Emrah bey, okuduğum kadarı ile aslında ideali üç ama biraz bütçe, birazda acaba becerebilir miyim kaygısı ile bir taneyi başlangıç için uygun buldum.
Bugün dünden daha hevesliyim ve kaygılarım azalmakta. ![]()
Bugün arıları kontrol ettim. 8 numaraya verdiğim temel peteğin sağ tarafını kabartmaya başlamışlar. Tüm çerçevelerin kontrolü yapıldı. Ters bir durum yok.
Ama ana arıyı göremedim. Sanırım hala kovan başında biraz geriliyorum. 1/1 oranında bir su bardağı şerbet verdim. Petek kabartma işini hızlandıracaktır. İki gün sonra kontrole gideceğim. Her şey yolunda giderse günlük yumurtayı görmenin heyecanı yaşamak istiyorum.
Bu arada çerçeveleri sıkıştırdığımda kuluçkalığa 11 çerçeve sığıyor. Yerel arıcı ağabeyden aldığım ahşap çerçeveler standartlara uymuyor. 11 i zorlasam mı yoksa standart 10 çerçevede devam edeyim mi karar veremedim ne dersiniz?
sayın gencer
görüldüğü üzere arıcılığa isteklisiniz bu başarının yarısı
kovan içinde ilk etapta ana arıyı aramayın
günlük yumurtayı gördükten sonra sorun yok demektir
ana mutlaka size kendisini bir gün gösterek
kovanınız standart dışı bu kovana kat verirken zorlanırsınız
kat vermeden önce 10 çerçevlik bir kovan alın ve arıları buna aktarın
yani merakınız çileye dönüşmesin
mevcut şu anki kovanınıza 11 nci çerçeveyi vermeyin
kovanda boşluk kalmaması için yapacağınız basit bir uygulama var
el demiriyle 1 nci çerçeveyi biraz aralayın 10ncu çerçeveyide duvara tam yaslamayın
böylece duvar çerçevelerin daha sağlam olmuş olur
hemde boşluğa dalak asmaz
kolay gelsin
Sayın gencer:
100 tane arı olsa içinde ana arıyı görmek kolaydır ama 40 000 arı içinde ana arıyı görmek zordur, içinde günlük yumurta varsa, yumurtlama alanı düzgünse, aramanıza gerek.
11 çerçeveli kovan iç genişlik ölçüsü ve çerçeve yanak ağacı ölçüsü nedir?
Çerçeve yanak ağacı ölçü hatası olupta çerçeveleri sıkıştırıyorsan arı gelişimini bozarsın oğula bile yönlendirmiş olursun.
Murat Hocam,
Kovanda bir standart ihlali olmadığına eminim. Ama arılarla birlikte gelen çerçevelerin yanak ağaç ölçüsünde bir sorun var sanırım.Ölçmedim, ama ölçerim. Yarın ki kontrollerde aralarını biraz açarak.Arıyı rahatlatırım. Sanırım arıyı fazla sıkıştırdım.
Bundan sonra 10 çerçeve standart. Yorumlamak yok !!! Acemilik. :![]()
Merhaba,
Kovanım şuan 9 çerçevede, 8 numarada ham var. (son kontrolde tek tarafı kabartılmış idi) . Bu akşam tamamı kabartılmış ise ve günlük yumurtayı görürsem. Çerçeveyi 2 numaraya taşıyıp 9 numaraya ham vereceğim. Kovan 10 çerçeve olacak. Buraya kadar sorun yok. Koloni yönetimine uygun.
Soru 1 : Günlük yumurtanın peteğin tamamını kaplaması gerekiyor mu ? Yoksa en küçük C leri görmüş olmam yeterli mi ?
Elimde kabartılmış petek olmadığı için bir sonraki adıma dair.
Soru 2 : Kuluçkalık doldu diyelim. Kat için gerekli ip uçları görüldü. (Her şeyin Koloni yönetimine uygun gittiğini kabul edelim.)
Kat atacağım .
Hangi yolu izlemeliyim.
A Kıytırık kat: İki ham petek takılı çerçeveyi 11 ve 12 olarak yerleştir ve kabartılıp yumurta atılmasını bekle.
B Yapmayı düşündüğüm : 11 ve 13 numaraya ham petek, 12 numaraya kapalı çıkanlı bir petek. Bölme tahtası ve Z şeklinde çuval.
Yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.
günlük yumurtayı boş çerçevenin iki tarafına attığında 2 numaraya almalısın
kat verirken kapalı yavrulu çerçeveyi yukarı çekebilirsin
kuluçkalığa ham peteği 10 numaya verebilirsin ama bu hamı kabartıp kabartmadığına arada bir bakmalısın.
Z şeklinde uygulamayı kat 17 çerçeve olana kadar uygulamaya çalış.
kolay gelsin.
Hava şartlarına bağlı olarak Z uygulaması es geçilemez mi İbrahim Bey?
Geçenlerde bu konu konuşuldu
Z uygulaması es geçilmemelidir.
Merhaba,
Bugün 12.30 da arıları kontrol ettim. Tüm çerçeveler gözden geçirildi. 8 numaraya verdiğim çerçevenin iki tarafı da kabartılmış fakat günlük yumurta yok. Herhangi bir ana memesi oluşumu da yok. 8 numarayı yerinde bırakıp 9 numaraya şekerli su püskürtülmüş temel petek verdim.
Akşam üzeri yada yarın 1/1 oranında hazırlanmış 1 su bardağı şerbet vermeyi planlıyorum. Ana arının 8 numarada açılan yumurtlama alanına yönelmesi ne zaman olur ? Acaba teşvik beslemesi işe yarayacak mı?
Bir diğer konu ise bu dönemde polen toplamalı mıyım ? Sarı, bej ve kırmızı polen geliyor.
Tavsiye ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.
7 nolu çerçevede yavru yoksa,
8 nolu çerçevede çiçek tozu ve bal yoksa koyacağınız çerçeveye geç yumurtlar
Kabartılmaya başlanan çerçeve
gencer bey,
bu koloni zannedersem 9 çerceve bir koloni,buna göre,Muret hocanın
söylediği gibi bu çerceveye yumurta biraz geç atar,çabuk yumurta atmasını
istiyorsanız,petek tam kabartılmış ise şerbet püskürterek 2 numaraya verin,boşalan yere
yani 8 noya bir ham petek veya kabarmış petek varsa onada şerbet püskürterek verebilirsin,
polen toplayabilirsiniz onlar kendilerine yetecek kadarını kaçırırlar,petek kabarttırma
işlemi devam ettiği sürece besleme devam etmeli yemliği doldurunuz 1/1 oranında şerbet,
kolay gelsin,bereketli olsun.
gencer bey hayırlı olsun.
Bugün yine arılarımı kontrol ettim. Öncelikle çerçevelerin durumunu aktarayım.
10 kemeri ballı kabarmış (az ballı , alt kısımları boş)
9 ham
8 yeni kabartılmış (alt kısımları halen kabarmamış) :-
7 ful kapalı
6 ful kapalı
5 kemeri ballı, kapalı çıkanlı , açık yavrulu
4 kemeri ballı, kapalı çıkanlı , açık yavrulu
3 kemeri ballı, kapalı çıkanlı , açık yavrulu
2 kemeri ballı, polenli, kapalı ve açık yavrulu
1 Ballı (3/4 ballı )
Günlük yumurtayı hala göremiyorum. Ama ana memesi de yok. 1/1 oranında hazırlanmış 1 su bardağı şerbet verdim. 8 numaranın alt kısmı da kabartılınca şerbet püskürtüp 2 numaraya vermeyi planlıyorum orada yumurtlasın. (Sn ETİ 'nin tavsiyesi. ) 9 numara kabartılınca sanırım işler yoluna girecektir.
İki günde biriken polen.
Sorum var :
Ana arı daha önce soldan sağa çalışıyordu. Şimdi sağdan sola çalışmasını istiyorum. Acaba düzene girmesi ne kadar sürer ?
Tavsiye ve yönlendirmelere şimdiden teşekkürler.
Hayırlı olsun Gencer Bey,
Ana kurallar , Duvarlar ballı polenli, yavru alanı ortada,açık yavruların bakımını yapan arıların, kapalı yavruları da ısıta bilmesi için bir kapalı yavrulu bir açık yavrulu da dize bilirsiniz.
2 numaraya kabarmış çektiğinizde ,Günlü yumurtayı da orada görmeyi beklersiniz.
Ben Polen toplarken tepsinin üzerine kağıt peçete seriyorum, daha temiz toplanıyor.
Mehmet bey ,
Kağıt peçete iyi fikir. Bende kullanayım. Temizlik candır.
Teşekkürler.
Ana arı daha önce soldan sağa çalışıyordu. Şimdi sağdan sola çalışmasını istiyorum. Acaba düzene girmesi ne kadar sürer ?
Tavsiye ve yönlendirmelere şimdiden teşekkürler.
Sayın Gencer,
Siz Koloni yönetiminde ki kurallara göre çerçeve düzenini sağdan başlayarak kurun,
Arılar her şekilde çalışmaya ara vermeden devam edecektir.
Merhaba Mehmet bey,
Önce yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Polen çekmecesi fotoğrafına bakarken aklıma bir şey geldi. Kağıt koyduğunuzu söylemişsiniz, ilk etapta aklıma yattı ve mantıklı geldi. Fakat çekmecenin yapısı itibariyle kağıt tabanda bir yalıtım sağlayıp, havalandırmayı etkilemez mi?