Karar verdik ve gezgin arıcılığa başlayacağız diyelim.elimizdeki arı ırkının nasıl olması gerekli.elimizdeki ırk uygunmudur bunun için ve ırkımızın 3 noktada çalışabileceğini nasıl anlayabiliriz??
ırk olarak gezginde tercih edilen arı nedir.(yerli,yabancı)
yolculuk sabit alan,kestane,ayçiçeği,sabit alan, çam ve sabit alan olacak…
sabit alan diye bahsi geçen nokta arılığımız…buradaki polen durumu iyi olduğu için dinlendirme ve toparlanma süreci olacaktır.
ustalarıma saygılarımla…
en iyi ırk apis mellifera diyor ustalar.
ibrahim abi ustalar yazsın istersen…
bu kadar bilgi kirliliği içinde insanda doğru düşüncesi nasıl oluşsun…
bal arısı diyorsun da benim bu işe nasıl baktığımı bilmiyorsun…
bu iş benim mesleğim oldu abi…o yüzden kusura bakma ben biraz işi ciddiye alıyorum.işi heceleye heceleye öğreniyorum…
bu siteden istifade ediyoruz…ki bu mesleği layıkıyla yerine getirebilmek için…
teşekkür ederim aslında bu siteyi kurup bizlere bilgi ve deneyimleriyle ışık tutan ve bu yolda ilerlememizi sağlayan sevgili usta ve hocalarıma…ve emeği geçen herkese…
çok çok sağolun…
Sayın mandıralı kardeşim,
ustalar yazmazlarsa darılırım zaten.
yıllardır bizden gizlediklerini düşünürüm sonra,
önce forumu güzelce bir okuyun sonra ciddi ciddi soru sorun.
sadece ustalar yazsın diye bir beklenti içindede olmayın lütfen.
beklentim işi deneyimlemiş ve sonuç almış arıcılardır ibrahim abiciğim…
burasıda onun yeri diye belledik aklımızda.
forumun neresini okuyacağız abi bitmiyor ki??
mandıralı kardeşim,istatistiklerine baktım,
hepi topu 2 gün okumuşsun forumu,tabikide bitmez burası derya,
birbirimizi kırmadan dökmeden bilgi edinelim,
ustalar ırk konusunda bizlere hep şunu söylediler,
ırka takılmayın, en iyi ırk bölgenizde en iyi iş yapan (uyumlu) Arıdır.
bölgenizdeki arıcılarla istişare edin,
hatta kendi arılığınızdaki arıların hangisinin uyumlu ve verimli olduğunu siz daha iyi bilirsiniz.
kolay gelsin.
insanları bir kalıba sokmaktan vazgeçebilsek keşke…
kırma dökme işi nereden çıktı ??
bölgemizin arısı bölge dışına çıkınca ne olacak??
size de kolay gelsin ibrahim abi
Bence,
ırk takıntısından kurtulamamışsanız gezginci arıcılık için hazır değilsiniz gibi geliyor.
Gezginci arıcılkta ırktan çok gezgine gideceğiniz zamandaki flora ve iklim ile arınızın gücü önemlidir.
Hiçbir ırk yoktur ki kendini yağmalatmasın , sakin olsun, sürekli mevcudu en üst seviyede tutsun,
yavru yerine bal yapsın…
Duruma uygun davranamayınca gezginci arıcılıktan yeterince verim sağlayamazsınız.
Her üyeye ayrı ayrı yazmak çoğu zaman sıkıntı verdiği için daha önce yazılanları okumanız tavsiye ediliyor.
Haa o kadar yazıyı okuyana kadar sorar cevabını alırım diyorsanız o başka.
sayın balık teşekkür ederim…bir abimle konuştuk bugün çözdüm o durumu ırk takıntısı yok artık kafamda…
dediğiniz gibi --koloni yönetimi–tamamen iş…
Bugün beni arayan siz miydiniz?
yok Halil hocam ben aramadım…aramamda hocam isyan edersiniz
Bu yeni başlayıp ırk soranlar…
Varroa görmemiş oluyor genelde.
herkes zamanı gelince görüyor birşeyleri Halil hocam…
Allah yeterki o zamanı nasip etsin.
Yeni başlayanlar yenidir öğrenmek ister. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. derler marak edip sorar insan daha normal ne olabilirki ama IRK konusu açılınca konuyu açan kişiye tepki gösteriyor sunuz hiç anlamadım
Sayın mustan35,
Irk konusu yeni başlayan için gereksiz bir tartışmadır.
Yeni başlayan ırktan önce başka şeyler öğrenmelidir.
Irk konusu bazıları için reklam kokan harekettir.
Bazıları arıdan bazıları arıcıdan para kazanır.
Bazıları arıyı, bazıları ise arıcıyı kekler
Sayın Balık İşte bu bakın ne kadar güzel net ve aydın mütevazi bir sekilde anlatınız bizler evet yeniyiz işin ( reklam arı pazarı ) bu yönünü bilmiyorduk haklılar yerden göge kadar. Yenilerin bilmeden ırk konusu açınca tavır alıp yorum yapanlara cevabınız umarım örnek olur
kimse karşı çıkmaz öğrenmeye,öğretmeye …
öyle oluyor ki bazen basit sorular karşı tarafa İllAllah dedirte biliyor…anlamak lazım…
ama birde öğretmek ve sabır o da ayrı bir vasıf kişide…
Sayın mandıralı şahsen ben tanımadığım birine illallah demem çünkü zaten tanımıyorum hoşuma gitmezse konuya dahil olmam yardımcı olabilegegim bir konuysa olurum cevap vermek yada vermemek kişinin özgür iradesidir kızmak yok
ben genel konuştum …size özel bir durum değil…
ve şunuda ekleyeyim kızma denilen bir duygu barındırmıyorum bu forum sitesinde… bana uygun bir durumda değil…
yahu arıcılık konuşalım güzel kardeşim mutlu olalım
Yeni başlayan için ırk konusu önemli.
Yeni başlayan birisinin uygun olmayan ırk veya ekotip uyumsuzluğu yüzünden arı öldürmesi veya bal alamaması, boşuna kürek çekmektir. Bir kişi zaten acemiyse, ona hatalarını tolere edecek arı lazım.
İnsan girdiği işten verim alabilmek için uygun ekotip veya ırkı bulmalıdır.
Acemi olalım veya olmayalım, bazı şeyleri göz ardı edemeyiz. Şunları bilmiyorum, hele şunlar bir eksik olsun demek bize has bir söylem.
Bir işe başlarken her etken önemsenmelidir. Tercihlerden eleme yapmak için, etkisiz eleman olmalıdır. Etken, etkisiz eleman değildir.
Eğer arılığımızda güzel koloniler varsa, onları devam ettiririz. Eğer hiçbirinden memnun değilsek hepsini değiştirme yoluna gideriz. Bu noktada bir tercih yapmak zorundayız.