o kadar bölmek istiyorsan 2 ye böl kovanı.15-20mayıs gibi bu böldüğün kovanlardan kapalı yavrulu birer çıta alıp bala çalıştırdığın 2 kovanın açık yavrulu çıtalarıyla 1-2 kez değiştir.taki bala çalıştığın kovanlardan biraz daha fazla bal alasın.ama sizin kovan çoğaltma niyeti bal alma niyetinden ağır basıyor anlaşılan. ![]()
nisan başlarında 12 çerçeve civarında olan kovanlar bölünebilir
bölünen kovandan birisi bala gider diğeri ya gider ya gitmez.
Geçen yıl 14 çerçevelik ve 12 çerçevelik iki kovanı 13 nisanda böldüm
ana kovanın birisi 8 diğeri 10 çerçeve civarında kaldı bala rahatlıkla yetişti.
böldüğüm yavrulu dörder çerçeveli kovanlardan birisi bala yetişti diğeri yetişmedi.
Muhsin dogar oglunun dedigi gibi yap sen abi …en mantiklisi o…populasyonu yuksek tut hem arini bol ayni anda hemde balini arttir…
Sadece bir kolonim vardı, bölerek çoğaltma niyetindeydim.
Sonra arıcılığın amacının arı yetiştirmek değil mevcut arıdan en fazla balı almak olduğunu fark ettim.
Yeni koloniler alarak sayıyı üçe çıkardım. Şimdi 6-5-6 çerçevedeler.
Bölgemdeki arıcılardan bal akımının Haziran-Temmuz boyunca devam ettiğini öğrendim.
Bu dönem bitene kadar arıları bölmeden geliştirebiliğim kadar geliştirmeyi planlıyorum.
Bal akımından ve hasattan sonra kolonileri ikiye-üçe bölmeyi planlıyorum.
Böylece Yedi-Sekiz koloniye ulaşmayı, akabinde sıkı bir besleme ve sonbahar bakımı ile kışa girmeyi planlıyorum.
İbrahim hocam, hasattan sonra bölme yapılır elbette ancak bölmelerin kendini toparlaması bahardaki gibi olmaz haliyle. İkiye bölünebilir ancak üçe bölmek büyük risk. İkiye bölmek için de arılarınızın nektar öncesi varoa yönünden temiz olması, bölme esnasında yeterli bal-polen, yeterli yavru ve ergin arı kadrosu bulunması önemli. Bölme yaptıktan sonra da besleme yapmanız gerekir. Bal akımının geniş bir zamana yayıldığı ve hasatın geç yapıldığı bir yılda varoa hasarı da kontrol edilemediğinden ikiye bölmek bile risk olur. Bölme yaptığınızda gerektiğinde destekleme yapabileceğiniz kolonilerin olması önemli.
arıcılığa yeni başlayan ve en temel konularda bile forumdan yardım isteyen arkadaşların koloni sayılarını arttırma hevesini yanlış buluyorum
bu gün bir kaç koloniye bakmakta zorlanıyorsunuz, yarın sayı 8-10 a çıkınca ne yapacaksınız.
soru cevap la mı yöneteceksiniz bölmeleri ?
birkaç sene mevcut sayınızı koruyun bilgi ve tecrübeniz artsın sonra koloni sayınızı da arttırırsınız
acele etmeyin arkadaşlar
sayın sait engin
3 kolonim var
Ben birden 30 koloni ye çıkarma peşinde değilim ki zaten siz böyle diyorsunuz.
Sadece 3 ü sene için 5-6 yapma peşindeyim
Gelecek sene 3.senem olacak arıcılıkta yani en azından en başındaki gibi bir acemi olamayacağım kanaatindeyim.
Forumda çok tecrübeli arıcılar bile soru soruyorlar cevap alıyorlar.
Göksel bey
Şu anda bölmek istediğim koloni 8 çıtada 7 çıta yavrulu.
Herhalde Nisanın ilk haftası gibi 10 çıta olur.
7 çerçeve yavru ortalama 15 gün sonra çıksa,25 mart gibi en az 8 çerçeve arı demek
öncedende 8 vardı oldu 16 çerçeve. bu sürede3 çerçeve yaşlı arı öldü desek;
sonuçta 13 çerçeve olur nisan gelmeden.
not:bu hesabın doğruluğu için yavru alanlarını bilmek gerekir.
hesap ve planlama güzel:)) benim hesaba benziyor… ![]()
ama…
yaşlı analar ve oğullar işi karıştırıyor…
Bugünlerde bahara çıktık derken koca kari soğuklarında ari ölürse yanarım ![]()
Valla burasıda öyle yani
Bahar geldi derken sıcaklıklar düştü
Gündüz 9-10 derece
Koyu besleme yaptım 1 gün arayla 2 defa 2şer bardak
İnşallah sıkıntı olmaz
enver hocam niyetim sizi kırmak değildi, ben zorluklarla karşılaşabileceğinizi hatırlatmak istedim
kendinizi hazır hissediyorsanız bölün gitsin
koloni sayısını arttırmanın çeşitli yöntemleri var bunlar sunni oğul konu başlığı altında mevcut
okuyun hem kendinize en uygun yöntemi seçmenizi sağlar hem de karşılaşabileceğiniz olumsuzluklar hakkında fikir sahibi olursunuz
sait engin
kırılma söz konusu olamaz
Ben forumda yazılanların insanlara yön vermek maksadıyla yazıldığından en ufak bir şüphem yok kesinlikle.
Önerileriniz iiçin sağolun.
Suni oğul konusunu tekrar gözden geçireceğim.
Sıcaklığın düştüğü bu havalarda havalar 3 gündür kapalı ve yağmurlu.
Yeni kabarmış petek vermiştim 5 gün önce.
Bu sıcaklığı düşük havalarda koyu besleme yapmamızın nasıl bir faydası olur koloniye? Ya da zararı olur mu?
Arılarının besin stoklarını sürekli kontrol etmen gerekir. Ankara’da nektar gelmediği için arılar hep hazır tüketiyor.
16 Şubatta stoklar gayet güzelken, kuluçka git gide hızlandı. Merkez çerçevelerde bal çok azaldı. Havaların böyle soğuk gitmesi ve kuluçka bakımı için tüketimin artması arıların açlıktan sönmesine sebep olur.
Eğer arı dışarıdan nektar getiremiyorsa, stoklarda zayıf ise koyu şerbet vermemiz gerekir.
Ben pazar günü 2-2,5 litre şerbet verdim.
Adem bey
Aslında bende 4 gündür koloni başına yaklaşık 2 litre koyu şerbet verdim.
Aynen sizin yukarıda yazdıklarınız benim için de geçerli oldu bu yıl.
Havalar iyi gitti.Kuluçka alanı genişledi. Çerçevelerde yavru alanı genişledi bal kemerleri daraldı.
4 gündür hava yağmurlu bu nedenle nektar gelmiyor yani hazır yiyorlar.
Bende bu sebepten dolayı koyu besleme yaptım 4 gündür.
İnşallah yanlış bir şey yapmamışımdır.
Hava sıcaklıkları düştü arı uçuş yapamıyor hazır yedikleride doğru
bardağın yarsı boş ama yarısıda dolu
düşük ısıda kovan içi faaliyet yavaşlar dolayısıyle bal tüketimide asgari düzeye iner.
Yavru alanı genişlemiş ve yavrulu çıta sayısı da fazlaysa bu dediğin geçerli midir?
enver bal stoğu azalmışsa beslemeye devam
ne zamana kadar?
dışarıdan nektar gelmeye başlayıp şuruba rağbet azalana kadar