Kaya bey,
verdiğiniz linkle konuyu bağdaştıramadım,
link karton kutu arıcılığı,ve siz bunu orda verdiniz.
Kaya bey,
verdiğiniz linkle konuyu bağdaştıramadım,
link karton kutu arıcılığı,ve siz bunu orda verdiniz.
Bu durum için yapılacak bir uygulama var mıdır?
Hepimizin bildiği gibi arılar kovan için gerekli olan sıcaklığı sağlayabilmek için besin tüketir.
Bu durumda yavruların bulunduğu çerçevelerde ki balı hafifçe çizerek kolay alabilmelerine yardımcı olabiliriz. Ya da sıvı besleme yapabiliriz.
Ben bu gibi durumlarda uçuş deliğini olabildiğince daraltıyorum. Havanın durumuna göre tekrar ayarlıyorum.
Uçuş deliğini neden daraltıyorsunuz?
Arılar kendi haline bırakıldığı zaman, kışa hazırlık evresinde uçuş deliğini propolisle daraltıyorlar. Bunu savunma ve soğuktan korunma amaçlı yapıyorlardır diyecem ama arı üşümez diyeceksiniz. Belki yavru faliyetlerinin bitmediği zamanlarda yavruyu üşütmemek maksatlı bir önlem alıyorlardır.
Sonuçta bir bildikleri vardır herhalde diyerek bunu yapıyorum ;D
Tezimde pek iddalı olmamakla beraber böyle yapıyorum.
Kışın ortasında daraltmış olduğum giriş deliklerini kovan hava alsın diye açmıştım.
2 gün sonra arılar propolisle tekrar kapattılar.
Ibrahim abi hata oldu
6:03
Arı Kışlatmada Havalandırmalı Tabanın Önemi
ilyas KARAMAN
Birakın arı deliği kendisi hava alabileceği şekilde kendi kapasın
http://m.youtube.com/watch?v=BBQtJOQUgq0
Simdi oldu sanirsam…
Uçuş deliğini öncelikli savunma, yağmacılıktan korunma amaçlı yapıyoruz. O yüzden özellikle zayıf kolonilerin kendilerine bırakacak olursak bu işi yağma riski artıyor.
Yani soğuktan koruma 2. planda. (Soğuktan korunma konusu yavru faaliyetinin başladığı dönemlerde söz konusu)
Bu da sanırım bizi doğruluyor. ![]()
Sayın Kaya arıcılık, şu koloninin geleceği için zararlı olan hususu biraz açar mısınız rica etsek.
Huseyin abi ust kisima vidio koydum avni hocamiz anlatiyor…benim diyecegimde o yada benzeri bir ornek…
Sayın Kaya arıcılık kardeşim, öncelikle keşke isminizi yazsanız da isminizle hitap etsek. Yazdıklarımı tekrar alıntıladım. Kundaklamayı kışın değil baharda yavru faaliyeti artmaya başladığı ve havaların istikrarsız olduğu dönemde özellikle zayıf arılar için uyguladığımı yazmışım. Avni hocanın söyledikleriyle benim yazdıklarım arasında bir tezat yok, iyi okuyun lütfen. Kırmızı bölüm Avni beyin söyledikleriyle aynı anlama geliyor dikkat ederseniz.
Huseyin abi ismim vahdettin kaya ,fakat tum sulallem ve cevrem beni kaya diye bilir, :)kaya diye hitab edebilirsiniz ariciligi silin tamam…ozurdilerim yanlis anlasilmadan sadece yavru sicakligini korumak icin tabiki olabilir…fakat ondan once uygulayabilecegimiz farkli secenekler var,son care neden olmasin…
Kıştan önce sıkıştırma yaptıktan sonra bölme tahtası yerine 4 cm.lik boncuk strafor koymuştum. Üzerini de bezle kaplamıştım. Dünkü kontrolümde bezi ve boncuk straforu delip karşıya geçtiklerini gördüm.
Koloni yönetimini okudum. Dış duvarı oyup yumurta atmadıkça kabarmış petek vermeyecem bekliyorum şimdi.
Yine bugün arılığımda bir değişiklik yaptım.
Kovanlarım birbirine çok yakındı. Neredeyse aralarında 20cm aralık vardı ya da yoktu. Yeni iskele yaptım bugün bir tanesini yeni yaptığım iskelelere yerleştirdim.
Taşırken de akşam olunca hava iyice kararınca kovanı yerinden aldım kapağını kapatıp yeni yerine koydum. Önüne de çam dalları yerleştirdim. İnşallah bir sıkıntı olmaz
Enver bey,
yakın mesafeli taşımalara dikkat etmek lazım,helede havaların ısındığı günlerde riskli olabilir.
Doğru diyorsunuz ama taşıdım artık
Forumda çoğu kişi böyle taşınabilir diye yazmış ben de deneme yaptım
ARtık hayırlısı
Enver bey hep eksik bilgi,
taşıdığınız mesafeyide bir yazsanızda metre olarak, ustalarda net olarak cevaplasa,
böyle yanlışlar birdaha yapılmaz.
10 m. mesafede taşıma yaptım