EŞEK ARILARi ile nasil mucadele edecez?

Arkadaslar esek arilarina karsi uyguladiginiz pratik cozumler var mi?

tuzaklar vs ?

Bizimde arilara esek arilari musallat oluyor. nasil bertaraf ederiz ?

kola şişesinin üst dar kısmına yakın yerlerden 4.5 delik açın ve içine pekmezi sulandırıp yarım doldurun ve kovanların öntaraflarına belirli aralıklarla koyun

sonucunu en kısa zamanda göreceksiniz

Sayin arkadasim dedigin gibi bir kesik atip ust tarafi ters cevirrerek icine bira ve kola koydum.

Ancak pekmez koymadim belki bal arsii pekmeze gelir diye. Sulandirilmis pekmeze bal arilari gelmiyor mu?

Bal arısı da girebilir ama ekşime yapacağından kısa süre sonunda bal arıları da gelmezler.

Hem bir onlardan bir bizden olsa bile bal arısı çok.

bal arıları fazla rabet etmiyor egehan beyin dediği gibi çabuk ekşidiğinden eşek arıları ekşiyi çok seviyor arada birde sallayıp kokusunu yayarsın günlük bir eşek arısının elli tane bal arısını imha ettiğini düşünürsek buraya giren bal arısının lafımı olur

MEsajımın alt kısmındaki bloğuma bakabilirsiniz. Buraya da aktarmak istediğim br mevzuydu ama bu aralar arılıkları gezmekten vakit bulamadım.

Arkadaslar bira ve kola koydum… İnsalllah kolaya bal arilari gelmez :frowning:

Eşek arıları deyince adını koyduğumuz sarıca değil herhalde

Sarıca arıların kapanı üst ucu kesilmiş içine ters konulmuş 2,5 litrelik pet şişe, içine 8 - 10 cm kadar yükseklikte su koyup deliğin ağzına parmakla bal sürün yeter.

İçine bal arısı pek girmez girerse kovan çevresinde bulunan güve kelebeği ve ona yakın büyüklükte diğer kelebekler ve bir iri kara sinekler girer, hepsi bizim için uygundur.

İki veya üç gün sonra su yüksekliği kadar sarıca arı dolar bunu döküp işlemi yenilersiniz.

Eşek arısı dediğimiz Ege ve Akdeniz bölgesinde ve buna yakın iklimi olan bölgelerde yaşar, arı için felakettir daha çokta sonbaharda arıları yer genelde iki sarı çizgisi olan bakır renginde bir arıdır.

Bu arıyla yapıştırıcı kullanlarak mücadele edilir.

YUkarıdaki mesaja istinaden ben de bir şeyler yazayım.

Bal arısına zarar veren iki tür yaban arısı var.

Bunlardan sarı renkli olanı sarıca arı (literatür ismini bilmiyorum ama bulunabilir) diye isimlendiriliyor. Bu arı ile mücadelede bira (burada çekici olan bira maltıdır), yaş meyve (bilhassa armut), kanlı et gibi ürünlerin çekici olarak kullanıldığı tuzaklardan faydalanıyoruz. Bunun yanı sıra fare yapışkanı da bu arıları cezbedici özellikte. En kolay yok etme yöntemi ise yuvanın zehirlenmesidir. Bloğumda resimleri ile beraber nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştım.

Daha iri olan ve daha çok bir helikopteri andıran iri eşek arıları ile mücadelede önemli olan arının yuvasını buabilmektir. Bu nedenle de arıyı takip edebilmeniz gerekir. Yapışkanlı tuzaklara bu arılar da yakalanabilir. Ama en önemlisi yuvayı bularak yoketmektir.

Burada eşek arılarını bambus arıları ile karıştırmayınız. Bambuslar faydalı böcekler gurubundan olup bal arılarına zarar verdiklerini ben görmedim.

Arkadaslar ariliktan geliyorum. Gecen hafta 2 kola sisesini tuzaklayip bira iki tanesine de kola koymustum. Bugn baktigimda birali tuzaklara essek arilarinin dustugunu gordum. Kolaya gelen giden yok. Biraya bal arisi da gelmiyor arkadaslar. bu teknik tuttu;)

yaa benım anlamadım tmm da… Bu delıkler boyutu nekdar olsun ornegın bır barmagın gırebılecegı kdar olurmu mesela

benim kovanların yanında şişenin kapağinin açik olması bile yeterli geliyo.

kola sisesini normal sekilde koy. ustten 15-20cm lc maket bicagi ile kes. Sonra kestigin parcayi ters olarak siseye gecir. Hali bandi ile bantla. İçine bira al bir cay bardagi kadar koy .olay tamamdir. Gittiginde goreceksin icinde esek arilari yüzüyor olacak

Biraları şişede al. Bir dolu şişenin yanında iki de boş şişe iste. Bir şişe birayı kendisi ve diğer ikisi arasında üçe pay et ve arılığın değişik yerlerine koy. Belli bir süre sonra şişeleri temizlemeyi unutma çürüyen eşek arıarı yüzünden çok yavru çürüğü ararsın arıların içinde…

arkadaslar esekarılarının hem kendilerini hemde yuvadaki tum esek arılarını oldürecek bır yontem var bır parca ucuzca kıyma tavuk balık…vs artık ne alırsanız bılıyorsunuz kı esek arıları etı cok sevıyor ( yavruları etle beslıyor yetişkinler sekerli besinler tuketıyor) ete kokusuz bır böcek ilacı (adını unutum) karıstır ıyıce karıssın boylece esek arıları tasırken zehır onlara gececek ayrıca yavrulara verdıkleride tum kolonı yok olacaktır. zehir ete karıstıgı için bal arılarına gecme olasılığı yok

bıra yontemı ne kadar etkılı olsada sadece yetıskınlerı olduruyor ayrıca yetıskınler yavrulara bakmak için et tasımakta ve bu ette bızım guzelim arılarımız oluyor zayıflayan arıların ballarını daha sonra kendileri afıyetle yıyor.

zehirli et yontemını kullansaka arılıga 3-5 bıralı pet sıse koymanın yararı kacınılmaz sonucta her gun et koyamayız et yontemı cok fazla esek arısı saldırısı oldugu zaman konmasında fayda var ben 1-2 sefer yaptım sonucta aldım.

Benim arılığın üzerinde çok fazla kılangıç uçmaktadır. Bazı kılangıçların peşinden arıların uçtuğunu gördüm. Acaba kılangıçlar arı yer mi?

Sayın malkoç22:
Kırlangıçlar yavrulama zamanı anaçları ve sonra yavruları çok sayıda arı yerler.
Hele bal hasadının arkasından kırlangıçların göç ettiği ağustos ayı ortasına kadar arıların en büyük düşmanıdırlar, okadarki yerden bir karış yükseklikte bile arıları toplarlar.
Daha çok da öğlenden sonra işlerini görürler.
Arı kuşu bir anlık gelip geçiçi ama kırlangıçlar sürekli arı toplarlar.

O zaman bu kırlangıçlar için nasıl bir önlem alabilirim? Çünkü çok zarar veriyorlar.

Doğal Seleksiyon…

Yapacak bir şey yok. Kırlangıçlar arı yedikleri kadar daha neler neler temizliyorlardır.

Ama çok zarar veriyorlar!