Gencer ÖZDEMİR Arılığı

Gencer bey o kadar az mevcudu olan koloni sönmeye mahkumdur çünki siz hiç farketmeden yağmaya uğrar. Ona anayı verdikten ertesi gün güçlü kovanlardan tarlacı olmamış arılardan takviye yapmalıydınız.! :slight_smile:

Yalçın bey , etrafımdaki arıcılara sorsam da destek alamadım. Artık bir sonraki bahara.

Etrafımdaki arıları gördükçe yeni sezon için bileniyorum. Forum konularını deştikçe ne kadar büyük ve komik hatalar yaptığımı farketmek can sıkıcı.

Bu arada kendime bir blog tasarladım ve yazmaya başladım.( https://kayraninarilari.wordpress.com/ )

Algıda seçicilik her tarafta kovan görüyorum. Arılar keçiboynuzu ve malta eriği üzerinde.

Gencer Bey komik hatalarınız tam olarak neydi sizce. Yani kovan asit uygulamasından dolayımı söndü. Besleme şartlarındanmı. Sonuçta güve kelebeği güçlü kolonide ağır tahribata yol açamaz

LG-H735 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ana arının yaşını atlamışım özür diliyorum. Bence kayıp yaşamış sayılmazsınız. Bilakis tecrübe kazanmışsınız. Önümüzdeki yıla daha güçlü çıkmanız temennisiyle inş

Halil bey,

Ana arıdan başlamalıyım. Arıları aldığım arıcı ananın genç olduğunu şifai olarak belirtti. Ama arıcılar genelde kolonilerini kayıt altına almadıkları için bu konu havada. Genç olabilir, olmayadabilir. Temmuz ortası yumurtayı kesti.

Teşvik beslemesiyle belki tekrar yumurtlayabilirdi ama bala şeker karışacak diye yapmadım. Değiştirebilirdim ki sonra hazır ana siparişi verdim ama çok geç kalınmış bir hamleydi.

Yeni ana arı gelmeden önce balı aldım , hasat sonrası formik asitle varroa mücadelesine başlayayım dedim. Havaların sıcaklığından dolayı kovanda kalan bir avuç arıda dışarı çıktı. Sonra girdi ama bu arada da çok kayıp oldu.

Bu şekilde devam eden deneyim kazanma döneminin ilk kısmını tamamladım. Kovan evde balkonda duruyor. Bense parklarda keçi boynuzu (harnup) ve malta eriğine çalışan arıları izleyip. Forumu okuyorum. :frowning:

Antalya gibi bir yerde temmuz ortasında ana arı heleki gençse yumurtayı kesmemeli. Bencede ana yaşlı imiş.

bazan temmuzda da yavru atmayı kesiyor ben geçen sene yaşadım. Bu sene sıkıntı olmadı.

Bizim buralarda bile o mevsimde yavru kesilmiyor. Adana veya Antalya için ilginç geldi bana. O mevsimde yavru kesilirse o koloni kışı zor çıkarır diye düşünüyorum. Çünkü yaşlı arı stoktan fazla tüketir. Genç koloni her zaman iyidir. Değilse sıvı beslemesi yapıp ana yumurtaya tekrar teşvik edimeli. Polen gelişi devam ediyorsa sıvı beslemesi yeni yumurta için çoğu zaman yeterli olur. İstisnalar hariç.

Kısa zamanda başıma gelenlerden sonra şunu anladım. Buradaki bilgiyi yorumlamadan uygulamak, hemen harekete geçmek ve forumu derinlemesine okumak, okumak,okumak.

Bu iklim farkliliklari,kendi bölgelerindeki iyi aricilarida yaniltabiliyor(Zorluyor).
Hem Forumu okuyun,ayni zamanda bölgenizdeki Aricilarla irtibat kurarsaniz faydali olur diye düsünüyorum
Simdiden basarilar.

Bölgemdeki arıcılardan Hayati İnal beyin blog üzerinde paylaştığı yazıları takip ediyorum. Ayrıca 80 kovanı olan amatör bir arıcı daha buldum. Bilgisini paylaşıyor. Sanırım bu sene daha az hata yapacağım.

Forumdaki harika bilgi deposuna ek olarak Sn. Muhsin Doğaroğlu ve Sn. Ozan K. Doğaroğlu’nun kitabını da kütüphaneme ekledim.
Bahara az kaldı. :wink:

Haziran-Temmuz aylarinda Ananin yumurtayi kesmesinin sebebi, Ogul egilimi veya faaliyeti olabilir.

Erkek ari cercevesi kullanildiginda bu önceden fark edilebiliyor.

Abi, burada erkek cercevenin varao dısında nasıl bir faydasıvar biraz acıklayabilirmisin?
Birde siz bos cercevemi plastikmi kullanıyorsunuz?

En büyük faydasi,Varroa kapani olmasi…

Ogul egilimine karsi faydali oldugunu düsünüyorum,

Bu Cerceve, Örülmedigi veya örüldügü halde yumurta olmadigi zaman,

Ana nin baski altina alinmaya basladigini,Ogul hazirliginin oldugunu düsünüyorum.

Bunlar,kesin (Tescilli)bilgiler degil. benim tecrübem sadece…

Ana arı kovan içindeydi. Sezon sonuna kadar herhangi bir oğul çıkmadı.

Hasan kardes,ben bos cerceve kullaniyorum.

Calismasi basit oluyor,Cekip vuruyorsun, sonrada direk Eriticiye…

Kapanabilir Kovalar kullaniyorum,Eriticide yer olmadigi zaman,Cerceveden bir bicakla kesip ayiriyorum. Eritene kadar

Kovada sakliyorum.

Birkaç sorum olacak !
Yeni sezon için yeni kovanlar almayı planlıyorum. Lakin kafama takılan bir husus var !

Dar ballık konusunda tavsiyelerinize ihtiyacım var. Tavsiye eder misiniz ?
Olumlu tarafları yada olumsuzlukları nelerdir ?

Teşekkürler.

Dar ballıktan kastınız,yarım katmı?