalde.
Hem bal geliyor hem de ana diğer yüzükler i bozuyor

Evet; ama, önceki mesajımın ilk cümlesinde de belirttiğim gibi, Türkçe’de ona yüzük denmiyor.

Tamam Cahit Abi
Bundan sonra yüzük yok anamemesi var:)

Yeni ana arı memesinden çıktıktan sonra kaç gün içinde çiftleşme uçuşuna çıkması lazım.
Malum havalar yağmurlu Hava biraz açtığında çıkar mı yoksa tamamen açmasını mı bekler?

‘‘Havaların tamamen düzelmesini’’ ya da '‘tamamen düzelmiş hava’'yı beklemez.
Zaten öyle bir havayı bulamayacağı yöreler, dönemler çok olur…

İlk fırsatta çıkar.

Gerekirse aynı gün, aynı gün olmazsa ertesi gün tekrar çıkar.

Doğumundan yumurtlamasına kadar geçen süre, ortalama on (10) gündür.
Onbeş gün geçtikten sonra endişe başlar…
Bu zaman dilimi, yirmibeş (25) güne kadar uzayabilir. (Benim gördüğün en uzun süre, onsekiz gün oldu.)

Teşekkürler Cahit Abi
O zaman çoktan çıkmıştır.
Çünkü hava yağdıktan sonra 4-5 saat açıyor ve arılar da çok güzel çalışıyorlar

Selamlar
Havalar 2 gündür yağışlı
2 gün öncesi arılar 1 gün boyunca güzel çalışmışlardı.
Şimdi bir şey sormak istiyorum.
Bu havalar 5 gün daha yağmurlu devam edecekmiş

Kestane açtı yağmurdan çok çıkamadı arı
Ihlamurlar daha açmadı.

Kek vermenin bir sakıncası olabilir mi?

Enver abi;

Artık bala karışır. Kat vermediklerin varsa besleme yap bence.

Koloninin bal stok durumu nasıl kontrol ettinmi?

Koloni bal stoklamaya başlamıştı 4 gün önce yaptığım kontrollerde 2 çıta dolmuş 3e 4e balı yaymaya başlamıştı.
Sonra 2 gün yağmur yağdı 1 gün açtı bugün şiddetli yağmur var.
Bugün itibari ile stoklardan haberim yok yani.

Enver abi koloninin gucune gore serbet verki stokladigi bali almak zorunda kalmasin bali biz sekeri ari yemeli… :slight_smile:

Haziran 9 oldu. Yeni çıkan ana (tabi çıktıysa) yumurta atmaya başlamamış.
Koloni yaklaşık 20 gündür anasız.
Kata çıkmıştı ama bu yıl bal da yok zaten kestaneler geçti artık.
Açarsa ıhlamurlar açar ondan da ne kadar bal alacak zaten.
Hava durumu 5 gün daha yağışlı.
O yüzden bu koloniyi 3 e bölmek istiyorum.
Başka kovanlardan günlük yumurta verecem.

hava şartları çiftleşmeyi geciktirmiş olabilir

anasız olsa kendini belli ederdi

Sait abi
Anasız olsa kendini belli ederdi demişsin
Nasıl belli ederdi ?

hocam ana arı bölümünde yazılmıştı oradan bulabilirsin

ama en kısa yol bir analı kovanını gözlemle sonra kapağı kaldır birkaç dakika da böyle gözlemle

gel aynı şeyleri bahsi geçen kovana yap

ana yoksa iki kovan arasında ki davranış bozukluğunu farkedeceksin

Selamlar
3 gündür güneş çok güzel
Ihlamur yeni açmaya başladı dağlarda ve çevrede
Kestaneler ovada artık püskül dökmeye başladı.
Ama dağlarda 1 haftalık açmışlar vardır.
Arı kestaneden hala alabilir mi bu kadar yağmurdan sonra?