Enver Bey'in Soruları / İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

benim kovan temizliğim kovanı alime alıyorum birde sıpatula kazı babam kazı bittimi şalamayı yakıpşöyle bir dağlıyorum
haya iyiyse hemen yeni arıyı aktarıp aynı işlemi yapıyorum cünkü fazla kovanım yok

Ne zaman yapmalıyız bu temizliği yani mevsim olarak zamanı nedir?
Şu sıralar hava dünden itibaren bozdu sıcaklıklar 6-9 derece arası
Arılar dış duvarı oydu diye kabarmış petek vermiştik bir sıkıntı olur mu?

Kovanı değiştirdiğimiz zaman, arıların propolis ile kovanı sıvayabilmesi gerekiyor. Biz ne kadar dezenfekte etsek te arılar buna ihtiyaç duyuyorlar. Yani kovanı değiştirebilmemiz için hava sıcaklığının arıların propolisi işleyebileceği kadar olması gerekir diye düşünüyorum. 6-9 derecede ben olsam değiştirmem. En azından 18-20 derecede değiştiriyorum ben ama ustalar nasıl yapıyorlar bilmiyorum.

ben nisan gelmeden 10 dereceyi gördümmü hava iyiyse yaparım arılar nezaman isterse kaplasınlar

Yani YİĞİT ve YOĞURT meselesi :slight_smile:

öylede denebilir halil bilen yarısını değiştirmiştir bile

aklıma gelmişken yazayım bu bahar bakımında önemli olan kış bisliğini arıya yaptırmamak arıyı yormamak icin kendimiz yapmak

Kesinlikle katılıyorum. Kıştan kalan kırıntı (vb…) ların temizliğini arı bırakmak arıyı çok kötü etkiliyor.

Bir de bu kırıntılar direk taban tahtasına döküldüğü için sadece taban tahtasını değiştirmek te çabukluk sağlayacağından, arının salkımda olmadığı sıcaklıklarda yapılabilir. Ve gayet pratik.

Sıcaklık 20 derecelere gelmeden kovan değiştirmem.
Bizim bölgede gece ve gündüz sıcaklıkları hatta öğle ile ikindi arası bile çok ani inişler çıkışlar olabiliyor.
Nisan ayında sakin açık bir günde
acil durumlar hariç tabiki

Herkese iyi geceler
Kovan nakli ya da temizliği konusunda sanırım biraz havaların ısınmasını beklemek iyi olur kanaati oluştu bende.
Arkadaşlar;
3 kolonim var
Ben koloni sayımı çoğaltmak istiyorum.
Bizim burada kestane balı alıyoruz. Yani Haziran başında başlıyor. 20-25 gün sürüyor.
Çoğaltma yapmam için ne tavsiye edersiniz?
Benim düşüncem şu anda 8 çıtadaki bir kolonimi Nisan ortalarında 3 e bölmek.
Diğer 2 kolonimi bal sağımından sonra ikiye bölmek.
Nasıl yapmalıyım tavsiyeleriniz nelerdir?

Tamamı değişti.

Boşa çıkanlardan çok az bir bölüm kovanın bakımı kaldı sadece.

enver bey mehaba bir kovandan üç bölmeyi aynı zamanda alamasın hazır ana olduğunda birtane al 2 çerceve devretmiş olarak böl hazıranayı ver birer hafta arayla bölme işlemini yap böldüğün arı 12gün sonra kontrol et ana yumurtaları kapalı ise takviye ver not bölme arıya ana vermeden kek vermeyi ihmal etme

İlginç bir haber
Sizinde ilginizi çeker diye düşündüm
http://www.internethaber.com/en-zorlu-bal-toplama-mucadelesi-foto-galerisi-31885-p1.htm

Enver mevcut kolonilerine yükleme yap,petek ördür,besleme yap katı at,koloniler en güçlü seviyesine ulaşsın,arılarını zayıf düşürme ,keyfini çıkar iki katlı üç katlı kolonilerin :slight_smile:

Sonra ana arı buldun buldun bulmadınsa,böl sevdiğin bir koloniyi memeler oluşsun al memelerden diğer kolonilerden de böl onlara takı ver memeleri ikişer.

Bazılarına edebiyat yapıyorum gibi gelebilir ama şunu hatırlatacağım;
“Bir tane güçlü koloni on tane zayıf koloniden daha iyidir”

3 koloniyi bölmek yerine, onlarla bala gidin, bölme yapmak için arı satın alın ve onları bölün.
Mesela, 2 koloni alıp 10 çerçeveye ulaştığında beşe beş bölün, 4 arınız daha olur. Onlardan da bu sene ne alabilirseniz. Bir sonraki sene inşallah 7 arınız olmuş olur.(kışı kayıpsız atlatmanız dileğiyle) O zaman kendi arılarınızın bir kısmını bölersiniz.

Şahsen bende arı çoğaltmayı düşünüyorum. Satın alıp bölecem. Elimdekilerle direk bala gimeyi planlıyorum nasip olursa.

Fikirlerim bu şekilde, karar vermek size kalmış.

Burada temmuzun ilk haftası kestane son
Bu tarihten sonra hazır anayla 5 çıta olarak her koloniyi 2 bölme yapsak olmaz mı?

Temmuz başında 5 çerçeve bölebildikten sonra neden olmasın. Duruma göre teşvik yemlemesi yaparsınız, kışa kadar yeterli gücü yakalarlar.

Nisanda böldüğünüz kovandan bal alamazsınız.Bal almak varken bölmeyin derim.O kovanın kestane balını aldıktan sonra temmuz 15 gibi hazır ana ile bölünüz kovanları enver bey.

3 kolonim var zaten
Bölmeyi düşündüğüm kolonim şu anda 8 çıtada.
AMa siz şimdi sağımdan sonra bölmek daha mantıklı diyorsunuz yani
Kafam karıştı.

Sezonun nasıl gideceği belli olmaz. Şimdi bölerseniz arılarınızın tamamını belkide istediğiniz gibi bal sezonuna kadar toparlanamayacaklar. Bence 3 arınızlada bala gidin. Hasattan sonra da 5 'e 5 bölemeseniz bile devşirme yaparsınız.