Gencer ÖZDEMİR Arılığı

Hayırlı olsun, arılığınız.

Kadir bey, teşekkür ederim. Şimdilik bir tane ile tecrübe ediniyorum.

Kovandaki son durum !
7/10 çerçeve, 2 numarada günlük yumurtayı gördüm. 9 numaranın bir tarafı (arkadan bakında sağ) kabartılmaya başlanmış.
Geçen haftaki nektar akımında bal depolanmaya başlanmış durumda. Çıkan yavruların yerine bal stokluyorlar.

Fakat bir kaç çekincem var ! Burada hava sıcaklığı 28 derece ve giderek artıyor. Yağmur sıfır. Her yerde dikenler açmış vaziyette (Kangal)

• 9 numara tamamen kabartılınca, 2 numaraya alıp yerine ham koysam ve bir kapalı çıkanlı çerçeveyi iki ham peteğin arasında kata alsam işi kitaba uydurmuş olurum. Lakin bu takvime uyar mı ?
  • Artan nüfus bal stoklarını tüketir mi, kaba tabirle balı arıya kaptırır mıyım ?

Paylaşım ve tavsiyeler için teşekkürler.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11703103_10154073318129698_812964398996163800_n.jpg?oh=e0608820fa4dd6bbff7441b7dfb196a8&oe=56303F4C

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10984102_10154073318614698_3140287306466914979_n.jpg?oh=b3167d96b2d403c6c3ee08d677e9a566&oe=56141B24

İlk gördüğümde tedirgin oldum ama daha önce ( https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=11719.0 ) linkteki konuyu takip ettiğim için çözüme odaklanıyorum.

Kovanın üstüne karton kutu ile bir kat daha yalıtım yaratacağım . başka tavsiyesi olan var mı ?

Alt havalandırma açık olmalı.
Mümkünse gölgelik de yapabilirsiniz.
Oralarda kargı (dere kamışı) çoktur, bir kucak kargı yeter gölgelik yapmaya.
Ya da çıkma plaj şemsiyesi…

Önder bey,

İlk heves polen toplamaya devam ediyorum. Tuzağı tamamen çıkartsam havalandırmaya etkisi olur mu, tavsiye eder misiniz ?

Polen blokesi ile karşı karşıya kalır mıyım ?

Bu gün nihayet kat attım. Kuluçkalık neredeyse tamamen bal ile dolu ana arıya yumurtlayacak yer kalmamış. :smiley:
Kuluçkalığa bir ham (9 numaraya) birde kabarmış boş koydum (2 numaraya).

Araya ana arı ızgarası yerleştirdim. Acaba doğru mu yaptım ?

Ballıkta 11 ham, 12 ve 13 kapalı çıkanlı, 14 ve 15 ham şeklinde düzenleme yaptım. Haydi hayırlısı.

Izgara gereksiz olmuş.
Merak herhalde.
Du bakali…

Dün arılarımı kontrole gittim.

Kovanı ilk gördüğümde bir hayli telaşlandım. Ne uçan bir arı nede kovan girişinde bir yığılma vardı. Allah dedim ! Kovanı terk etmişler. :-\

Kapağı açınca biraz rahatladım. Zira içerisi doluydu. Fakat beklediğim gelişmeden eser yoktu. Bastıran aşırı sıcaklar ve nektar akışındaki azalmadan dolayı kata ve kuluçkalığa koyduğum ham petekler kabartılmamış.

Kata aldığım iki kapalı çıkanlı çerçevedeki ve kuluçkalıkdaki yavrularda çıkmış. Ama boşalan yerlerde bal yok. İşin kötüsü stokları tüketmeye başlamışlar gibi.

Ne tavsiye edersiniz ?

Mevcut sırlanmış ve ballı çerçeveleri süzüp varroa mücadelesi ve bölme işlemine mi geçeyim ?
Kata aldığım kabarmışları kuluçkalığa çekip, kattaki ham sayısını ikiye indirip beklemeye devam mı edeyim ?

Teşekkürler.

Hamların hepsini alın bence,

akım bitmiş gibi duruyor,

varsa alacağınız balı alın

kabarmışları bırakın belki akım olursa koysun.

İşler ve sıcaklar bir anda bastırınca arılarıma fazla ilgi gösteremedim. :frowning:
Dün geçte olsa sahilden daha yukarılara köye götürdüm. Sanıyorum eşek arılarının ağır bir tahribatı söz konusu.
Bu gün yaptığım kontrollerde. Çerçevelerde hiç yumurta, pupa yada kapalı yavru yoktu ve nüfuz bir hayli azalmıştı. Ama çerçevelerin tamamında %50 ve %75 oranında sırlı bal mevcut.

Şuan ki konumu ile daha serin bir noktada acaba tekrar yumurtlamaya başlar mı?

Ana arıyı gördünüz mü? Yumurta ve yavru yoksa, üstüne üstlük beklentiden fazla bal görülüyorsa yavru faaliyeti uzun süre önce durmuş olabilir.

Keşke az bir yavru var diyebilseydiniz.

hiç olmaması kötü,sıkıntı var

nekadar bal olsada,günlük,kurtcuk veya kapalı azda olsa olmalı kolonide.

Yeni yerinde ilk günleri. Ana arıyı göremedim. Aslında aldığımdan beri göremedim. Ama günlük yumurtalardan varlığını biliyorum.

Eşek arılarına kaptırma ihtimalim var. Lakin kovanda bir meme oluşumu da yok. Erkek gözü de yok.
Ne kadar beklemeliyim. Ana arı siparişi versem mi ?

Bugün arılarımın kontrolünde nihayet ana arıyı gördüm. Fakat yumurta hala yok. Bu arada çerçevelerde polen de mevcut değil. Derin dondurucudaki kavanozda biraz polen var bunu kullanma şansım var mı acaba.(Forumda okumuştum sanki konuyu arattırayım.)

8 çerçevenin 6 sı sağım için uygun. 2 si kemeri ballı. Bu 6 çerçevedeki balı alıp, hazır ana ile arıyı ikiye bölmeyi düşünüyorum.

Tavsiye ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.

Gencer bey

Ana arıda sorun var,çerçevelerde yumurta alanı varsa anada yumurta atmıyorsa en kısa süre içinde değiştirmelisiniz

ana arılar bazen yumurtayı keser ancak bu süre çok uzun olmaz.

polen hamuru ilk bahar aylarında verilmesi daha uygundur,

sonbahar aylarındada verilebilir ama genelde sonbahar aylarında polen gelişi olur,

yinede ben size linki vereyim.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=8681.msg224440#msg224440

Hasat sonrası bazı bölgelerde ana arı dinlenme devresine giriyor.

Besleme yaptığınızda yavru yeniden başlıyor.

Arılığın birisinde çerçevelerde kapalı yavru var ama kurtçuk veya yumurta yok.
Bu arılıktaki kovanların çoğu böyle.

Murat bey

aslında sizin söylediğiniz gibi her arılıkta bu gibi durumlar yaşanıyor

ama gencer beyin söylediğine göre 15 gündür bu kolonide hiç yavru olmayışı,

bildiğim kadarıyla hasatta yapılmadı bu kolonide.

ben o nedenle ana arıda bir problem olduğunu düşünmüştüm.

Gencer bey,siz murat hocamın söylediklerini dikkate alın,

bal alma hayaliniz yoksa

deneme amaçlı 1/1 besleme yapın ana yumurtaya başlayacaktır.

O zaman kovandaki balı alıp, önce stok beslemesi, ardından teşvik beslemesi ile anayı gözlemlemeli. Akabinde bir yada iki hazır ana ile kovanı bölmek en mantıklı seçenek olacak. Yanılıyor muyum ?