Polen toplarken tuzakları gün boyu açık bırakmıyorum,
Sadece hafta sonları öğleden önce 2-3 saat,öğleden sonra 2-3 saat açıyorum,
Peçete uzun süre kaldığında da temiz olmaz,ıslanır,parçalanır. Kovan içi pislikleri de onun içine dökülüyor.
Kağıt peçete çok ince ve yalıtım olarak hiç etki etmez,
birde tabana seriyoruz,altlıkların ise yan tarafından küçük delikler var.
Merhaba,
Bugün yaptığım kontrolden aldığım notlar.
1. Şerbetin tamamını çekmişler. Fakat temel peteklerde kabartma işlemi yok.
2. Nihayet günlük yumurta gördüm. Ama olmasını istediğim yerde değil. Ana arı hala kendi kafasına göre hareket ediyor.
3. 4 numaralı çerçeve ile 7 numaralı çerçevenin yerini değiştirdim. Açık / Kapalı / açık düzeni kuruldu.
4. 10 numarayı 2 numaraya aldım. 9 numaranın yanına ballı, polenli ve yavrulu bir çerçeve gelmiş oldu.
Kovandaki yeni düzen:
10 Ham
9 yeni kabartılmış (alt kısımları halen kabarmamış)
8 kemeri ballı, kapalı çıkanlı , açık yavrulu
7 kemeri ballı, kapalı çıkanlı , açık yavrulu
6 full kapalı
5 kemeri ballı, kapalı çıkanlı , açık yavrulu
4 full kapalı
3 kemeri ballı, polenli, kapalı ve açık yavrulu
2 kemeri ballı kabarmış (az ballı)
1 Ballı (3/4 ballı )
Değerli deneyimli arıcılar,
Ana nektar akımını kaçırdım. Yeni başladığım için elimde kabarmış petek yok. Kolonim 8/10 çerçevede.
Seçenek 1: Haziran Eylül arasında koloni yönetimine göre ilerleyip doğadan gelen nektarla petek kabartmalarını sağlamak ve çiçek balını sağıp çama gitmek.
Seçenek 2 : 1,5/1 oranında şerbetle kovanı yükleyip yine koloni yönetimine göre ilerleyip (mümkün müdür bilmiyorum ) , şeker karıştığını düşündüğüm balı gözardı edip çam balı hedefiyle Eylül ayına kadar kabarmış petek stoklamak.
Soru 1: Haziran ayında ve sonrasında petek kabartırlar mı ?
Soru 2: Seçenek 1 'i tercih edersem, katta boş kalan yerlere lümbürt yapmak işe yarar mı ?
Soru 3: Çam balı ile kabartılan ham petek gelecek baharda iş görür mü?
Cevaplar ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.
Bir diğer seçenek de Gömbe yaylası…
Merhaba Önder Bey,
Evet Gömbe bir alternatif olarak görünse de benim için ulaşım büyük bir problem. Yani arı sahilde kalacak. ![]()
Merhaba,
Bu günkü kontrolden kafama takılanlar. Aynı çerçevede bir kaç soru yada sorun. ???
Alttaki fotoğrafta petek üzerindeki boşluk olumsuz bir durum için ipucu mudur ?
Bu ana arıya bir mesaj mı ? Sağda ve solda mevcut.
Buda diğer taraf.
Yönlendirme ve bilgi paylaşımı için teşekkür ederim.
Normal gözüküyor.
Boşluk dediğiniz yerden yavru çıkıyor.
Yüksükler olağan.
Çerçeve telleme pratiğini geliştirmeniz gerekebilir.
Bükmek yerine zımba ya da çivi kullanırsanız daha az uğraşırsınız.
Önder hocam,
Boşluktan kastım, petek üzerinde telin görüldüğü kısım. (ilk fotoğrafın sağ üst köşesinde).
Bu ahşap çerçeveler arı ile birlikte gelenler. Ben şuan için plastik çerçeveleri deniyorum.
Ama ahşap çerçeveleri de listeme ekledim. Ayrıca delme ve gerdirme için gerekli sistem. Şimdilik pratik olandan ilerliyorum.
Yüksükleri bozmalı mıyım ?
İlginize teşekkürler.
Tel peteğe iyi oturmadığı için orta kısımda tel boyunca yavru da atmamış.
Şimdilik bir sakıncası yok, bal dolarsa taşırken veya süzerken daha kolay kırılabilir.
Yüksük hazırlığı mevsim itibariyle olağan, oğul vermesin kaygısıyla bozmanıza gerek yok.
Bozabilirsiniz de, durabilir de.
Bir haftalık bir ardan sonra ilk defa arıların yanına gidebildim. Keyifli bir gündü !
Günlük yumurtaları nihayet gördüm. Demek ki ana arı kovanda. Fakat kafasına göre yumurtluyor. Hala koloni yönetimine göre ilerleme yok.
1 numaradaki çerçevenin neredeyse tamamı sırlanmış. Bir müdahale gerekir mi?
Kafama takılan bir şey var ! Nette yaptığım aramalarda polen için bir tebliğ yada yönetmelik göremedim.
Soru 1 : Satışında standartlar neye göre belirleniyor ?
Soru 2 : Emniyet bandı mecburiyeti var mı ?
Yanıtlar ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkür ederim.
Polen Türk Standardı “TS 10255”
[b]https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3406.msg33182#msg33182
TSE’ciler alışverişi kimden yapmışlar merak ettim.
2006 yılında 30TL/kg + KDV fiyat vermişler. ![]()
Ama her şey bir tarafa, aricilik.gen.tr adresi, yararlanılan kaynaklar arasında gösteriliyor.
Heyt be!
Merhaba,
Kovanda her şey kitaba göre gitmese de yapım gereği bazı şeyleri planlamak ve plana uygun ilerlemek istiyorum.
Şimdi, Eylülde çam balına gitmeden önce çiçek balını alıp, akabinde çama gitmeyi düşünüyorum.
Çam balını da hasat ettikten sonra kovanı ikiye bölüp kışı iki kovanla geçirmek gibi bir planım var.
Bölme işlemi için şimdiden çiftleşmiş iki ana alsam bunları nasıl ve nerede barındırırım. Ruşet mi, ana arı kutusu mu tavsiye edersiniz?
Dereyi görmeden paçayı sıvamak buna derler.
Çamdan gelen koloninin durumunu tahmin edebiliyorsanız sorun değil.
Düşüncenizle büyük ihtimal iki zayıf koloni ile kışa gireceksiniz.
buda risk demektir.
bu işlemi güçlü bir koloniye baharda yapmanız daha mantıklı dır.
yok illaki ben iki koloni ile kışa girmek istiyorum diyorsanız.
İlk sağımdan sonra böl ve hazır anayı ver.
hem çama gideyim hem iki kolonim olsun acemi iseniz
tavsiye etmem.
Çiftleşmiş hazır olarak bol bulunduğu bu günlerde az sayıda çerçeveyle ruşete bölme yapabilirsiniz.
Sıcak bölgede oturuyorsunuz, yazınız uzun, beslemeyle kışa kadar çoğalır, güçlü kovan olarak girer.
Sayın Hamravat, öncelikle deneyimlerinizden gelen kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim.
Fakat , ''dereyi görmeden paçayı sıvamak ‘’ kısmına pek katılmıyorum. Zira kendime koyduğum bir hedef var ! Bu hedefe ulaşmak için izlenecek taktiklerde sizlerin desteğiyle şekillenecek.
Ben olası senaryomda çamda sonra açacak olan Püren sayesinde yağmurlara bağlı olarak zayıflayan koloniyi tekrar toparlarım yoksa beslerim ve bölerim diye düşünmüştüm.
Ama tavsiyelerinizi de günü geldiğinde tekrar değerlendireceğim. En başta da belirttiğim gibi her şey kitaba göre gitmiyor.
Saygılar.
Murat Hocam,
O zaman kat atmak yerine iki çerçevelik bir bölme yapıp. Varroa mücadelesi ve beslemeyle kışa hazırlamak iyi bir yol olabilir. Belki ruşetten ana kovana destek bile söz konusu olabilir. (mi ?)
Saygılar.
Merhaba, bugün kovanı kontrol ettim. Beyaz petekleri görünce keyfim acayip yerine geldi. Dikenlerden (Kangal) nektar geldiğini düşünüyorum. Etrafta bol miktarda var.
Eşek arısı belasını gözlemledim. Forumda aramalara başlıyorum. Bu sorun çözülmeli.
2 numarada kabarmış, 9 numarada ham. Yola devam.
Saygılar.
Forumda eşek arısı kapanı yapımıyla ilgili bilgiler mevcut. Onlardan faydalanabilirsiniz. Ama benim tavsiyem; arılığınızdan biraz uzağa asın kapanları. Yoksa, onlarla mücadele etmeye çalışırken diğer taraftan da arılığa davet ediyoruz kerataları.
Gözümün önünde arılarımı alıp,alıp gitti. Çok sinir bozucu. >:(