Enver bey,moralinizi bozmak istemezdim ama,
yarın hava sıcak olursa curcunayı seyret,
dua edelimde sizde bir kaç gün yağmur yağsın.
Enver bey,moralinizi bozmak istemezdim ama,
yarın hava sıcak olursa curcunayı seyret,
dua edelimde sizde bir kaç gün yağmur yağsın.
peki sabah erkenden kalksam ve arılar daha uçuşa geçmeden eski yerine alsam olur mu?
Enver bey,Zaten şu aşamada yapman gereken bu,erkenden kalk ve eski yerine koy,
madem yer değiştireceksin, bunu yarım metreyi geçmeyecek şekilde kaydırma üsülü ile yap.
Enver bey kovanlarını taşımaya karar verdiğinde İbrahim beyin dediği gibi yarım metre veya 70-80 santim ileri geri veya yanlara kaydırırken kovanların hepsini birlikte kaydırmanda fayda var. Arı o zaman yerini bulmakta zorlanmaz. Kolay gelsin.
sabahın 7’sinde kovanı eski yerine aldım.
Dediğiniz gibi 50cm kaydırma yapacağım artık.
Enver bey fotoğraf paylaşma imkanınız var mı?
Kovanlar sık dizilmişse, en kenar kovanlardan başlayarak azar azar kaydırma ile aralar açılabilir.
Enver Bey, 3-4 günlüğüne uzak bir yere götürme imkanınız varsa en garanti ve en güzel çözüm bence. Gelince de istediğiniz gibi dizayn edersiniz arılığınızı.
üc dört gün olmaz enaz 15 gün kalıcak gittiği yerde
Yer değiştirmek istediğim yer şöyleydi.
3 kovanım var.
Üçüde yan yana aralarında 20-30 cm mesafe var.
Ben yine bu kovanlarımın yanına keresteden iskele yaptım.
Ortada bulunan kovanı alıp dün akşam 4 m. mesafeye taşımıştım. Fakat sabah tekrar aynı yerine aldım.AKşam forumda arkadaşlar olmaz dediler. Ben de sabah eski yerine aldım.
Bu akşam az önce en sağda bulunan kovanımı yaklaşık 40cm. sağa kaydırdım. Hergün böyle azar azar kaydırarak yer değişimi yapmaya karar verdim. İnşallah bu sefer bir sıkıntı çıkmaz.
30-40cm kaydırarak yer değiştirmede sorun yaşamamıştım.
Herkese hayırlı geceler.
Bazı sorularım olacak arkadaşlar
Koloni yönetimini okuyorum 2 gündür.
Şimdi
1.kolonimin durumu şöyle
Koloni 7 çerçeve
1.ve 7.çerçeveler ballı polenli.
Diğer 5 çerçeve kapalı açık günlük yumurta ve yavrulu.
7.çerçevenin yani dış duvarın içini oymuşlar ve yumurta atmış günlük yumurta var.
Şimdi Koloni Yönetiminden benim anladığım şu oldu: (yanlışsam düzeltin)
1.işlem: En dış duvarı önce 1 numaralı ballı polenli iç duvarla yer değiştireceğiz.
2.işlem: 6 numaraya kabarmış çerçeve vereceğiz.
3.işlem: 6 numaradaki kabarmış çerçeve günlük yumurta atılınca 6 numarayı alıp 2 numaranın yerine koyacağız.
4.işlem: 8 çerçeve olan koloniye yine 7.sıraya kabarmış vereceğiz. Bunuda bir önceki yaptığımız şekilde yumurta atılınca tekrar 2 numaraya getireceğiz.
5.işlem: Şimdi 8.sıraya da ham petek verebiliriz.
(2.kolonim de de durum hemen hemen 1.koloni ile aynı.Tek farkları 2.kolonim 6 çerçevede)
(3.kolonim 1.kolonimle eş değer)
İnşallah eksik öğrenmemişimdir.
Var mı arkadaşlar bir yanlışım ya da anlamadığım?
Bir de aşağıdaki linkte Halil Bey’in dediği gibi de en dışa ham petek verilebilir herhalde.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3836.15
Bugün hava sıcak ve güneşli idi.
Ballı babalardan açan eriklerden ve diğer çiçeklerden bol miktarda bal polen geliyor.
Yukarıda bahsettiklerimi bugün uyguladım.
3 kovanıma da 1er kabartılmış petek verdim.
Şimdi verdiğim kabartılmış peteklerin yumurta dolmasını bekleyeceğim.
Şimdi bu dönemde şurup vermeli miyim?
Şerbeti kesmemek lazım,arıların ihtiyacı olmasada,yavruya veririler,olmadı petek örerler olmadı stok yaparlar önemli şu sıralar heleki stoksuzlar için.
Enver bey dalak örme işaretini görmeden petek mi verdiniz?
Her zaman dalak örülmesini beklemek şart değil
Yukarıda da yazmıştım.
Dalak örmesini beklemedim fakat koloni yönetiminde okumuştum. EN dış duvarın içini oyup yumurta atınca kabarmış petek verdim 1 tane.
Kıştan çıkmış arıya ilk çerçeve verileceği zaman dış duvarda yumurta ve dalak ördüğünde verileceği anlatılıyordu koloni yönetiminde…
çünkü yaşlı arıların ölümü ile kadro artışı olmayacak hatta düşebileceği için acele etmemek gerektiği anlatılıyordu.
dalak örme genç kadronun arttığına işaret olabilir.(bu benim düşüncem)
sonraki çerçevelerde dalağı beklemek gerekmiyor zaten.
Zaten örtü altında kabarık duran yerlere küçük dalaklar atmaya başlamıştı.
Yine son çıtanın sağına doğru küçük dalaklar oluşmaya başlamıştı ben de bu yüzden kabarmış petek verdim birer tane
Herkese selamlar
Kovan temizliği nasıl bir günde yapılmalı ve nasıl yapılmalı arkadaşlar?
Bununla ilgili bir link var mı forumda?