Bu uygulamayı dorse üzerine monte ettiğinizde, bunların hiç birine gerek yok, bir çekiciyle anlaşıp sadece kira bedeli ödeyerek istediğin yere naklettirebilirsin, masraf olarakta sadece dorsenin bakımıyla ilglenirsin.
[/quote]
Sayın Mehmet abim dorse konusunda çok haklısınız diye düşünüyorum.
lastiklerinden başka bir yerine zarar gelmez,bugün 500 liraya mal olucak bir taşımayı 300 e indirmek çok daha ekonomoik değilmidir?ama dorselerede plaka ruhsat alınıyor diye biliyorum
saygılarımla…
Mehmet bey dorsenin yapımından sonra bölgenizdeki mühendisler odasından alacağınız belge ile dorseyi tescil ettirmek ve muayenesini yaptırmak mümkün buradaki zorluk,zorlukdenilebilirse eğer heryıl dorsenin ticari olmasından dolayı muayeneye girmesi (sıkıntı burada) yoksa heryıl yaptırılacak olan zorunlu trafik sigortası ve vergiler bence zorluk sayılmaz.
![]()
Yanılıyor olabilirim, römorkla çekicinin plakası aynı olmak zorunda değil diye biliyorum.
Düşündüğüm modelde, dorsenin yüklü görüntüsü tadilat projesi gerektirecek şekilde değil.
Römorkların fenni muayenesi nasıl yapılıyor o konuda yeterli bilgiye sahip değilim.
Sadece yürüyen aracın, masrafı daha fazla olur düşüncesiyle dorse üzerinde plan yapıp araştırmıştım.
Arılar üzerinde, muayene istasyonuna gittiğini düşününce, ordaki görevlilerin yüz ifadesi nasıl olurdu acaba, enteresan bir durum ortaya çıkar herhalde.
iyicearaştırmak gerek ama mehmet abim dorselerdede fren balataları var,o yüzden muayenede biraz sarsarlar,içinde arı varken olmaz o iş.gıcırtılı görünüyo iyi akşamlar…
Araç zevki şahıslara ve bütçeye bağlı bir durum fakat k2 belgesi kendi işini yapanlar için 31 aralık tarihine kadar tüm belgeleler dahil 596 tl+ 3.bölgedeyim fakat 2.bölge plakası kullanıyorum 300tl sigorta bedeli.
k2 almak isteyen ve niyeti olan arkadaşlara duyurulur, yıl sonuna kadar % 94 indirimli veriyorlar.
Biraz daha anlaşılır olursa
Nitekim birileri arı kamyonuna ruhsat almış işinin başında bence sistemi ve sistemin içerisinde işlevi en iyi olanı koloni sayısı en fazla olanı bulmaktır.Dorse çok ortaklı koperatif gibi şirketler gibi yada bir araya gelmiş arkadaşlar grubu gibi arıcılar için çok ideal.Ferdi durumlarda cekiçiden kar etmek nakliyeyi ucuza getirmek pek isabetli değil çok sık yer değiştirmek hatta hava şartlarına göre ani yer değiştirme düşünçeleri dahi bu nakliye işine girerki arıcıyı rahatsız edebilir ferdi durumlarda en güzeli gaza rahat basacaksın.Sayın Ali bey gökay tekinin kamyon resimlerini nerede gördünüz riça etsem bildirirmisiniz.Bence tekli 240 kovan koymuşsa gayet normal ancak tekli kovanın gücü zayıf olmuyormu?Burada düşünülmesi gereken bir durumda karayollarının izin verdiği yerden 4 m yüksekliğinden tam faydalanmak ve tam fayda sağlanırken bize lazım olan koloni fazlalığını sağlamak için kamyonlarda daha küçük lastikler terçih etmektir.
Yine dikkat edilmesi gereken bir durumda kasanın genişliği izin verilen enfazla 255 cm yı tam değerlendirmektir.Kamyon kasası ve kupa dahil 12 m uzunluk azami uzunluktur,bu yüzden kupanın kaptan yatak yeri olmamalı kasa daha uzun olmalı,burada siz değerli arkadaşlara anlatmak istediğim önçelik kullanım alanını öncelik alıp ortaya cıkarmak nasıl olsa arıcılar için kovanları yerleştirmek kolay.Arıcının yatak mutfak banyo vc yerlerini ise ekstradan kamyonun işlevini arttırarak sağlayabiliriz hoşunuza gideçek eminim.
Bununla ilgli 45 polis, 20 şoförler odası yetkilisi ile konuşup, onlarca yönetmelik okuduktan sonra buldum ben sonucu;
Eğer yakınlarda dolaşıyorsanız, hiçbir belge olmadan dolaştırmanın yolu, traktör römorku veya aracın arkasına bağlanan romörkler, 20-50 kovan sığdırabilirsiniz.
Belge maliyeti; traktörse yok,
eğer araçla çekilecekse ; çeki demiri 1000-1200 tl, gerisi ayrıntı.
Sn. Mustafakemalalkoç,
Şu günlerde evden uzaktayım fotoğrafı dönünce gönderiririm. Fotoğraf birkaç sene önce milliyet gazetesi akdeniz ekinde çıkmıştı.
Kamyonun düzenlenişi şöyle: Kamyon kasasının uzunluğuna12adet ballıklı kovan sığacak bir raf var. Raflara üst üste 5 ballıklı kovan sığıyor. Yani bir rafta 12x5: 60 adet ballıklı kovan var. Yan yana 4 adet raf konmuş kasa üstüne. 4 tane 60 eder 240… Kasa üstündeki 1. ve 3. raflar sabit. 1.raftaki kovanlar öne bakıyor, 3. raftaki kovanlar arkaya bakıyor. 2. ve 4. raflar bir ray üzerinde kamyonun arkasında kasaya eklenecek bir iskele üstüne çekilebiliyor. 2. ve 4. raflar arkaya çekilince 1. ve 3.rafların arasında bir boşluk oluşuyor. 1. ve 3 raflar bu boşlukta bakılıyor. Raflardaki kovanlar gene bir ray ile geri çekilerek bakılıyor.
Taşıma yapılacağinda arkada iskeledeki raflar tekrar raylar üzerinden kovan kasasına çekilip sabitleniyor ve yola devam.
Daha kullanışlı bir sistemi bulabilmek için bir arayış. Olumlu ve olumsuz yanları vardır. Denenebilir, tartışılabilir.
Bu konuda en güzel çalışmayı Ordu ArıcılıkAraştırma yaptı, araştırma müdüründen gerekli bilgi ve proje desteği alınabilir…
http://www.orbilisim.net/ari/index.php?option=com_content&view=article&id=50:mobil-aricilik-sistemi-mas-yola-cikti&catid=35:duyurular
Sayın ballıbaba ağabi çalışmayı görünçe bende heyecanlandım ünüversiteyi aradım iki yıl önçe ,devamına yönelik bilgiler zayıf başarı kar zarar bilgileri neredeyse yok iki ton bal beş yüz kilo polen bilgilerini dahi cok sonraları öğrenebildim sivasta hava şartlarının kötü gitmesi vs neden olmuş bu verimsizliğe.Ben aslında verimde de değilim hiç bir arıcının bal deposu ve yatak yeri için o dorsenin üzerinde bu kadar çok yerden fedakarlık etmezdi.İçe doğru çekilen çekmeçelerin arı kayıplarına sebep olduğu söylendi.Her kovana demirden cerceve ve cekmece yapılması büyük bir maliyet olsa gerek ve ağırlık.Yüksek lastik kullanılarak ve en yüksek irtifadan faydalınalmadığı için kovan sayısı 130 da kalmış.Benim üzüldüğüm olumlu ve olumsuz yönleri sitelerinde yer almıyor.Karadenize gitmek nasip olmadı bu yıl inçelemek isterdim.Gökay tekinin 240 kovanını duyunca özel sektörün dahamı başarılı olduğunu düşünüyorum.
Bana kızacaksınız ama enerjinizi daha etkin yerlerde kullanın. :-X
O sistemi kurarken yatıracağınız parayı ve her yıl sürdürebilir kılmakta harcayacağınız parayı bir yazsanıza buraya…
İtinayla şevk kırılır.
Bu sistemde 50 binliralık bir kamyonun altında güvenle çalışılmaz .İkiyüz elli kovan desek kurulacak sistemin ortalama kereste maliyeti kovan maliyeti üzerinden 250*50=12 500 arılarını da 250*150=37 500 güvenli bir kışlatma yeri bir iki dönüm arsa 10 bin.Yola çıkıyoruz kaç para harcadık 110 bin .Dönüyoruz işler iyi gitti hasat zamanı toplamda kovan 250*50 kg bal =12.500 kg* 10=12500.000+ polen parası. Şimdi ağbiler hesap zamanı :)
Öyle hesap mı olur? :o
Hesap şöyle olmalı…
Kamyonun taşımalı arıcılık için uygun hale getirilmesinin toplam maliyeti= ???
Kamyonun başka işte kullanılamayacağı düşünülünce yıllık vergi-muayene-sigorta masrafları=???
Kovanları neden sayacağız ki?
Hele gelirleri neden sayalım?
Şu maliyetleri bir yazın bakalım. Hiç kafa yormadığım için yazamıyorum o maliyetleri. Yazabilsem maliyetleri, sistemin gereksiz olduğunu çok kolay yazacağım ama yine ilk önce Büyükşef itiraz edecek.
Yazın maliyetleri de birilerine de iş çıkarayım.
Kamyonda kullanılacak kovan sayısını kereste ile orantılamamın sebebi ortalama malliyeti yakalamak içindir.Odacık şeklinde düşünürsek kovanları maliyet düşer.Sigorta k2 vergi yıllık bir şey ifade edebilir yukarıda arkadaşlar yazdı maliyette yüzde on değiller bakarsınız yüce devletim vergileri muaf tutar zamanla.Gelirleri niye katmayalım ortalamayı bulduktan sonra?
Gelirleri neden katmayacağız?
Kamyonla kaç yer gezecekseniz, aynı yere konvansiyonel şekilde gidileceğinden gelirler değişmeyecek.
Kovanlarda hesaba katılmayacak ki 240 kovanı zaten alacağız sistem olmasa da.
Bir tarafta 240 kovanlı konvansiyonel gezginci arıcılık…
Diğer tarafta kamyonlu sistem…
O yüzden sadece kamyon maliyeti ve ekstra harcamaları önemli…
Mehmet abi zaten çekicili romorklar için ayrı tescil plakası gerekiyor,benim anlatmak istediğim standart dışı olanlarda mühendisler odasından proje gerekir,muayene konusuda motorlu araçlar ile aynı kapsamda.
240 kovanlı gezginçi arıcı üç yer gezse işçilik ve nakliye maliyeti hatta hava şartlarının kötü olması durumunda yer değiştirme çesaret ve olanağı ne olabilir.Kamyonlu 240 kovanlı gezginçi arıcı işçiliği yok sayar nakliyeyi mazot parası görür hareket kabiliyeti üst seviyededir.Bu konuda zayıfım herhalde 4.5 yere gidebilir.Bu sistemde ben şahsen kovan zaten almam sadece arı alırım sistemde kovanlar hazır.
Buradaki kamyon görüntüsünün arkasına bir iskele koyalım ve tekerlerden yukarıdaki kovanlı kısmı bu iskelenin üstüne yapıştıralım. 24x5: 120 kovan görünür. 120 kovan da arkaya bakar. Eder 240 kovan. Gökay Tekin’in arı kamyonu resmi böyle idi.
240 kovanlı gezginçi arıcı üç yer gezse işçilik ve nakliye maliyeti hatta hava şartlarının kötü olması durumunda yer değiştirme çesaret ve olanağı ne olabilir.Kamyonlu 240 kovanlı gezginçi arıcı işçiliği yok sayar nakliyeyi mazot parası görür hareket kabiliyeti üst seviyededir.Bu konuda zayıfım herhalde 4.5 yere gidebilir.Bu sistemde ben şahsen kovan zaten almam sadece arı alırım sistemde kovanlar hazır.
Eğer dorse’ye, yerinde kontrol yaptırılarak yola uygunluk belgesi alınabilirse, sorunun çoğu aşılmış demektir.
Neticede kapasitesine göre değil daha düşük ağırlıkta yük götürecek.
Fren donanımı ağır yüke göre düzenlendiği için, sorun teşkil etmez, bence sinyal ve ışıklı ikaz sistemi daha önemli.
Bu konuda karayolları mevzuatında düzenleme yapılabilirse, ülkemizin kaynakları da göz önüne alındığında, gezginci arıcılıkta çığır açılabilir.
Ordu ili, (MAS) mobil arcılık sisteminde, kovanlar tek katlı, 20 çerçeveli.
Çanakkalede bununla ilgili açıklayıcı bilgi verildi.
En güçlü kolonileri seçip, yola çıkıyorlar ve yaşadıkları olumsuzlukların başında oğul problemi olduğunu söylediler.
Kat koyamadıkları için, arı sıkışıklığını engelliyemiyorlar.
Bir oğul çıktı yedek kovan koyacak yeriniz yok, oğulu aldınız onu koyacak yer yok.
Tamamen mevcut kolonilerle devam etmek zorundasınız, aksi takdirde peşinizde lojistik destek olmadan tam verimli olma şansınız yok.
http://img139.imageshack.us/img139/5034/masmoblariciliksstem002.jpg
Halil bey her nekadar enerjinizi başka yere harcayın dese de, bu mevsimde enerji ve iş gücü fazlasını bu yönde kullanmakta fayda var derim. ![]()