Enver Bey'in Soruları / İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

Yeni açan çiçekler nektar salgılamaya devam eder…

Enver abi anasiz ari komutansiz askere benzer …

Selamlar
Tatildeydik çoktan beri foruma uğrayamadık bilgisayardan uzak kalınca.
Bal hasadı yaptım bu arada
4 kovanım vardı sağılacak.
Düzcede Mayıs sonu haziran 15 e kadar her gün yağmur yağdı.
O yüzden kestaneye arı çalışamadı.
Bulunduğum yerde hem kestane hem de ıhlamur var.
Bu yüzden belki de kestaneye en fazla 3 gün çalışabilmiştir.
Daha sonra Temmuz 18 e kadar ıhlamur ve kır çiçeklerine çalıştı.
Burda herkes ortalama kovan başına 3-8 kg. arası bal aldı.
Ben de 4 kovandan 24 kg. bal aldım.
Sağımdan sonra böldüm.

Şu anda bölmelerde yeni analar çıktı.
Şimdi tüm analar 2014 doğumlu
Yeni çıkan analar henüz yumurta atmıyorlar çıkalı 2-3 gün oldu.

Sağım sonrasında 5 çıtalık bir bölme yapmıştım.
Şu anda anası çıktı 3 çıtayı yumurta ile doldurdu.
Ben bu kovana 1 çıta kabarmış versem ona da yumurta atarmı
Yani kışa kalabalık nüfusla sokmak açısından diyorum.

**Hocam arı kaç çerçeveyi kaplıyorsa,kovanda o kadar sayıda çerçeve bulunduruyoruz.6 çerçevelik bir kovanda 5. çerçeveye yumurta atıldıysa yada biraz daha sabredip, 6. çerçeve yani duvar çerçevesinin içi oyulup, yumurta konduysa, bir adet kabarmış çerçeve verilebilir.

Anladım Hakan Hocam ( Okuldasınız herhalde benim gibi:)
O zaman biraz bekleyip besleme ile birlikte kabarmış vereyim.

enver bey arılar 5 çerçeveye sıkı sıkı basıyorsa ve ortadaki 3 çerçeveyi de yavru ile tamamına yakınını doldurduysa bence 4. sıraya kabarmış 1 petek şerbet püskürtülerek atılabilir. ve 1 hafta boyunca izlenebilir ana arı yavru atacak mı yoksa atmayacak mı diye

kolay gelsin

Eylül 15 te kovan değişimi yapılırmı arkadaşlar
4 tane kovanım çok kötü durumda özellikle de kapakları

Yapılır Enver bey. 2011 yılında Kasım ayı başında bende iki kovan değişimi yapmıştım sorun olmadı.

Selamlar
Şu anda Ekim 1 deyiz.
1/1 şerbet vererek yavru attırmamız doğru olur mu?
Kışa genç nüfusla girilmesi açısından soruyorum.

Varroa mücadelesinin nitelikli yapıldığı bir koloninin kışa girerken genç nüfusunun fazla olması, baharda önemli fırsatlar yakalamanızı sağlar.

Ortalama çerçeve sayısı belirtmediğiniz için iki biçimde de yazayım:
Sonbaharda beş - altı çerçeveye sıkıştırılmış arı için teşvik gerekli ve yararlı.

Eğer sekiz - on çerçeveyse…

Akım güçlü olursa bahar balı alabilir veya erken bölmelerle kovan sayınızı arttırabilirsiniz.

Olumsuz etkileri olur mu? Kesinlikle evet.

Kovanın besin stoğunu yüksek düzeyde tutmanız ve erken baharda kovan nüfusunu iyi izlemeniz gerekir.
Bahara çok güçlü çıkan kolonilerin bir gözleri dalda oluyor ne yazık ki. Tecrübeyle sabit… :wink:

Selamlar
Kovanlarımı yeniledim.
Plastik tabanlı polen tuzaklı kovanlara geçiş yaptık.
Malum kışa giriyoruz.
Kovan örtü beziolarak naylon kullanabilirmiyiz yoksa çuval ya da beze devam mı edelim
Tavsiyeniz nedir?

Kovanın türü, cinsi, büyüklüğü, üretildiği malzeme ne olursa olsun

alttan havalandırma olanakları sağlanmalı…

Alttan havalandırma olanağı kazandırılan kovanlarda üstten ısı yalıtımı olabildiğince kaliteli olmalı.

Kaliteli yalıtım sağlayabildikten ve
(sunta gibi) bulunduğu ortama zararlı maddeler salmadıktan sonra,
kullanılan malzemenin önemi yok.

Kovan kapaklarını 5mm strafor+5mm kontrplak üzerine de galveniz sac olacak şekilde yaptırdım.
Benim sormak istediğim bazı kişiler çıtaların üzerine çuval ya da bez seriyorlar bazıları da bez yerine naylon seriyorlar.
Plastik tabanlı kovanlarda hangisinin yapılması daha uygun olur.

Naylon veya cuval farketmezde enver hocam, bezi ben hic begenmiyorum.

Bez rutubetle islanip hemen kurumuyor. Sanki bez arilari daha hircin yapiyor gibi geldi bana.

Hic deneyimim yok fakat,dedigin mantikli abi…

Selamlar
Polen tuzaklı kovanlarımın polen tepsilerinde ya da alt tabakalarında yani polen tepsisinin içine konulup sürüldüğü alt sürgülü kapakta küf ya da nem oluyor bazen
Neden olabilir?
Bazı kovanlarımın kapaklarında da kovan kapağının iç kısmına 5mm. mdf koymuştuk bunlarda hafif kabarmalar oluyor nemden galiba
Ne yapabilirim?

kovan kapaklarında yada başka yerde mdf ve sunta nemden dolayı şişer ve de yeşil küfe neden olabilir kullanmamakta yarar var

Aynen öyle oldu zaten
Bazıları nemden dolayı şişti ve yeşil küf oldu
Şimdi ben bunlara daha fazla kabarmamaları için 5mm strafor yapıştıracam inşallah şişme devam etmez

şişme devam eder mdf yapısından dolayı nemi bulur ve çeker nemsiz ve kuru bir ortamda durmadığı sürece şişecek ve küflenecektir