Enver Bey'in Soruları / İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

arının açlıktan ölme durumu yoksa, arının uçuş yapmadığı soğuk havalarda şerbetlemenin yarardan çok zararı var biliyorum.şerbet verilecekse de üsten ılık verilmeli

Baharda yavru üretiminin arttığı dönemde arılarınızı açlıktan ölme noktasına kadar açlıkla test ederseniz o koloniden size hayır gelmez. Yeterli besin yoksa önce yavruyu keser, sonra söker, bu arada bakıcı arılarınız vücutlarından tüketir. Dolayısıyla o koloniye yazık olur.

Peki 6- 7-8 derece gibi hava şartlarında besleme yapmak dorğru olurmu acaba bende yanlış olacağı kanatindeyim ve besleme yapmıyorum stklarda sorun yok onun için besleme yapmak için havaların biraz daha ısınmasını bekleyeceğim

Kovanların durumunu iyi biliyorsan, gerekliyse besleme yapabilirsin.

Ya açlıktan kovan sönecek ya da üşüyüp biraz yavru ölecek ve kovan hayatta kalacak.

Yani altın yumurtlayan tavuğu kesmeyelim.

Kovanların durumunu biliyorum yiyecek sorunu stoklar tamam 10 konanın tümünde de yavru faaliyeti üst düzeyde maksimum değil ama 7 çerçevenin 5i 6 çerçevenin 4 ü yavrulu durumda

Havalar bir türlü düzelmedi, geçen hafta sonu baktım bal var ama, yavru çok az

Bademler açtı fakat arı uçamıyor soğuktan, neyseki geçen hafta daraltma yapmıştım, en azından yavrular üşümeyecek, bu hafta koyu şerbet vermeyi düşünüyorum.

Vallahi ben her ihtimale karşı koyu besleme yapmaya devam edeceğim.
Ta ki havalar açana kadar. Yani dışarıdan nektar gelene kadar.
O da muhtemelen 3-4 gün daha sürecek.

zararı olduğunu nerden çıkardınız

Biz doldurdük yenilikleri isteyen yesin istemeden yemez

:frowning:

şerbeti yiyen arı kendini dışarı atıp salkımı bozmaz mı. peki bozarsa ne olur?abiler daha iyi bilir.

(24 Aralık 2012 günü sonrasında gelecek olan Pastırma Yazı)

Arının tüm balı alındıysa ve sonbaharda şurup vermeye olanak bulunamadıysa; sönsün o kovan.

Arının tüm balını almadıysanız (ki almamışsınızdır, kuramsal bilgi edinmek için soruyorsunuzdur) kışı çıkaracak balı vardır. Bugünlerde vereceğiniz şurup, yarardan çok zarar doğurur(cahit abiden alıntı) :slight_smile:

Bugülerde erken ilkbaharda verilen surup arılarimizin hızlı gelişmelerini sağlar ve mayıstaki balakimlarina yetişen arılardan yuksek verim alırız…

Stok sıkıntısı varsa mecburen şerbet verilir. Vermezsek kovanın sönmesine sebep oluruz.

Bu sene farklı bir sene geçti. Uzun süre havalar sıcak gitti. Ocak ayında kuluçka başladı. Kuluçka alanı zamansız iyice genişledi. Benim arılar son 20 günde merkezdeki stokları inanılmaz hızla tüketti, kemer kalmadı.

Burada açlıktan çok koloni söndü.

Aşağıdaki resimde 16/02/2014 tarihindeki ve 09/03/2014 tarihindeki kemer farkına bakın. Şu anki kemerin 16/02/2014’deki gibi olması gerekirdi.

Resim 1 tam görülmüyor ama çerçevenin yarısından biraz fazlası sırlıydı.

Aslında duruma göre besleme yapmalıyız. İşin tek kalıbı yok, çok kalıbı var.

http://img203.imageshack.us/img203/4017/lzdn.jpg

Resim 1. 16/02/2014 kemer balı durumu.

http://img691.imageshack.us/img691/6290/cgcw.jpg

Resim 2. 09/03/2014 kemer balı durumu.

Enver bey

beslemeyi kesmek gereksiz beslemeye devam edeceğiz
söylmemek istediğim telaşa gerek yok
ben haftalık 1-1.5 litre civarında koyu şurup veriyorum.
Zamanla aşamalı artırmak gerekir.
arının uçuş yaptığı dönemler ile kısmi salkımda olduğu anlardaki tüketim farklıdır.

yaptığınız alıntı 24 aralık tarihi için yapılmış ve arıyı erken uyandırmanın tehlikesini vurgulamak için

oysa ki nerdeyse martın ortasındayız ve yavru faliyeti hayli hızlanmış durumda buna paralel olarak bal tüketimi de

ademin dediği gibi kışın ılık geçmesi de bal stoklarını olumsuz etkiledi

ben pazartesi günü yağmur yağarken şerbet verdim olumsuz bir şey de olmadı

Ilk baharda salkimmi olur.,tabiri caiz ise arilar it gibi calisiyor…

Ben 4 gündür yağmurlu ve sıcaklıkların düşük olduğu zamanlarda veriyorum koyu şerbet
Gayet güzel tüketiyorlar hiçbir sıkıntı yok.
Yalnız dün akşam üstü hava kapalıydı koyu şurup verirken 1 tane arı tam göz kapağımdan soktu.
Daha öncede sokmuştu ama dün akşamkinin acısı bir başkaydı
Forumu açtım şişmesin ne yapayım diye
Bir arkadaş sıcak çok iyi geliyor diye yazmış
Sıcak uyguladım sıcak uygulayınca aniden şişti.
Sonra buz koydum buz acısını biraz da olsa şişliği aldı.
Gece göz kapağımın üstü şişmişti sabah uyandığımda orası inmiş gözümün altı şişmiş

Gecmis olsun enver abi,15 16 yil once 12 13yaslarinda iken banada olmustu …o guzunu tam kapat ve birazcik camur sur…

Sağolasın Kaya kardeş
Bugün okulda da bir arkadaşım çamur sür dedi
Akşame evegidince süreyim

Enver abi,normal kup sekeri sirkeye batirip arinin igneledigi yere sekeri surup bolgede eritin sonrasinda birazda buz tutun,yardimci olacaktir…

İş işten geçmiş.

Arı sokmasından sonra hemen iğneye çıkartacaksınız. Ardından buz veya ısı ile müdahale hemen yapılmalı ki alerjik etkiyi azaltsın.

Siz çamur sürene kadar şiş inmeye başlar, yarına da bir şey kalmaz sanırım.